Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Egyél többet, hogy fogyj !



leptin fogyás diéta kalória egyensúly hormonrendszer energia energiafelhasználás pajzsmirigy hipotalamusz zsírsejt zsír csont petefészek

Sokan hamisan azt hiszik, hogy a testsúlycsökkenés, fogyás az csupán arról szól, hogy a szervezettől megvonjuk a kalóriákat. Azonban ma már a kutatások is azt bizonyítják, hogy a leptin nevű hormonnak nagy szerepe van, az ideális és egészséges fizikum kialakításában. 


Mi is a leptin? 

A leptin egy hormon, amit a szervezet zsírsejtjei termelnek, gyakran emlegetik “jóllakottság” hormonként is, vagy akár az “éhség” hormonjának is hívják. A leptin az agyra hat, különösen a hipotalamuszra. A leptin azt a jelet küldi az agynak, hogy elegendő mennyiségű zsír illetve energia áll a rendelkezésre, így nem kell többet enni, le lehet állni az evéssel. Továbbá azt a szignált ( jelet ) is küldi, hogy lehet égetni a kalóriákat normál ütemben, vagy akár fokozottan is, mivel elegendő tápanyag áll a rendelkezésre. A termékenységben, immunitásban, bizonyos agyi létfenntartó folyamatokban is fontos szerepet játszik. A leptin fő feladatai közé tartozik az energiamérleg szabályozása, a általunk elfogyasztott energia mennyisége és hogy abból mennyit alakítsunk át zsírrá. 

A leptin azért alakult ki, hogy megelőzzük általa az éhínséget illetve a túlevést egyaránt, így segíti a szervezetünket, hogy jó túlélők legyün. Az imént írtam, hogy az agynak ad jeleket a leptin, méghozzá olyant, hogy mikor és mennyit eszünk, illetve azt, hogy mekkora mennyiségű zsírszövet van a testünkön. A sok leptin azt mondja az agynak, hogy van elég tápanyag, biztonság van, viszont a kevés leptin azt mondja az agynak, hogy baj van, el kell kezdeni raktározni, illetve visszafogni a kalóriaégetést, mivel éhezés veszélye áll fenn. 

Leegyszerűsítve: eszünk , a testzsírunk emelkedik, a leptin szintje emelkedik, ezáltal kevesebbet eszünk, több kalóriát égetünk.

Ha viszont, nem eszünk/keveset, a testzsír lecsökken, a leptin szint lecsökken ezáltal többet eszünk és kevés kalóriát égetünk. 

Ha az elhízott emberek sok testzsírral rendelkeznek, nem azt a jelet kellene kapniuk az agyukban, hogy leállhatnak az evéssel, mivel magas a leptinszintjük? De igen ! Azt a jelet kellene kapniuk, hogy elég, biztonságban vagy, égetheted a kalóriákat. Azonban a helyzet az, hogy egy csomó leptin van a véráramban, viszont valamiért az agy “ nem látja”. Ezt nevezzük leptinrezisztenciának. Azért rezisztencia, mert úgymond az agy ellenáll a leptinnek. Hasonló ez, mint a inzulinrezisztencia, mivel a hasnyálmirigy termeli az inzulint, csak a sejtjeinken lévő receptorok zárva vannak, így az inzulin nem képes kiváltani a jelet. Leptinrezisztencia fennállása esetén, az agy teljes működése megváltozik, mivel mindent bevet annak érdekében, hogy a testtömeget/ testzsírt gyarapítani tudjuk. A szervezetünk egy túlélőgép, nagyon precíz, kifinomult, épp emiatt is kell folyamatosan figyelni rá. 

Ilyen eseben, az ember nem energikus, csökken a motiváció a hétköznapi dolgok elvégzésére, inkább csak pihengetne, ülne vagy akár feküdne, hogy takarékoskodni tudjon.  Az egészséges test tartalmaz zsírt egyértelműen, csak megfelelő mennyiségűt, egyik véglet sem jó, sem a túl szálkás izomzat, sem pedig a túlságosan elhízott. 


Úgy gondolom, hogy a leptin megér még egy írást, ebben a részben ismertettem a leptin jelentőségét a szervezetben, a leptinrezisztenciát. Viszont, hogy mint mindennek, jó legyen a vége, a következő cikkben pedig a megoldásról ejtek szót. 


Kellemes olvasást!


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359004

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281561/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8532024/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25232147

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049514002418

Tovább
0

Menstruációs zavaraid vannak? Itt a megoldás !



menstruáció progeszteron ösztrogén hormon nemi ciklus vérzés mellérzékenység hasfájás ösztrogéndominancia batárcserje Vitex agnus-castus depresszió alvászavar PMS premenstruációs szindróma

Ahogy az már tőlem megszokott, valamilyen érdekes növénnyel állok elő, amelyet réges-régen alkalmaztak már, csak manapság kissé homályba temettetett. Ez a csodálatos növény, a barátcserje ( Vitex agnus-castus), a neve onnan jött, hogy a szerzetesek a kolostorokban használták nemi vágyuk csökkentésére, hogy eleget tudjanak tenni az elhivatottságuknak. Érdekes hogy a női hormonok termelődését elősegíti, a férfi hormonokét, mint például a tesztoszteron, csökkenti, ezáltal a nemi vágyat is. Viszont amiért elhoztam nektek hölgyek, azért van, mert képes csökkenteni a PMS, premenstruációs szindróma tüneteit. Hatásos a hőhullámok, a puffadás, ingerlékenység, alvászavarok, depresszió és különböző hangulati rendellenességek fennállása esetén. 


Milyen esetek fennállása esetén veheted még hasznát?

Hölgyektől gyakran hallom, hogy emlőérzékenységet tapasztalnak néhanapján.  Szerencsére ez a növény hasonlóan hat a dopaminhoz, ami csökkenti a szervezet prolaktin szintjét. A prolaktin egy hormon, ami várandósság alatt - mennyivel szebb szó, mint a “terhesség”, ha valaki tehernek érzi, az más helyzet.- termelődik a nőkben, méghozzá azért, hogy elindítsa a tejelválasztást, így a kisbabát tudja szoptatni. A PMS tüneteihez 50-80%-ban hozzátartozik az emlőérzékenység, viszont nyugalom, ez csak az esetek 1%-ában jelent rákos elváltozást, ami nagyon kicsi szám. Továbbá azt is el lehet kerülni megfelelő életvitellel. Anti-ösztrogenikus hatással is rendelkezik, ami tovább javíthatja az érzékenység tüneteit. 

A PMS hatására kialakuló fejfájásokat, migréneket, hasogatást hatékonyan képes elmulasztani illetve csökkenteni 

Van egy olyasfajta vizsgálat, hogy kettős vak placebokontrol.A kettős vak placebokontrollos vizsgálat annyit tesz, hogy sem az orvosok, sem a résztvevők nem tudják, ki kap hatóanyagot és ki kap csak úgymont “üres” hatóanyag nélküli tablettákat, gyógyszerformát.  A placebokontrollos vizsgálat végeredményeként arra jutottak, hogy, a barátcserje a fejfájásokat 30%-al, az idegességet 55%-al, a nyugtalanságot 60%-al, a depressziót 67,5%-al, a mell fájdalmait 97,8%-al, a puffadást pedig 100%-ban megszüntette. Ezek a százalékos javulások a placebo csoporthoz képest lévő javulást jelzik. Egy másik kettős vak placebokontrollos vizsgálatban is átlagosan 52%-os javulást tapasztaltak a barátcserjét használók, a placebo csoporthoz képest. Tudom, ebben a részben nagyon sok lett a százalékolás, viszont ezzel úgy érzem nagyon jól lehet szemléltetni a javulás mértékét. 

Egy kutatásban azt is találták, hogy 20-240 mg szárított növénnyel egyenértékű kivonat hatásosan csökkentette az erős vérzéseket menstruáció idején. Ezáltal komfortosabb lett a napi életvitel, gondolom hölgyek számára ez egyértelmű. 

Hatásosan képes növelni a szérum ösztrogén, illetve progeszteron szintet a barátcserje. Az ösztrogén szint növekedés a vérben 24,3% - 115,5% volt, míg a progeszteron emelkedése 32,14% - 76,79% volt. A női nemi ciklus két nagyon fontos hormonja a sok közül az ösztrogén. Az ösztrogén szerepe a másodlagos nemi jellemek kialakulásától kezdve, a méhnyálkahártya vastagodásán át a menstruációs ciklus szabályozásáig tart. A progeszteron a nemi ciklus második felében képződik a petefészekben a luteinizáló hormon (LH) hatására. A megrepedt tüsző helyén kialakult  sárgatest ( corpus luteum) állítja elő. Peteérés után az ösztrogénszint elkezd csökkenni, és a megvastagodott méhnyálkahártya csökkenni kezd, és a méhnyálkahártya elkezd leválni, ezt ívjuk menstruációnak. A progeszteron egyik fő feladata a méhnyálkahártya átalakítása, a minőségének javítása, hogy a megtermékenyített petesejt hatékonyan be tudjon ágyazódni a méh falába. 

Hogyan érdemes alkalmazni? 

Akár tea formájában, akár valamilyen kivonat, vagy tinktúra képében is alkalmazható. Általános dózisa 50 mg -250 mg naponta. Mivel tartalmaz zsíroldékony hatóanyagokat is, érdemes alkoholos kivonatot választani. 

Most pedig következzen egy saját tapasztalat.

A saját alatt nem azt értem, hogy megjött tőle a menstruációm, hanem azt, hogy hölgy ismerősömnek 72 napot késett. Felvetettem neki a témát, hogy szerintem érdemes lenne megpróbálnia. Ő tea formában választotta, napi 2 alkalommal ivott 1,5 g teafüvet tartalmazó italt. A csoda meg is lett a negyedik napra, igen, a negyedikre. Azt gondolom mindenképp érdemes kipróbálni, ha hasonló panaszokkal élsz te is. Persze a megfelelő táplálkozás illetve életmód kialakítása is legyen egy fontos célod. 


Kellemes olvasást !

menstruáció progeszteron ösztrogén hormon nemi ciklus vérzés mellérzékenység hasfájás ösztrogéndominancia batárcserje Vitex agnus-castus depresszió alvászavar PMS premenstruációs szindróma


http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2011/08/WC500110098.pdf

Ibrahim NA, et al. Gynecological efficacy and chemical investigation of Vitex agnus-castus L. fruits growing in Egypt. Nat Prod Res. (2008)

YE Q, et al. Casticin, a flavonoid isolated from Vitex rotundifolia, inhibits prolactin release in vivo and in vitro. Acta Pharmacol Sin. (2010)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11129515

Dose-dependent Efficacy Of The Vitex Agnus Castus Extract Ze 440 In Patients Suffering From Premenstrual Syndrome 

Use Of Vitex Agnus-castus In Migrainous Women With Premenstrual Syndrome: An Open-label Clinical Observation 
 

Tovább
1

Ezért érdemes tojást enned, ha egészséges akarsz maradni 



tojás tojásfehérje tojássárgája fehérje sárgája vitamin zsírsav omega-3 EPA DHA lutein zeaxanthin karotinoid retinol kolin avidin koleszterin hormonok

Nem vagyok tyúkanyó, viszont világ életemben imádtam a tojást. Úgy szoktam gondolkodni, ha valamit szeretek, jó ízzel elfogyasztok és még utána is jól érzem magam, akkor arról nagy bizonyossággal állíthatom, hogy egészsges számomra. Azért fontos kitétel az, hogy még utána is jól érzed magad. Mivel én régebben voltam nagy családi lakomákon, belaktam minden jóval - persze nem összetétel, hanem íz tekintetében jó- utána pedig annyira rosszul voltam, hogy levegőt is alig kaptam. Régóta, már vagy 1,5-2 éve rendszeresen, néhány kivételtől eltekintve, a reggelim fő alkotórésze a tojás. El akarom nektek mesélni azt, hogy mennyi csodálatos tápanyag is rejlik ebben az egyszerű ételben.

Miből is áll egy tojás ?

Két részből áll, ha leegyszerűsítjük, sárgájából és fehérjéből. Most a fehérje részével kezdem a bemutatást. Ahogy a név is mutatja, nagy százalékban fehérjéből áll, tele fontos aminosavakkal. Emellett a tojásfehérjében B-vitaminok vannak, mint például a Biotin (B7-vitamin). Viszont tartlmaz egy olyan nevű fehérjét, hogy avidin. Az avidin nevű fehérje hozzákapcsolódik a biotinhoz,  ezáltal az hatástalanná válik. Viszont az emberek egy nagyon okos ötlettel, a sütéssel főzéssel, ezt az avidin nevű fehérjét inaktiválni tudják, így a szervezet számára felvehető a biotin a tojásból, továbbá a fehérje könnyebben emészthetővé válik. Ezért is érdemes megsütni/főzni a tojást. 

A másik része, gondolom már ki is találtátok, hogy a sárgája. A tojás sárgája 46% olajsavat tartalmaz, ami egy omega-9 zsírsav és az olivában is megtalálható. 38% telített zsírt és 16% többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz. Az, hogy a tojás milyen arányban  tartalmazza a zsírsavakat, attól függ, hogy a tyúkanyó szépen kapirgálhatott-e a réten és füveket evett. Vagy pedig egy tápot kapott és be volt zárva másik húszezer csirkével. Jelzem, hogy amelyik szépen természetes táplálékon él abban sokkal több az omega-3 olaj, mint az omega-6. Gondolom tudjátok, mivel egészséggel kapcsoaltos cikkeket olvastok, hogy a népbetegségek egyik fő okozója a magas omega-6 arány az ételekben. Ami a takarmányok, illetve a nagyüzemi állattartás miatt alakult ki. Jobban mondva a nem megfelelő életkörülmények miatt. 

A szervezetben az alfa-linolénsavból  (ALA) -ból eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) keletkezik. Ezeket hívjuk omega-3 zsírsavaknak egyébként. Ha  a halolajkészítményeket a kezedbe veszel, fel vannak tüntetve, hogy mennyi EPA és DHA van benne. Emberekben, az ALA átalakul EPA és DHA-vá, viszont ez az átalakulás nem teljesen hatékony, rádásul ahogy öregszünk, is csökken a hatékonysága az átalalkulásnak. Ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani tojást illetve halakat, tengeri élőlényeket. 

A tojásban még rengeteg karotinoid is található, mint például a lutein és a zeaxanthin. A karotinoidokból keletkezik az A-vitamin, azért érdemes előnyben részesíteni a karotinoidokat, mivel pontosan annyi A-vitamint gyárt le a szervezet, amennyire szüksége van. Így a túladagolás esélytelen. Ezek a vérplazmában a karotinoid koncentrációt kiválóan megemelik, továbbá a szemben is növekszik a mennyiségük. A tojássárgája még kiváló forrása a kolinnak, ami kiváló májvédő, szellemi frissességet biztosít, fokozza  a zsírvesztést és a koleszterinszintet rendben tartja. 

A koleszterin, ami a tojásban található, remélem mindenki tudja, hogy nagyon hasznos a szervezet optimális működése szempontjából. Ez egy zsíroldékony anyag, ami előanyaga nagyon sok hormonnak, mint Pl: pregnenolone,progeszteron,ösztrogén, kortizol, DHEA és a tesztoszteronnak is Az epesavak, ami a zsíremésztés fontos elemei is koleszterinből képződnek. A D-vitamin előállításához is elengedhetetlen a szervezetben a jelenléte. 

Egy 12 hetes vizsgálatban 37 kettes típusú diebéteszest beállítottak alacsony szénhidráttartalmú diétára. Majd kettéosztották őket olyan csoportokra, amelyben az egyikben 3 gész tojást fogyasztottak naponta, a másik csoportban pedig 3 tojásfehérjét naponta. Mindkét csoportban csökkent a testtömegük, javult az inzulin érzékenységük - ami kiváló előrelépés cukorbetegek számára- és a lipidprofiljuk is alakult pozitív irányba. Egy hasonló kutatás, amiben ugyancsak az egész tojás illetve a tojásfehérje fogyasztást hasonlították össze, azt találták, hogy még a szervezetben lévő gyulladások is hatékonyabban csökkentek a teljes tojást fogyasztóknál. 

Így gondolom már mindenki leszűrte, hogy a tojást a tyúkanyó azért egyben tojja ki, mert az úgy a optimális. Régebben én is kidobáltam a sárgáját, évekig, szóval én is keresztül mentem ezen a folyamaton. Viszont már jóideje egész tojásokat fogyasztok. Néhanapján, ha úgy érzem veszek tojásfehérje rudat, tojásfehérje levet, illetve totu-t. De nem dobálnám ki a sárgáját, tudván, hogy milyen fontos tápanyagokat rejt. 

Kellemes olvasást kívánok és egyetek tojást :) !


Források:


 Blesso CN, et al. Effects of carbohydrate restriction and dietary cholesterol provided by eggs on clinical risk factors in metabolic syndrome . J Clin Lipidol. (2013)

Blesso CN, et al. Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome . Metabolism. (2013)

Ohman M, et al. Biochemical effects of consumption of eggs containing omega-3 polyunsaturated fatty acids . Ups J Med Sci. (2008)

Goodrow EF, et al. Consumption of one egg per day increases serum lutein and zeaxanthin concentrations in older adults without altering serum lipid and lipoprotein cholesterol concentrations . J Nutr. (2006)

Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health . Nutr Rev. (2009)

Small DM. George Lyman Duff memorial lecture. Progression and regression of atherosclerotic lesions. Insights from lipid physical biochemistry . Arteriosclerosis. (1988)
 

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek