Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Mitől lehet valakinek lyukas a bele?



Napjainkban az emberek nagy részét érinti ez az állapot, ami alacsony energiaszinthez vezet, illetve megágyazhat sok más olyan betegségnek, amit valószínűleg mindannyian szeretnénk elkerülni.

Ahhoz viszont, hogy valamit el tudjunk kerülni, fel kell ismernünk magát a tényezőt ami kiváltja, átlátni a folyamatot és mindent megtenni annak érdekében, hogy egészségben megmaradjon az egész szervezetünk.

Mit jelent a lyukas bél?

Ha a belet megnézzük a szövetét egy sejtsor alkotja, ezek nagyon közel vannak egymáshoz méghozzá azért, hogy megőrizzék a bél integritását. A bél integritása alatt azt értjük, hogy optimális működés esetén azt enged be a belünk a véráramba, amire szükségünk van. Minden olyant ami akár káros lehet a szervezet egészére nézve, azt pedig kiüríti mondjuk széklettel. Ha képletesen akarom szemléltetni, nyugodtan képzeljétek el egy erős kőfalnak, ami a várakat körül határolja. Ez a kőfal védi meg a bentlakókat minden külső betolakodótól vagy támadástól.

Van egy olyan képlet, amit a tudomány tight junction-nak nevez, ami szoros kapcsolatot jelent. Amikor ez a szoros kapcsoló struktúra ép, a “várfal “kiválóan végzi a dolgát. Csak olyan tápanyagok szívódnak fel, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Mondjuk a víz, ásványi anyagok, fehérjék, zsírok, szénhidrátok. Ezeknek gyakran van szállító “csatornája”- ezek a transzporter fehérjék- , ez biztosítja, hogy csak az jusson át a bél falán akinek “van engedélye”-azaz van transzportere- , akinek pedig nincs, az megy a vastagbél által kiürítésre.

Gyakran mondják, hogy az vagy amit megeszel, ezt úgy javították ki később, hogy az vagy, ami felszívódik abból, amit megeszel.  Ebből a kis részletből kiderül, menyire fontos, mi kerül be a véráramba és ezáltal az egész szervezetbe.

A glutén egy fehérje ami a búzafélékben található, ez emészthetlenül átjut a gyomron át a vékonybélbe. A vékonybélben általa felszaporodik a zonulin nevű enzim. A zonulin enzim pedig kinyitja tight junctionokat (szoros kapcsolat) .  A véráramba bekerülő antigének, az immunrendszerünket válaszadásra késztetik. Ennek következtében felszaporodnak az úgynevezett citokinek, amelyek ugyancsak áteresztő belet eredményeznek. Így lesz ebből egy ördögi kör. -Ezt a kissé tudományosabb eszmefuttatást elmagyarázom közérthetőbben is. Azért választottam mindkét elbeszélési módot, hogy az olvasók széles rétege megérthesse, mert nagy a fontossága.-

A helyzet a következő: Az előzőekben várfalként jellemzett védőgát, helyenként átszakad. Mivel átszakadt olyan anyagok is bejutnak a keringésbe, amik nem kívánatosak, hogy nagyon finoman fogalmazzak. Bejutnak az ellenfél katonái a várunkba, ahol semmi keresnivalójuk nincsen, ott elkezdenek rombolni és garázdálkodni.

A gluténnal történő interakció hatására a bél integritása - “várfal/elhatároló funkciója” 6-8 órára megszűnik. Ebből könnyen megérthető, hogy abban az esetben amikor valaki napi több alkalommal eszik glutént, vagy a későbbiekben felsorolt tényezők közül jelen van az életében. A bél “védőfal “ funciója folyamatosan ki van kapcsolva.

Mik azok a tényezők vagy ételek, amelyek károsítják a bél falát?

Túlzott cukor és fruktózfogyasztás

Káros mikroorganizmusok jelenléte a bélrendszerben, ezek lehetnek gombák, mint pl a candida, paraziták vagy akár baktériumok is

Glutént tartalmazó gabonafélék ( Búza, árpa, rozs és a sima zab) megjegyzem gyakran még a kukoricát is ide sorolják, viszont mellette a kukoricának a fruktóz tartalma is kimagasló

A túlzott stressz is okozhat áteresztő belet, itt a fizikai és mentális stresszre egyaránt gondolok

PHA, WGA ezek növényi lektinek , ezek fizikailag is megsértik a belet különösképpen a bélbolyhokat. Emellett a keringésbe jutva antigénként viselkednek, ezáltal autoimmun megbetegedésekkel is szoros kapcsolatba hozhatóak.

Gyulladás is okozhat lyukas belet

Túlzott mennyiségű szeszes ital fogyasztás ( sör, whiskey-eleve gluténtartalmú, a gluténmentes alkoholok pedig az alkohol gyulladáskeltő hatása miatt sértik meg a bél védőgát funkcióját)

Nehézfémek és vegyszerek

Mik lehetnek a következményei a lyukas bélnek?

Alacsony energiaszint

A szervezetben lokális szóval helyi gyulladás, főleg a bélfalakon. Emellett ha a vérkeringésbe jutnak ezek az anyagok, akkor szisztémás azaz egész szervezetre kiterjedő gyulladást is okozhatnak.

Cöliákia

Diabétesz

Crohn-betegség

Irritábilis Bél Szindróma

Ételallergia

SM szklerózis multiplex

Elhízás ( igen ez is egy metabolikus zavar)

Nem alkoholos zsírmáj

Hiperlipidémia ( magas lipid-szint a vérben, vagy magas koleszterinszint)

Egyszóval, ha valaki figyel a belének épségére nagy lépést tesz a harmonikus élet felé.

Ha egészséges a bél a tápanyagok emésztése és felszívódása is megfelelő, kevesebb étel is elég ugyanannyi tápanyag beviteléhez. Azért is hívom fel a figyelmeteket erre újból, mert ami felszívódik az ételből amit megeszel, azt tudja felhasználni avagy beépíteni a szervezeted.

Mivel az összes műszaki cikkre rá van írva, hogy GARANCIA CSAK MEGFELELŐ FELHASZNÁLÁS ESETÉN . Akkor én azt mondom, a szervezetednek ez az egyik garanciája, a megfelelő “üzemanyag” bevitele.  Azért is vetettem fel ezt a példát, mert mindenkinek egyértelmű, hogy a fűnyíróba nem kerozint vagy akár étolajat kell önteni. Ellenben az emberek nagy többsége a szervezetébe mindenféle ételnek mondott kreálmányt elfogyaszt. A tudatosság és a felelősségvállalás pedig ott kezdődik, hogy megszabom azt, mi kerülhet be a szervezetembe, mi az amit elkerülök.

Ez áldozatokkal járhat vagy akár több időt kell ráfordítani? Igen, valószínűleg. Viszont az lesz az ajándékod, hogy magas az energiaszinted, egészséges vagy és 80 évesen az unokáddal tudsz focizni a kertedben, nem pedig a tolószékből nézed.

lyukas bél Cöliákia Colitis Glutén autoimmun alacsony energiaszint egészség táplálkozás IBS Diabetes IR Inzulin rezisztencia zsírmáj

Szeretettel,

Nagy László

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996528/

Tovább
0

Az élelmiszeripar buktatói 



Az élelmiszeripar is, mint más iparágak a profitra megy, hogy kiszolgálja a vásárlót, hogy megvegyék a termékét. Viszont ebben a harcban, semmiféle fegyvernemtől nem riadnak vissza. Tudják, hogy manapság rengeteg ember törekszik arra, hogy értékes, vegyszermentes és feldolgozatlan táplálékot vigyen be a szervezetébe. Mivel a tápcsatorna, emésztőrendszer egy közvetlen kapcsolatt a külvilággal, így amit megeszünk, az a részünkké válik. 

Gondoljuk csak el, hogy ha úgy építenénk házat, hogy csak ami a közelben volt azt használjuk fel és semmi mást nem nézünk, csak lesz belőle valami. De annak a valaminek legtöbbször a szervezet látja kárát. Ezáltal pedig csökken az energiaszintet, nehezebb felkelni, ébren maradni és a dolgunkat végezni.

Most pár pontban ismertetem veletek, hogy melyek azok a kijelentések, amely mögé alaposan be kell nézni.

 

Alacsony zsírtartalmú


Ez egy kiváló reklámfogás, mióta a zsír és a koleszterin démonizálása lezajlott. A termékeken “alacsony zsír”, “csökkentett zsírtartalmú” és a zsírmentes szavak foglalnak helyet. A helyzet az, hogy a termékből, ha eltávolítják a zsírt, akkor nagyon rossz íze lesz, ezáltal több cukrot, ízfokozót fognak majd használni, hogy valaki egyáltalán meg bírja enni. Így kevésbé lesz egészséges és természetes.

Transzzsír mentes 


Ezt a feliratot is számtalanszor láthatjuk. Mindaddig amíg egy termék adagonként 0,5g-nál kevesebb transzzsírt tartalmaz, ráírhatják, hogy mentes. Továbbá, ha a hidrogénezett növényi olaj  van a címkén, akkor is nagy valószínűséggel sok benne a transzzsír.

Teljes kiőrlésű 


Az érdekessége az e témának, hogy akár teljes kiőrlésű, akár fehérliszt, mindegyik fogyasztásától érdemes eltekinteni. Egyrészt  gluténtartalmuk miatt, másrészt pedig amiatt, hogy gyors vércukor, majd ezáltal inzulinemelkedést eredményez. Így az egészségesnek nem mondható. Ezekben a termékekben általában a fehér liszt helyet foglal a teljes kiőrlésű gabona mellett. Sok káros anyagot tartalmazhat még mint például a cukor vagy a glükóz-fruktóz szirup. 


Glutén-mentes


Azon feliratok egyike, amivel szinte bármit el lehet adni. Méghozzá azért, mert a emberek jóhiszeműek, és mivel ők nem hazudnának a másiknak, azt gondolják, hogy a gyártó is mindent elmond a termékéről, nem pedig az apróbetűs feliratban kell vissza kódfejteni az összetevőket.Már amelyik rá van írva, gondoljatok a transzzsírokra, amikor kis mennyiségben fel sem tüntetik. A gluténtartalmú termékek, amelyek nagyon feldolgozottak, általában sokkal drágábbak és gyakran cseppet sem egészségesebbek, mint egy másik termék, ami tartalmaz glutént. Általában magas glikémiás terhelésű keményítőkből készülnek. Mint például a kukoricakeményítő, burgonya, és rizskeményítő. Személyes tapasztalat, hogy sok gluténmentes termékben pedig nagy mennyiségű cukor és transzzsír is található.


Egyszóval mindenki figyelmesen olvassa el a címkéket. Igyekezzen legkisebb mértékben feldolgozott élelmiszert választani. Vagy ami a legjobb vegye meg az alapanyagot/termelje meg és az sokkal biztosabb.


Kellemes olvasást!

Olvassátok el az egyik előző cikkemet is ! Egyél többet, hogy fogyj!


 

 

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek