Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Mitől lehet valakinek lyukas a bele?



Napjainkban az emberek nagy részét érinti ez az állapot, ami alacsony energiaszinthez vezet, illetve megágyazhat sok más olyan betegségnek, amit valószínűleg mindannyian szeretnénk elkerülni.

Ahhoz viszont, hogy valamit el tudjunk kerülni, fel kell ismernünk magát a tényezőt ami kiváltja, átlátni a folyamatot és mindent megtenni annak érdekében, hogy egészségben megmaradjon az egész szervezetünk.

Mit jelent a lyukas bél?

Ha a belet megnézzük a szövetét egy sejtsor alkotja, ezek nagyon közel vannak egymáshoz méghozzá azért, hogy megőrizzék a bél integritását. A bél integritása alatt azt értjük, hogy optimális működés esetén azt enged be a belünk a véráramba, amire szükségünk van. Minden olyant ami akár káros lehet a szervezet egészére nézve, azt pedig kiüríti mondjuk széklettel. Ha képletesen akarom szemléltetni, nyugodtan képzeljétek el egy erős kőfalnak, ami a várakat körül határolja. Ez a kőfal védi meg a bentlakókat minden külső betolakodótól vagy támadástól.

Van egy olyan képlet, amit a tudomány tight junction-nak nevez, ami szoros kapcsolatot jelent. Amikor ez a szoros kapcsoló struktúra ép, a “várfal “kiválóan végzi a dolgát. Csak olyan tápanyagok szívódnak fel, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Mondjuk a víz, ásványi anyagok, fehérjék, zsírok, szénhidrátok. Ezeknek gyakran van szállító “csatornája”- ezek a transzporter fehérjék- , ez biztosítja, hogy csak az jusson át a bél falán akinek “van engedélye”-azaz van transzportere- , akinek pedig nincs, az megy a vastagbél által kiürítésre.

Gyakran mondják, hogy az vagy amit megeszel, ezt úgy javították ki később, hogy az vagy, ami felszívódik abból, amit megeszel.  Ebből a kis részletből kiderül, menyire fontos, mi kerül be a véráramba és ezáltal az egész szervezetbe.

A glutén egy fehérje ami a búzafélékben található, ez emészthetlenül átjut a gyomron át a vékonybélbe. A vékonybélben általa felszaporodik a zonulin nevű enzim. A zonulin enzim pedig kinyitja tight junctionokat (szoros kapcsolat) .  A véráramba bekerülő antigének, az immunrendszerünket válaszadásra késztetik. Ennek következtében felszaporodnak az úgynevezett citokinek, amelyek ugyancsak áteresztő belet eredményeznek. Így lesz ebből egy ördögi kör. -Ezt a kissé tudományosabb eszmefuttatást elmagyarázom közérthetőbben is. Azért választottam mindkét elbeszélési módot, hogy az olvasók széles rétege megérthesse, mert nagy a fontossága.-

A helyzet a következő: Az előzőekben várfalként jellemzett védőgát, helyenként átszakad. Mivel átszakadt olyan anyagok is bejutnak a keringésbe, amik nem kívánatosak, hogy nagyon finoman fogalmazzak. Bejutnak az ellenfél katonái a várunkba, ahol semmi keresnivalójuk nincsen, ott elkezdenek rombolni és garázdálkodni.

A gluténnal történő interakció hatására a bél integritása - “várfal/elhatároló funkciója” 6-8 órára megszűnik. Ebből könnyen megérthető, hogy abban az esetben amikor valaki napi több alkalommal eszik glutént, vagy a későbbiekben felsorolt tényezők közül jelen van az életében. A bél “védőfal “ funciója folyamatosan ki van kapcsolva.

Mik azok a tényezők vagy ételek, amelyek károsítják a bél falát?

Túlzott cukor és fruktózfogyasztás

Káros mikroorganizmusok jelenléte a bélrendszerben, ezek lehetnek gombák, mint pl a candida, paraziták vagy akár baktériumok is

Glutént tartalmazó gabonafélék ( Búza, árpa, rozs és a sima zab) megjegyzem gyakran még a kukoricát is ide sorolják, viszont mellette a kukoricának a fruktóz tartalma is kimagasló

A túlzott stressz is okozhat áteresztő belet, itt a fizikai és mentális stresszre egyaránt gondolok

PHA, WGA ezek növényi lektinek , ezek fizikailag is megsértik a belet különösképpen a bélbolyhokat. Emellett a keringésbe jutva antigénként viselkednek, ezáltal autoimmun megbetegedésekkel is szoros kapcsolatba hozhatóak.

Gyulladás is okozhat lyukas belet

Túlzott mennyiségű szeszes ital fogyasztás ( sör, whiskey-eleve gluténtartalmú, a gluténmentes alkoholok pedig az alkohol gyulladáskeltő hatása miatt sértik meg a bél védőgát funkcióját)

Nehézfémek és vegyszerek

Mik lehetnek a következményei a lyukas bélnek?

Alacsony energiaszint

A szervezetben lokális szóval helyi gyulladás, főleg a bélfalakon. Emellett ha a vérkeringésbe jutnak ezek az anyagok, akkor szisztémás azaz egész szervezetre kiterjedő gyulladást is okozhatnak.

Cöliákia

Diabétesz

Crohn-betegség

Irritábilis Bél Szindróma

Ételallergia

SM szklerózis multiplex

Elhízás ( igen ez is egy metabolikus zavar)

Nem alkoholos zsírmáj

Hiperlipidémia ( magas lipid-szint a vérben, vagy magas koleszterinszint)

Egyszóval, ha valaki figyel a belének épségére nagy lépést tesz a harmonikus élet felé.

Ha egészséges a bél a tápanyagok emésztése és felszívódása is megfelelő, kevesebb étel is elég ugyanannyi tápanyag beviteléhez. Azért is hívom fel a figyelmeteket erre újból, mert ami felszívódik az ételből amit megeszel, azt tudja felhasználni avagy beépíteni a szervezeted.

Mivel az összes műszaki cikkre rá van írva, hogy GARANCIA CSAK MEGFELELŐ FELHASZNÁLÁS ESETÉN . Akkor én azt mondom, a szervezetednek ez az egyik garanciája, a megfelelő “üzemanyag” bevitele.  Azért is vetettem fel ezt a példát, mert mindenkinek egyértelmű, hogy a fűnyíróba nem kerozint vagy akár étolajat kell önteni. Ellenben az emberek nagy többsége a szervezetébe mindenféle ételnek mondott kreálmányt elfogyaszt. A tudatosság és a felelősségvállalás pedig ott kezdődik, hogy megszabom azt, mi kerülhet be a szervezetembe, mi az amit elkerülök.

Ez áldozatokkal járhat vagy akár több időt kell ráfordítani? Igen, valószínűleg. Viszont az lesz az ajándékod, hogy magas az energiaszinted, egészséges vagy és 80 évesen az unokáddal tudsz focizni a kertedben, nem pedig a tolószékből nézed.

lyukas bél Cöliákia Colitis Glutén autoimmun alacsony energiaszint egészség táplálkozás IBS Diabetes IR Inzulin rezisztencia zsírmáj

Szeretettel,

Nagy László

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996528/

Tovább
0

Miért rakódik a idősebbekre jobban a zsírpárna ?



inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia táplálékkiegészítők aerob anaerob testmozgás resveratrol karnitin zöld tea

Teljes összefüggés nincs az életkor és a zsírpárnak mérete között, viszont, én azt vettem észre a környezetemben és a világban, amerre jártam. Hogy aki idősebb, annak több ideje volt “szemét” , haszontalan tápértékű és üres kalóriákat bevinni a szervezetébe. Szóval, ha figyelsz a testedre, a megfelelő tápanyagokat adod neki, kerülöd az antitápanyagokat és rendszeresen edzel olyanok társaságában élsz, akiket szeretsz, biztos, hogy idős korodban is jó kondiciónak fogsz örvendeni. Most, hogy megnyugtattalak, jöjjön az, amiért elkezdtem a cikket. 


Ami az emberekben az idő előrehaladtával romlik, az inzulinérzékenység. A hasnyálmirigy a magas vércukorszintre válaszul inzulint termel, és a sejtek ( izomsejtek és a máj ) fel tudják venni a vérből a cukrot. A hasnyálmirigy mondjuk egy egységnyi vércukorra 1 egységnyi inzulint választ el, viszont, ha az inzulinérzékenység romlik ( vagy akár beáll az inzulinrezisztencia ), akkor ugyanakkora mennyiségű, 1 egységnyi vércukorra akár kétszer annyi inzuulint választ el, hogy ugyanazt a hatást elérje. Az inzulinérzékenység az, hogy a szervezetben mennyire hatékonyan működik  a sejtek cukorfelvétele. Úgy kell elképzelni egy sejtet, mint egy kis gömblabda, vagy nekem valamiért mindig a star warsban lévő halálcsillag jut eszembe, mivel azon vannak kis lyukacskák, a kis lyukacskák szimbolzálják a receptorokat. A receptorok a kis bejáratok, ha az inzulin, be tud kapcsolódni a kis lyukakba, avagy receptorokba, akkor a halálcsillagba/sejtbe be tudnak vonulni a glükóz ( szőlőcukor ) molekulák. Ezáltal a szervezetben a vércukorszint optimális lesz. 


Az életstílus hatása az egészségre

Ahogy a cikk elején írtam, hogy az inzulinérzékenység romlása nem kapcsolódik az életkorhoz, sokkal inkább a testmozgás hiányához. A testmozgás mindenkinek ajánlott, aki egészséges akar maradni. A testmozgás és az aktivitás a cukor anyagcserére is nagyon pozitív hatással van. A kutatásokba azt vették észre, hogy akinek több a testzsírja, annak romlik az inzulinérzékenysége. Így aki soványabb izomzattal rendelkezik, annak jobb is az anyagcseréje, jobb az egészsége. Érdemes elgondolkodni azon, hogy dédapáink, dédanyáink, hozzánk képest mennyi testzsírt hordtak magukon, illetve azon, hogy mennyire voltak fittek. Én arra amlékszem, hogy a dédipapám, dédimamám még 90 éves korában is rendezte az állatokat, gyalogoltak annyit, amennyit én is alig bírtam, sokkal kevesebb volt a zsír is rajtuk, természetesebben éltek. 

inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia táplálékkiegészítők aerob anaerob testmozgás resveratrol karnitin zöld tea


Mi lehet a megoldás, hogy javíthatod az inzulinérzékenységed?

Ahogy az már tőlem megszokott, a bemutatás után, mindig elmesélem, mi a megoldás, mert mindenre van megoldás, maximum épp mi nem tudjuk. Az aerob testmozgás, mint például a séta, úgy tűnik, hogy az izulinérzékenységet javítja. Az inzulinérzékenység azonnal javul, 25-60 perces ( 60-95%VO2max) 3-5 nap alatt, nagymértékű javulás látható. Az eredmények heti kettő 25 perces (70%-os VO2 max) os edzéskor is javulást mutattak. Érdekes módon, az ülő életmód, vagy az ha egy hétig semmit nem csinálsz, már nagyon gyorsan rontja az inzulinérzékenységed, így egy hétre sem érdemes teljesen ellustulni. Legjobb megoldás az, ha hosszútávra tervezünk, így folyamatosan, legalább heti 2-3 alkalommar érdemes edzen, meleltte epdig sokat sétálni a családdal vagy a kutyánkkal. Nagy szerencsénk, hogy az izmok, már akár heti pár edzés alatt is hatékonyabban képesek felvenni a cukrot a vérből, viszont a máj esetében más a helyzet. Azért érdemes kiemelni mind a két szervet, mert a glikogén vagyis a szervezetben tárolt  szénhidrátok, mind az izmokban mind pedig a májban raktározódnak. A máj inzulinérzékenysége úgy tűnik, hogy 12 héten át tartó edzést követel, egy hét leforgása alatt nem tapasztalható jelentős változás. 

Anaerob testmozgás is hasznos lehet az inzulinérzékenység fejlesztésére. Aerob testmozgás például a súlyemelés, konditermi edzés. Kutatások azt találták, hogy az inzulinérzékenység javulása összefügg az izomtömeg növekedésével. Valószínűleg azért, mert több edzett izom, hatékonyabban képes felvenni a vérből a cukrot. Az is kiderült még a kutatásból, hogy a magasabb ismétlésszám hatékonyabb, mint a kevesebb. De ahogy szoktam mondani, a legjobb a nagy súllyal végzett magas ismétlésszám ! 

Milyen kiegészítők lehetnek a hasznodra ?

Ha több fronton is ki vagyunk kupálva, akkor biztosabb a győzelem.  Ezek lehetnek olyan kiegészítők, amelyek közvetlenül a sejtekre hatnak úgy, hogy inzulin érzékenyebbé teszik őket. Egyszóval ugyanolyan mennyiségű cukor felvételéhez kevesebb inzulin is elegendő. Ezek a kiegészítők a resveratrol, ami a vörösborban található meg, illetve az L- karnitin ( L-karnitin-L tartarát például, propionil-L-karnitin, Acetil-l karnitin ). A másik csoportja a kiegészítőknek úgy hat, hogy csökkenti, vagy gátolja a szénhidrátok felvételét. Ilyenek a zölt tea katechinek és a klorogénsav. 


A legjobb ötlet, hogy javítsd egészséged, az étrend, edzés és a kiegészítők kombinálása. Mindegyikkel már pár százaléknyi javulást érsz el hetente, viszont azok a hatások összeadódnak, így hetente nagyon gyors fejlődést érhetsz el.


Kellemes olvasást kívánok és menjetek edzeni ! :) 

Források : 

Black LE, Swan PD, Alvar BA. Effects of intensity and volume on insulin sensitivity during acute bouts of resistance training . J Strength Cond Res. (2010)


    Van Der Heijden GJ, et al. Strength exercise improves muscle mass and hepatic insulin sensitivity in obese youth . Med Sci Sports Exerc. (2010)


Carr DB, et al. A reduced-fat diet and aerobic exercise in Japanese Americans with impaired glucose tolerance decreases intra-abdominal fat and improves insulin sensitivity but not beta-cell function . Diabetes. (2005)


Carr DB, et al. A reduced-fat diet and aerobic exercise in Japanese Americans with impaired glucose tolerance decreases intra-abdominal fat and improves insulin sensitivity but not beta-cell function . Diabetes. (2005)

Nassis GP, et al. Aerobic exercise training improves insulin sensitivity without changes in body weight, body fat, adiponectin, and inflammatory markers in overweight and obese girls . Metabolism. (2005)

Fisher G, Hunter GR, Gower BA. Aerobic exercise training conserves insulin sensitivity for 1 yr following weight loss in overweight women . J Appl Physiol. (2012)

Goulet ED, et al. Aerobic training improves insulin sensitivity 72-120 h after the last exercise session in younger but not in older women . Eur J Appl Physiol. (2005)

Bastard JP, et al. Recent advances in the relationship between obesity, inflammation, and insulin resistance . Eur Cytokine Netw. (2006)

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek