Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Aludj hatékonyabban !



 


Sokan mondják, hogy kialvatlanok, még több alvásra lenne szükségük. Többféle ember van, olyanok, akik ténylegesen keveset alszanak, mondjuk kevesebb, mint 6 órát, viszont vannak olyanok is, akik napi 8-9 óra alvás mellett is hulla fáradtak. Ahogy Arnold Schwarzenegger is mondta, ha több időt akarsz a napodban produktívan tölteni, de neked 8-9 óra alvásra van szükséget, akkor “azt ajánlom aludj gyorsabban”. Én arra jöttem rá, hogy gyorsabban aludni nem tudok, viszont hatékonyabban mindenképp.


Mi befolyásolja azt, hogy milyen gyorsan alszol el?

Nagyon fontos szerepe jut a fénynek a normál éjjel-nappali ritmus kialakításában. Gondolom már megfigyelted, hogy reggel az ég színe nagyon erős kék, méghozzá azért, mert a kék fény hatására, az agyadban a melatonin elbomlik ezért ébredsz fel reggel. A melatonin az a hormon amelyet az agy termel és leszel álmos, ezáltal lesz pihentető az alvásod és emiatt tudsz nyugodtan aludni. Amikor megy le a nap este a színe eltolódik a narancsos sárgás felé. Méghozzá azért, mert ez a narancsos szín ( mint akár a sólámpa ) nyugtató hatással van a szervezetre, küldi a jelet, hogy készülj fel az alvásra, mert itt az idő hozzá. A szemünk küldi az agynak a jelet, hogy termeljen melatonint, ezért alszunk el. Viszont, ha előtte számítógépezünk, telefonozunk vagy akár tv-zünk, akkor a készülékekből áradó kék fény azt a jelet küldi a agynak, hogy még maradj fenn mert kék az ég. Ez a  szervezet becsapása. Elalvás előtti egy órában már ne telefonozzunk, vagy használjunk digitális eszközöket, mert ezek megzavarják a normál ritmusunk. Vagy ha mégis néhanapján muszáj használni, akkor töltsünk le olyan programot, ami kiszűri a kék fényt a kijelzőből. Már nagyon sok van erre például a flux nevű program, ami az est előrehaladtával egyre jobban kiszűri a képernyőből a kék fényt és nyarancsossá váltja. 

A hangokra is érdemes figyelni

Mivel a füleinket nem tudjuk becsukni, ezért a zajoktól nem tudunk úgy elzárkódni, mint a látott dolgoktól. Érdemes lefekvés előt már csak nyugodt hangokat hallgatni, nyugtató zenéket, ne pedig egy akciófilmet, mert akkor nagy valószínűséggel nem leszünk nyugodtak és ezért kelünk nyűgösen. Ha zajos a környék, esetleg ideiglenesen valami buli van a közelben, érdemes lehet erre az időre beszerezni egy füldugót. A fehér zaj generátor is nagyon jó választás lehet.


A koffeinbevitel hatása

Erre a részre nem szánok sok mondatot, mivel úgy gondolom, mindenki számára egyértelmű, hogy pörgetőket, stimulánsokat nem sok értelme van alvás előtti 4 órában fogyasztani. Tudom, hogy a kávé után is lehet aludni, mindenki tud, csak közben az idegrendszer nem olyan mértékben regenerálódik, mivel stimuláció alatt van, azaz fokozott az ébersége. Este már hagyjátok el a koffeintartalmú italokat, inkább igyatok lefekvés előtt nyugtató gyógynövényteát, az sokkal hasznosabb lehet. 

 


Kiegészítők, amik segítségedre lehetnek az alvásban

Nagyon sok hatékony ilyen szer van, én mégis kettőt emelné ki belőle. Az egyik a cikk elején említett melatonin, amit szájon át bevihetünk a szervezetbe, néhanapján, ha nagyon nem jön álom a szemünkre. Általában 1-3 mg-os adagokban érdemes szedni, kezdésnek 1 mg-ot ajánlanék, majd ezt emelhetjük 2 mg vagy akár 3 mg-ra is. Ekkora mennyiség fölé viszont szerintem nem érdemes menni. Hetente maximum 3-4 nap aludjunk a kívülről bevitt melatoninnal, nehogy kiakalkuljon a hozzászokás. 

A másik kiváló alternatíva, a gyógynövényteák, mint pldául a citromfű ( melissa officinalis ) , ezt lehet kombinálni macskamentával ( Nepeta cataria ) , vagy akár macskagyökérrel ( Valeriana officinalis)  is. A komló ( Humulus lupulus ) is egy remek választás elalvás előtti teának, uraknak most eszébe juthat, hogy a sörben is az van, nos, mértékkel fogyasztható, de ha valaki minden este azzal szeretne álomba merülni, talán már kicsit sok. Lefekvés előtt 1 filter teát érdemes meginni, vagy ha szálas teával rendelkezünk, ami jobb, legalább 3-5 g teafűvel érdemes. Ha valakinek cicája van, a macskamentát nem érdemes otthon tartania, mivel az ingerli őket és a végén egy macskaorgiává csap át az élmény, ami véleményem szerint nem segíti elő a nyugodt alvást :) .


Pihentető alvást és kellemes olvasást kívánok !

 

Tovább
0

Menstruációs zavaraid vannak? Itt a megoldás !



menstruáció progeszteron ösztrogén hormon nemi ciklus vérzés mellérzékenység hasfájás ösztrogéndominancia batárcserje Vitex agnus-castus depresszió alvászavar PMS premenstruációs szindróma

Ahogy az már tőlem megszokott, valamilyen érdekes növénnyel állok elő, amelyet réges-régen alkalmaztak már, csak manapság kissé homályba temettetett. Ez a csodálatos növény, a barátcserje ( Vitex agnus-castus), a neve onnan jött, hogy a szerzetesek a kolostorokban használták nemi vágyuk csökkentésére, hogy eleget tudjanak tenni az elhivatottságuknak. Érdekes hogy a női hormonok termelődését elősegíti, a férfi hormonokét, mint például a tesztoszteron, csökkenti, ezáltal a nemi vágyat is. Viszont amiért elhoztam nektek hölgyek, azért van, mert képes csökkenteni a PMS, premenstruációs szindróma tüneteit. Hatásos a hőhullámok, a puffadás, ingerlékenység, alvászavarok, depresszió és különböző hangulati rendellenességek fennállása esetén. 


Milyen esetek fennállása esetén veheted még hasznát?

Hölgyektől gyakran hallom, hogy emlőérzékenységet tapasztalnak néhanapján.  Szerencsére ez a növény hasonlóan hat a dopaminhoz, ami csökkenti a szervezet prolaktin szintjét. A prolaktin egy hormon, ami várandósság alatt - mennyivel szebb szó, mint a “terhesség”, ha valaki tehernek érzi, az más helyzet.- termelődik a nőkben, méghozzá azért, hogy elindítsa a tejelválasztást, így a kisbabát tudja szoptatni. A PMS tüneteihez 50-80%-ban hozzátartozik az emlőérzékenység, viszont nyugalom, ez csak az esetek 1%-ában jelent rákos elváltozást, ami nagyon kicsi szám. Továbbá azt is el lehet kerülni megfelelő életvitellel. Anti-ösztrogenikus hatással is rendelkezik, ami tovább javíthatja az érzékenység tüneteit. 

A PMS hatására kialakuló fejfájásokat, migréneket, hasogatást hatékonyan képes elmulasztani illetve csökkenteni 

Van egy olyasfajta vizsgálat, hogy kettős vak placebokontrol.A kettős vak placebokontrollos vizsgálat annyit tesz, hogy sem az orvosok, sem a résztvevők nem tudják, ki kap hatóanyagot és ki kap csak úgymont “üres” hatóanyag nélküli tablettákat, gyógyszerformát.  A placebokontrollos vizsgálat végeredményeként arra jutottak, hogy, a barátcserje a fejfájásokat 30%-al, az idegességet 55%-al, a nyugtalanságot 60%-al, a depressziót 67,5%-al, a mell fájdalmait 97,8%-al, a puffadást pedig 100%-ban megszüntette. Ezek a százalékos javulások a placebo csoporthoz képest lévő javulást jelzik. Egy másik kettős vak placebokontrollos vizsgálatban is átlagosan 52%-os javulást tapasztaltak a barátcserjét használók, a placebo csoporthoz képest. Tudom, ebben a részben nagyon sok lett a százalékolás, viszont ezzel úgy érzem nagyon jól lehet szemléltetni a javulás mértékét. 

Egy kutatásban azt is találták, hogy 20-240 mg szárított növénnyel egyenértékű kivonat hatásosan csökkentette az erős vérzéseket menstruáció idején. Ezáltal komfortosabb lett a napi életvitel, gondolom hölgyek számára ez egyértelmű. 

Hatásosan képes növelni a szérum ösztrogén, illetve progeszteron szintet a barátcserje. Az ösztrogén szint növekedés a vérben 24,3% - 115,5% volt, míg a progeszteron emelkedése 32,14% - 76,79% volt. A női nemi ciklus két nagyon fontos hormonja a sok közül az ösztrogén. Az ösztrogén szerepe a másodlagos nemi jellemek kialakulásától kezdve, a méhnyálkahártya vastagodásán át a menstruációs ciklus szabályozásáig tart. A progeszteron a nemi ciklus második felében képződik a petefészekben a luteinizáló hormon (LH) hatására. A megrepedt tüsző helyén kialakult  sárgatest ( corpus luteum) állítja elő. Peteérés után az ösztrogénszint elkezd csökkenni, és a megvastagodott méhnyálkahártya csökkenni kezd, és a méhnyálkahártya elkezd leválni, ezt ívjuk menstruációnak. A progeszteron egyik fő feladata a méhnyálkahártya átalakítása, a minőségének javítása, hogy a megtermékenyített petesejt hatékonyan be tudjon ágyazódni a méh falába. 

Hogyan érdemes alkalmazni? 

Akár tea formájában, akár valamilyen kivonat, vagy tinktúra képében is alkalmazható. Általános dózisa 50 mg -250 mg naponta. Mivel tartalmaz zsíroldékony hatóanyagokat is, érdemes alkoholos kivonatot választani. 

Most pedig következzen egy saját tapasztalat.

A saját alatt nem azt értem, hogy megjött tőle a menstruációm, hanem azt, hogy hölgy ismerősömnek 72 napot késett. Felvetettem neki a témát, hogy szerintem érdemes lenne megpróbálnia. Ő tea formában választotta, napi 2 alkalommal ivott 1,5 g teafüvet tartalmazó italt. A csoda meg is lett a negyedik napra, igen, a negyedikre. Azt gondolom mindenképp érdemes kipróbálni, ha hasonló panaszokkal élsz te is. Persze a megfelelő táplálkozás illetve életmód kialakítása is legyen egy fontos célod. 


Kellemes olvasást !

menstruáció progeszteron ösztrogén hormon nemi ciklus vérzés mellérzékenység hasfájás ösztrogéndominancia batárcserje Vitex agnus-castus depresszió alvászavar PMS premenstruációs szindróma


http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2011/08/WC500110098.pdf

Ibrahim NA, et al. Gynecological efficacy and chemical investigation of Vitex agnus-castus L. fruits growing in Egypt. Nat Prod Res. (2008)

YE Q, et al. Casticin, a flavonoid isolated from Vitex rotundifolia, inhibits prolactin release in vivo and in vitro. Acta Pharmacol Sin. (2010)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11129515

Dose-dependent Efficacy Of The Vitex Agnus Castus Extract Ze 440 In Patients Suffering From Premenstrual Syndrome 

Use Of Vitex Agnus-castus In Migrainous Women With Premenstrual Syndrome: An Open-label Clinical Observation 
 

Tovább
1

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek