Csúcs-hatás

Miért jön ránk az étel utáni sóvárgás? 



dopamin sóvárgás motiváció evés túlevés keményítő zsír cukor szénhidrát

Amikor valaki meglát egy gyönyörű ropogós sajtos szélű pizzát, omladozva a sajttól és különböző illatanyagoktól, valószínűleg mindenkinek összefut a nyál a szájában. Persze el tudjuk dönteni, hogy meg akarjuk-e enni vajon, csupán az a belső indíttatás azért legtöbbünkben ott lakozik, kiben mélyebben, kiben közelebb a felszínhez.

Mi a különbség a sóvárgás és az éhség között? 

Érdemes két fogalmat letisztázni elsőként, a sóvárgás olyan állapot, amikor fokozott az evésre való motivációnk, amely egyfajta ételre, ételféleségre irányul. Hogy érthető legyen, amikor sóvárgunk, akkor tudjuk, hogy nekünk az a hamburger kell, mert imádjuk benne a húst, a  nyúlós sajtot, a zöldségeket, a ropogós omlós buciját. Nos, ez nem ugyanaz, mint az éhség, mivel az éhségnél csupán arra van ingerünk, hogy valamiféle ételből kalóriát vigyünk be, itt nem az étel fajtája a döntő, hanem a kalóriabevitelre irányuló motiváció.

Ezzel eljutottunk egy kulcskérdéshez, méghozzá ahhoz, hogy honnan származik ez a sóvárgásos belső motiváció? Az emberi szervezet egy fantasztikus, kiválóan programozott túlélőgép, így futnak bennünk is ilyen főbb programok, amik az evést,  túlélést, étkezést, sex utáni vágyat, szociális támogatást és a fizikai kényelmet hivatottak elérni. Életünk során megtanuljuk, hogyan tudjuk elérni ezeket a célokat, az agy jutalmazási rendszerén keresztül, megtanuljuk, milyen cselekvések végzése okoz nekünk örömöt. 

Hogy működik az agy jutalmazó rendszere?

Az agy úgy működik, hogy bizonyos viselkedések, mint például az evés aktiválja az agyad dopamintermelését, ami boldogságot okoz, így legközelebb ezeket a magas dopamin termeléssel járó tevékenységeket előnyben fogja részesíteni. Technikai értelemben azt szoktuk mondani, hogy a tevékenységre való inger erősödött. Azt tapasztaljuk, hogy az étel illata, hangja, íze elraktározódik az agyunkban és ezen ingerek összessége ingerli az agy örömközpontját, ezért leszünk hajlandóak jobb ízzel megenni egy pizzát, ami tele van tápanyagokkal, mint például, szénhidrát, zsír és fehérje. Ellenben kevésbé van kedve a embernek megenni egy csirke rizs kombót. Minél nagyobb a szervezetben a dopamintúlsúly a cselekvés hatására, annál biztosabb, hogy legközelebb meg akarjuk azt tenni ismét. 

dopamin sóvárgás motiváció evés túlevés keményítő zsír cukor szénhidrát


Mi támasztja ezt alá? 

Egy nagyon érdekes kutatás, amit 1988-ban végzett Scalfani, bemutatja azt a tényt, hogyha egy patkány gyomrába közvetlenül beadunk keményítőt. És mondjuk cseresznye illatot éreztetünk vele, akkor megtanulja a patkány, hogy a cseresnye ízű vizet részesítse előnyben. Mégis miért vetemedhetett ehhez? Nagyon egyszerű a válasz. Az agya a sok tápanyaghoz, jelen esetben keményítőhöz társította a cseresznye illatát, a keményítő sok dopamint gyártatott le az agyában, nagy örömet okozott neki, így legközelebbi alkalomkor nagy motivációja lett a cseresznyés víz ivására, annak ellenére, hogy már nem volt benne keményítő. Látható tisztán, hogy az agyban egy megerősített jel alakult ki.

További kutatások azt mutatják, hogy nem csupán a keményítő van ilyen hatással ránk, hanem a cukor, zsír és a fehérje is hasonló viselkedéseket képes kiváltani. A vékonybélben vannak olyan szenzorok, amelyek az agy számára jelzik a glükózt, fruktózt, zsírsavakat és az aminosavakat, majd jelet küld a bél az agynak, hogy szuper a helyzet, tele vagyunk tápanyaggal, gyárts le dopamint, hogy a gazdánk meg tudja jegyezni, ezt kell enni legközelebb, mert dúskál a tápanyagokban, így biztosítja a túlélést. Érdekesség, hogy minél koncentráltabbak a tápanyagok, egyszóval minél nagyobb mennyiségben vannak jelen, annál több dopamin keletkezik. Én azt szoktam mondani, hogy már van hűtő, ezért nem célszerű a tápanyagokat  , azaz a zsírt a testfelületünkön háj formájában hordani. Tegyük csak be a hűtőbe, eláll az ott szépen, így mi jobban érezhetjük magunkat a testünkben :) 

Ez azt jelenti, hogy az agy nem egyszerűen csak arra szolgál, hogy reagáljon bizonyos cselekvésekre. Hanem konkrét élelmiszer tulajdonságokat előnyben részesít, minél több a tápanyag egy ételben annál nagyobb a motiváció. Képzeljük csak el, hogy mit ennénk meg szívesen ? Egy finom cordon bleu-t sültkrumplival vagy akár egy roston csirkemellet salátával. Biztosan van olyan, aki szereti a salátát, de azért a magas keményítőtartalmű burgonya, rizs, bulgur és a kenyérfélék nagy csábítást képesek okozni én azt vettem észre.  Az ösztönös viselkedésünk arra vezethető vissza, hogy az őseinknek küzdenie kellett a túlélésért és az agyunk meg akarta nekik mutatni, hogy mit érdemes enni, milyen vadat érdemes elkapni, hogy biztosítsa a túlélésünket. 

Jöjjön egy bónuszkérdés, miért imádja mindenki a csokoládét?

Gondoljuk csak át, miből áll a csokoládé, cukorból, fehérjéből és tetemes mennyiségű zsírból. Viszont ehhez még jön egy olyan anyag, hogy teobromin, és koffein, amik mégjobban izgatják az agy dopamintermelését, ebből látható, hogy több oldalról is szereti az agyunk, ezt a táplálékot. Sok benne a kalória, és biztosítja a túlélésünket. Na a TV előtti filmezés nem nagy fenyegetés, így azt ajánlom, csak mértékkel fogyasszátok, vagy keressetek cukormenteseket, manapság kiválóakat gyártanak már.

Kellemes olvasást kívánok!
Az agyatokat pedig nektek optimális ételekkel jutalmazzátok ! 


Források : 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3362145/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22406348

Tovább
0

Hogyan érheted el az álomalakod?



leptin leptinrezisztencia testedzés sport antitápanyag cukor liszt

Felhívom a figyelmed, hogy ennek a cikknek van egy előzménye is, mégpedig, az “Egyél többet, hogy fogyj ! “ című, érdemes azt is elolvasnod, hogy egy komplexebb képet kapj a helyzetről. Alul megtalálod a linket, hogy ne kelljen keresgetned.

A legtöbb étrend/diéta nem kecsegtet hosszútávú eredményekkel, mivel általában csak egy kúráról beszélhetünk. Mi is a különbség egy étrend és egy kúra között? Az, hogy a kúra, egy ideiglenes tarthatatlan állapot, sanyargatással megfűszerezve, nem logikailag felépített és nem tartható hosszú távon. Persze vannak akik most biztosan mondják, hogy “nana, én azért bírnám pár hónapig”. Biztos vagyok benne, hogy lehet bírni, de nem ugyanaz, ha valamit csak elviselsz és valamit élvezel. A diéta annyit tesz az én olvasatomban, hogy egy személyre szabott étrend, amitől energikus vagy, könnyen tartható és olyan ételeket tartalmaz, amiket jóízűen elfogyasztasz. 


Az a bizonyos sokat emlegetett “yoyo” effektus is részben a leptin hormonnak köszönhető. Mivel egy gyors megszorítással elérhető a nagymétékű súlycsökkentés, viszont a szervezet ezután átkapcsol vészüzemmódba, hogy mentse, ami menthető. Megkapta a jelet, hogy nincs étel, éhínség van, vegyük vissza  a kalóriák égetését, fogjuk vissza magunkat a fizikai aktivitástól és pihenjünk. Így az agyunk aktívan fogja védeni azt a még fennmaradt zsírmennyiséget, mivel a szervezetünk számára az éléskamra, a hűtő, egyenlő a zsírszövettel. Mert ha épp nincs mit megenni, akkor onnan tud energiát nyerni. A  fogyókúrázók többsége ismeri is, eleinte nagyon gyorsan lehet leadni sok-sok Kg-ot, ami általában víz, glikogén - az izomszövetben és a májban raktározott szénhidrát, ami akár 2-4 Kg is lehet egy felnőtt emberben- és gyakran több izomszövet. Ebből látható, hogy egy ilyen fogyókúrával az ember hatásosan növeli a testzsírszázalékát,mivel az izom előbb elkezd bomlani, mint a zsír. Méghozzá azért, mert az izom aktív szövet, nagyon sok energiát igényel a fenntartása. 


Mi az a leptin rezisztencia, és mi okozhatja?

A leptinrezisztencia annyit tesz, hogy a zsíszövetben termelődő hormon megfelelő mennyiségben van a vérben, viszont az agy nem érzékeli, így továbbra is a raktározásé és a demotiváltságé a főszerep. A leptinrezisztenciát a szerveztben a gyulladások válthatják ki, ha megemelkednek a szervezetben a gyulladási faktorok, akkor a leptinérzékenység csökkenhet.  Érdekes módon, ha a vérben sok a leptin, akkor az agy egyre érzéketlenebbé fog válni. Ez olyan, mint például a hozzászokás. Ha egy élőlény folyamatosan ugyanazt azt ingert kapja, egy idő után kisebb választ ad rá. Amikor egy csigát felteszünk az asztalra és felé nyúlunk, biztos, hogy bebújik a házába, viszont ha ezt sokáig csináljuk vele, akkor nem fogja ugyanezt a reakciót kiváltani, így nyugodt marad.

leptin leptinrezisztencia testedzés sport antitápanyag cukor liszt

 A gyulladások nagyon sokrétűek lehetnek, így elmesélem azt, hogy milyen ételek kerülésével lehet ezeket hatásosan kivédeni. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, például, fehér lisztek, cukrok, amik az emésztőrendszerbe kerülve gyulladásokat képesek kiváltani.   Érdemes sok rostot fogyasztani a nap során, mivel tisztítják a belet, segítik a bél mozgását és bizonyos hasznos baktériumokat támogatnak. A testedzés is nagyon hatékony ellenszere a leptinrezisztenciának. Mivel ilyenkor a szervezet kalóriát éget, optimalizálódik a működése. Továbbá kutatások is igazolják, hogy az edzésnek áldásos hatásai vannak.  Az alvásnak is óriási szerep jut, mivel az agy ilyenkor állítja vissza optimálisra a szervezet működését. Aki megfelelő mennyiségben és minőségben alszik, annak jobb az egészsége és a fizikuma egyaránt. A trigliceridek magas szintje a vérben, megakadályozza a leptin agyba történő eljutását. A trigliceridek szintjét hatékonyan a cukrok, lisztfélék kiküszöbölésével lehet csökkenteni. Az is megfigyelhető volt kutatásokból, hogy aki több fehérjét eszik, annak a leptinérzékenysége sokkal jobb, ezáltal egészségesebb, energikusabb és jobb az alakja is. 

A végére következzen egy kis összefoglalás.  A szervezet egy nagyon sokrétű gépezet, így nem lehet egy-két dologra ráfogni, hogy az a baj. Oda kell figyelni az étkezésre, a testedzésre, a jó minőségű és elegendő alvásra, továbbá az antitápanyagok kizásárára is.

Jó leptinérzékenységet és kellemes olvasást kívánok ! 

Források: 

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022637

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15111494

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531540

http://ajcn.nutrition.org/content/73/2/240.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19755625

Az ígért, előző cikk linkje:  ITT !!

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek