izület izületi fájdalom porckopás kurkuma curcuma longa tömjénfa gyömbér gyömbérsör fájdalomcsillapító fájdalomcsillapítás enyhülés izületi gyzlladás arthritis

Gyakrabban érinti az idősebb korosztályt az izületi bántalom, vagy valamilyen fájdalom porckopás. De a fiatalabbakat is érintheti, főként sportolókat, olyanokat akik esetleg hirtelen terhelik a szervezetüket sporttal és még van milliónyi lehetőség rá. Viszont ami egy csodálatos hír, az, hogy mint minden másra erre is van megoldás. Elsődleges hatékony megoldás minden esetben, úgygondolom a megelőzés a felkészültség. Hogy edzés előtt legalább 5-8 perc gimnasztikát érdemes végezni, ha más sportot űzöl akkor pedig alacsonyabb intenzitással kezdeni. Erre az analógiára, ha sprinteket gyakorolsz, előtte kocogj is.

Mi lehet a segítségedre?

Az egyik segítséged, egy kiváló gyógynövény a kurkuma (curcuma longa) ezt legtöbben fűszerként ismerik, sárgás erős színe van, az íze is kiváló. A kurkumának a gyulladáscsökkentő hatását már az ősi népek isfelismerték és alkalmazták évezredeken keresztül. A modern orvostudomány is felfigyelt rá. A kurkuma hatóanyagát a kurkumint, 400 mg-ot adtak bizonyos súlyos fájdalmakkal küzdő személyeknek. Emellett ez a 400 mg kurkumin, összehasonlítható hatékonyságú 1000mg acetaminofennel vagy 100 mg nimesulid-al. Ami azt jelenti, hogy akár a gyulládáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel is képes felvenni a versenyt. A kurkuma nagyjából  két (picit lassabban hat, mint a nimesulid) órán belül kezdi éreztetni a hatását, viszont 3-4 órán belül eléri a hatása csúcspontját, ezen felül még további 12 órán keresztül érezteti a hatását. Ezt a hatásosságát több kísérletben is bebizonyította már. A nagy dózisú kurkuma még hatásos lehet operációk utáni fájdalmak fellépésekor, izületi fájdalmakban illete gyulladásokban és olyan személyeknek is nagy szolgálatot tehet, akiknek valamiféle rutinszerűen fellépő fájdalma van. 


Mivel érdemes kombinálni? 
 A kurkumát érdemes kombinálni gyömbérrel ( Zingiber officinale), mivel mindkettő növényben hasonló hatásmechanizmusú, gyulladás illetve fájdlomcsökkentő hatóanyagok vannak. 
A másik csodálatos növény az indiai tömjénfa (Boswellia serrata), ami ugyancsak az oszteoarthritisz (idült izületi gyulladás) kezelésében segít. Ezen növény kivonata a gyulladásban lévők fájdalmait és tüneteit sokkal jobban csökkentette, mint például a glükózamin. Akik valamilyen gyulladásban szenvedtek és használták a tömjénfát, mint gyógynövényt a fájdalom múlásáról, eltűnéséről számoltak be nagy számban. A normál hétköznapjaikat sokkal könnyebbé tette. 


Hogyan kell adagolni?

Kurkuma: Általános ajánlás az, hogy 50-500 mg kurkumint tartalmazó kurkumát vagy annak a kivonatát érdemes magunkhoz vanni. Ha veszel gyógynövényboltban kurkumát  a hátuljára rá van írva, hogy menyi belőle a kurkumin, erre érdemes fogyelni.  Standardizált kivonatot válassz, ami azt jelenti, hogy állandóan pl 95%-os a hatóanyag tartalma, nem pedig eltérő. Mert ha nagyok az eltérések, nem tudod pontosan adagolni.  A kurkuma mellé érdemes lehet naringint/piperidint, ezek felszívódásfokozók használni. Vagy ami a legegyszerűbb grapefruit lével idd meg, mivel abba van egy olya hatóanyag, nevezetesen az imént említett naringin, ami a felszívódását fokozza a kurkumának. Viszont más gyógyszert figyelj, hogy ne ilyen felszívódási hatékonyságot növelővel vegyél be, mert eltérhet a hatása, fogamzásgátlóknál főleg.

A tömjénfa adagolása pedig elérheti a napi háromszori 1800mg-ot is, ami sszesen 5400 mg-os napi dózist jelent. Ha kezdő vagy a napi háromszor 800-1200 mg-os dózis is biztosan használni fog. A fájdalom mértékétől függően érdemes emelni a dózist.

A gyömbér általános alkalmazása 1000-3000 mg-ig terjed. Általában, ha teában vagy szárítmányban alkalmazzák akkor az átlagos dózis 1 g = 1000mg. Hogy legyen viszonyításotok, 1 g gyömbért egy teáskanál szárított rizóma tartalmaz, 2 csepp tinktúra, 4 csésze gyömbértea vagy 250 ml gyömbérsör. 

izület izületi fájdalom porckopás kurkuma curcuma longa tömjénfa gyömbér gyömbérsör fájdalomcsillapító fájdalomcsillapítás enyhülés izületi gyzlladás arthritis

Források :

Clinical Evaluation Of Boswellia Serrata (Shallaki) Resin In The Management Of Sandhivata (osteoarthritis) 

Belcaro G, et al. Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Med. (2010)

Belcaro G, et al. Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Med. (2010)

Belcaro G, et al. Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. (2010)

Comparing Analgesic Effects Of A Topical Herbal Mixed Medicine With Salicylate In Patients With Knee Osteoarthritis