Zsír egészséges zsírsav kókuszolaj kókusz olivaolaj halak lazac makréla harcsa csuka fogas csoki csokoládé étcsokoládé fekete csokoládé tojás egész tojás telített zsír

Amióta a zsírt démonizálták, az emberiség egyre több cukrot, feldolgozott gabonafélét, búzát és egyéb káros anyagokat fogyaszt. Az új nyugati étrend hatására a földön élő emberek egyre túlsúlyosabbak, egyre betegesebbek és enerváltak lettek. Azonban bizonyos tanulmányok azt mutatják, hogy a zsír mégis jó. Persze a zsírforrások közül sem ajánlott minden egyes ami létezik. 

Ajánlok  pár egészséges zsírbeviteli alternatívát, amelyet bátran fogyasztható, akár még diétában is. Az első ajánlásnak bizonyára sokan örülni fognak.

I. A fekete csokoládé nagyon magas zsírtartalmú, sok rostot tartalmaz, rengeteg benne a vas, a magnézium, a réz és a mangán. Így látható, ha egy egészséges fekete csokoládé alternatívát választunk, mint például valami édesítős étcsokoládé, ami legalább 70% kakaótartalmú, még akár a diétába is beilleszthető. Persze itt is a mérték a lényeg, ha napi 10-20 g-ot eszünk belőle, azzal még biztosan nem lépjük túl a napi ésszerű adagot. Áldásos hatását a magas antioxidástartalmának is köszönheti, ami a fekete áfonyáéval vetekszik. Kutatások utalnak arra is, hogy javíthatja az agy működését, illetve védi a bőrt a leégéstől. 

II. Az egész tojás-t régen nagyon egészségtelennek állították be, a koleszterintartalma miatt, viszont ma már tudjuk, a szervezetben lévő koleszterin 70-80%-át a szervezetünk állítja elő, mivel létfontosságú. A fennmaradó 20-30%-ot pedig ételből visszük be. Olyan kutatások is vannak amelyek azt mutatták, hogy a tojásban lévő koleszterin nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét, így nyugodtan fogyasztható. A tojás kolintartalmánál fogva segíti a gondolkodást is. Kipróbálták azt is, hogy a reggeli gabonákat tojásra váltották le, olyan eredmény született, hogy akik tojást reggeliztek, kevesebb kalóriát vittek be és fogytak.  Fontos kiemelnem azt, hogy a tojás tápanyagainak nagyrésze a sárgájában található, így ajánlatos egyben fogyasztani el a kettőt és nem kidobálni. Régen én is kidobtam a sárgáját és nagyon bánom. De mindig van lehetőség a hibák javítására, okuljatok az esetemből és ti már kezdjétek úgy fogyasztani, hogy egyben fogyasztjátok el, még az íze is sokkal finomabb. 

III. A zsíros halak azok a termékek amelyek jótékony hatásával minden ember s minden egészségügyi szervezet egyetért. A zsíros halak közé tartozik a lazac, makréla, hering, szardínia, de fogyasszuk nyugodtan az itt honos halfajtákat is mint a csuka, harcsa és a fogas. A hidegvízi halak azért tartalmaznak több omega-3 zsírsavat, mert ez a zsírsav a hidegben kevésbé képes megszilárdulni, így segíti a tulélésüket. Tanulmányok azt mutatták, hogy akik rendszeresen halat fogyasztanak sokkal egészségesebbek. Elkerüli őket a szívbetegség, a depresszió, demencia és még sokféle betegség. 

IV. A csodálatos és ízletes oliva olaj a mediterrán étrend elengedhetetlen részét képezi. Az extra szűz olivaolajat érdemes választani, méghozzá azért, mert annak a legkíméletesebb az eljárása, amelyben kinyerik a növényből az olajt. Hideg préselést alkalmaznak, így a benne lévő vitaminok és egyéb antioxidánsok maradéktalanul túlélik a folyamatot. Magas E és K-vitamin tartalmúak, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak, megvédi a szervezetet a káros anyagok, mint például a szabadgyökök oxidációjától. Csökkenti a vérnyomást, javítja a koleszterinszintet - a magas zsírtartalma ellenére is - mindenféle szívbetegségben a fogyasztása előnyös lehet. A gyulladásokat is hatékonyan csökkenti. 

V. A kókuszzsírban található zsírok 90%-a telített, ami azt jelenti, hogy nagyon ellenálló sütésnek főzésnek és bizonyítottan nagyon egészséges is. Az a nép amely sok kókuszzsírt fogyaszt, a magas zsírbevitel ellenére is kiemelkedően egészséges. Nincs náluk olyan gyakori szívbetegség és egyéb egészségügyi problémák is ritkábbak. A kókuszzsírban a közepes láncú zsírsavak MCT-k vannak nagy számban, melyekből a szervezet könnyedén ketonokat képes előállítani, amely védi az agyat és az idegrendszert. A ketonok segítik az étvágycsökkentést, MCT fogyasztás hatására az emberek átlagosan kevesebb kalóriát visznek be, továbbá az anyagcserénket is felpörgeti, legalább napi 120 Kcal-al növekedik a kalóriafelhasználásunk az MCT-k hatására. Remélem ezen információkkal meghoztam mindenki kedvét a kókuszzsírral történő főzésre. Az alzheimer kórra is áldásos hatást tehet és még a hasi zsír eltávolításában és segítségünkre lehet. 

Zsír egészséges zsírsav kókuszolaj kókusz olivaolaj halak lazac makréla harcsa csuka fogas csoki csokoládé étcsokoládé fekete csokoládé tojás egész tojás telített zsír


Annak ellenére, hogy most ezt az 5 kiváló tápláló táp-anyagot emeltem ki, még van mellettük sokféle. A repce, napraforgó, szójaolaj, kukoricaolaj-tól viszont érdemes elhatárolódni, mert növelik az elhízást, csökkentik az energiaszintet és számos nyugati betegséggel összefüggésbe hozható.


Kellemes olvasást!


Olvasd el az előző témába vágó cikkemet ! Mit okoz a szervezetben a magas transzzsír bevitel?


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177

https://www.nature.com/articles/ijo2008130

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X03000324

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20929998

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10695923

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450295

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8654328