Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Az energiaital tényleg szárnyakat ad ?



Azért is érdekes ez a téma számomra, mivel én imádom az energiaitalokat, ellenben korlátoztam a fogyasztását heti egy vagy kettő doboznyira. Ez alatt a kisebb kiszerelést értem, ami 250 ml-es űrtartalmú. Az energiaital egy nagy piacot képvisel amerikában és egyre nagyobbat hazánkban is. Méghozzá azért, mert az élet egyre gyorsabb, többet dolgoznak az emberek, kevesebbet alszanak és így tovább. Valahogy lépést kell tartani a világgal. 


Mindenki használ valamiféle stimuláló szert, akár kávé, energiaital vagy ami a legegészségesebb a meditáció. Kimutatták, hogy a meditáció a sérült szöveteket képes regenerálni.  2007 és 2017 között volt egy felmérés, amelyben kiderült, hogy a kanadai fiatalok 58%-a, az amerikai katonák 53%-a és a főiskolások 51%-a fogyaszt energiaitalt. De mi teszi az energiaitalokat ennyire népszerűvé? Egyszerű a válasz, mindenki energikus akar lenni, hatékonyabb és kevesebb alvással persze. Egy idő után valószínűleg rá fognak jönni, hogy így nem működik, mert kiégés, betegség a vége mindig ennek a gondolkodásmódnak. 


Nincs két olyan termék amely pontosan azonos lenne. De a gyakori összetevők közé tartozik a koffein, taurin/arginin, B-vitaminok, ginseng , guarana, cukor , a mesterséges édesítők és a színezék. 

Cukor:

 Úgy gondolom, hogy ezt nem kell túlragozni, a cukor különböző formái, ekkora mennyiségben ( 10-14g/100ml) nagyon káros. Nem csak hízást okoz, hanem a  hasnyálmirigyünket is megdolgoztatja, ami egy idő után kifárad. Mivel nincs hozzászokva az ilyesféle terheléshez. 

Koffein:

A koffein egy stimuláns, anyagcsereserkentő, éberséget fokozó hatóanyag. Amelyet az emberiség túladagol. Heti 1-2 ilyen adaggal még nincs semmi probléma, a gond onnan kezdődik, amikor már csak ezzel tud valaki felkelni vagy akár nekiállni a munkájának. 

Taurin:

A közhiedelemmel ellentétben nem bikahere kivonat. Viszont egy nagyon fontos aminosav, ami segíti az agy izom kapcsolat kialakulását edzés közben. Javítja a szív munkáját és egészségét. Akár segíthet az izomgörcsök elmúlasztásában is.

Arginin:

Segíti a nitrogén-oxid termelést, így tágulnak az erek, edzés hatására javul a bedurranás. Növeli a teljesítményt, fizikailag is és mentálisan is. Erekciós problémák fennállása esetén is hasznos lehet. 

B-vitaminok:

Általánosságban elmondható, hogy a szervezet energiatermelő folyamataiban vesz részt. Tápanyagokból energianyerés, ezáltal magasabb energiaszint. 

L-karnitin:

Ez egy olyan anyag, amely segíti a szabad zsírsavak mitokondriumba való szállítását. Úgy kell elképzelni, hogy a zsír az üzemanyag, amit az l-katnitin megfog és beviszi a kazánba elégetni. Majd ha a kazánban elégett a zsírsav, abból energia lesz. 

Édesítőszerek,színezékek:

A jobbik eset az amikor természetes színanyagokat használnak, mint például a cékla kivonata. Rosszabb  esetben pedig mesterséges anyagokat. Az édesítőszerek nem tartoznak a legegészségesebb anyagok közé. Akik várandósak vagy babát terveznek, semmiképp nem ajánlom a fogyasztását. Inkább kerülje. Látható, hogy az energiaitalban sok olyan összetevő van, ami kifejezetten előnyös, és néhány ami nem.

Ami előnyös tulajdonságot kölcsönöz neki külön is be lehet vinni. Aki heti 1-2 alkalommal fogyaszt, azt gondolom még belefér. Majd amikor pedig már megérti mindenki, hogy egyáltalán nem is szükséges, mert a megfelelő táplálkozás is szárnyakat ad. Le is lehet mondani az ivásáról. 

Olvassatok sokat, mert az is szárnyakat ad és magabiztosságot!

Olvassátok el az előző cikkemet az élelmiszeripar buktatóiról. Itt olvasható

 

Tovább
0

Miért rakódik a idősebbekre jobban a zsírpárna ?



inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia táplálékkiegészítők aerob anaerob testmozgás resveratrol karnitin zöld tea

Teljes összefüggés nincs az életkor és a zsírpárnak mérete között, viszont, én azt vettem észre a környezetemben és a világban, amerre jártam. Hogy aki idősebb, annak több ideje volt “szemét” , haszontalan tápértékű és üres kalóriákat bevinni a szervezetébe. Szóval, ha figyelsz a testedre, a megfelelő tápanyagokat adod neki, kerülöd az antitápanyagokat és rendszeresen edzel olyanok társaságában élsz, akiket szeretsz, biztos, hogy idős korodban is jó kondiciónak fogsz örvendeni. Most, hogy megnyugtattalak, jöjjön az, amiért elkezdtem a cikket. 


Ami az emberekben az idő előrehaladtával romlik, az inzulinérzékenység. A hasnyálmirigy a magas vércukorszintre válaszul inzulint termel, és a sejtek ( izomsejtek és a máj ) fel tudják venni a vérből a cukrot. A hasnyálmirigy mondjuk egy egységnyi vércukorra 1 egységnyi inzulint választ el, viszont, ha az inzulinérzékenység romlik ( vagy akár beáll az inzulinrezisztencia ), akkor ugyanakkora mennyiségű, 1 egységnyi vércukorra akár kétszer annyi inzuulint választ el, hogy ugyanazt a hatást elérje. Az inzulinérzékenység az, hogy a szervezetben mennyire hatékonyan működik  a sejtek cukorfelvétele. Úgy kell elképzelni egy sejtet, mint egy kis gömblabda, vagy nekem valamiért mindig a star warsban lévő halálcsillag jut eszembe, mivel azon vannak kis lyukacskák, a kis lyukacskák szimbolzálják a receptorokat. A receptorok a kis bejáratok, ha az inzulin, be tud kapcsolódni a kis lyukakba, avagy receptorokba, akkor a halálcsillagba/sejtbe be tudnak vonulni a glükóz ( szőlőcukor ) molekulák. Ezáltal a szervezetben a vércukorszint optimális lesz. 


Az életstílus hatása az egészségre

Ahogy a cikk elején írtam, hogy az inzulinérzékenység romlása nem kapcsolódik az életkorhoz, sokkal inkább a testmozgás hiányához. A testmozgás mindenkinek ajánlott, aki egészséges akar maradni. A testmozgás és az aktivitás a cukor anyagcserére is nagyon pozitív hatással van. A kutatásokba azt vették észre, hogy akinek több a testzsírja, annak romlik az inzulinérzékenysége. Így aki soványabb izomzattal rendelkezik, annak jobb is az anyagcseréje, jobb az egészsége. Érdemes elgondolkodni azon, hogy dédapáink, dédanyáink, hozzánk képest mennyi testzsírt hordtak magukon, illetve azon, hogy mennyire voltak fittek. Én arra amlékszem, hogy a dédipapám, dédimamám még 90 éves korában is rendezte az állatokat, gyalogoltak annyit, amennyit én is alig bírtam, sokkal kevesebb volt a zsír is rajtuk, természetesebben éltek. 

inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia táplálékkiegészítők aerob anaerob testmozgás resveratrol karnitin zöld tea


Mi lehet a megoldás, hogy javíthatod az inzulinérzékenységed?

Ahogy az már tőlem megszokott, a bemutatás után, mindig elmesélem, mi a megoldás, mert mindenre van megoldás, maximum épp mi nem tudjuk. Az aerob testmozgás, mint például a séta, úgy tűnik, hogy az izulinérzékenységet javítja. Az inzulinérzékenység azonnal javul, 25-60 perces ( 60-95%VO2max) 3-5 nap alatt, nagymértékű javulás látható. Az eredmények heti kettő 25 perces (70%-os VO2 max) os edzéskor is javulást mutattak. Érdekes módon, az ülő életmód, vagy az ha egy hétig semmit nem csinálsz, már nagyon gyorsan rontja az inzulinérzékenységed, így egy hétre sem érdemes teljesen ellustulni. Legjobb megoldás az, ha hosszútávra tervezünk, így folyamatosan, legalább heti 2-3 alkalommar érdemes edzen, meleltte epdig sokat sétálni a családdal vagy a kutyánkkal. Nagy szerencsénk, hogy az izmok, már akár heti pár edzés alatt is hatékonyabban képesek felvenni a cukrot a vérből, viszont a máj esetében más a helyzet. Azért érdemes kiemelni mind a két szervet, mert a glikogén vagyis a szervezetben tárolt  szénhidrátok, mind az izmokban mind pedig a májban raktározódnak. A máj inzulinérzékenysége úgy tűnik, hogy 12 héten át tartó edzést követel, egy hét leforgása alatt nem tapasztalható jelentős változás. 

Anaerob testmozgás is hasznos lehet az inzulinérzékenység fejlesztésére. Aerob testmozgás például a súlyemelés, konditermi edzés. Kutatások azt találták, hogy az inzulinérzékenység javulása összefügg az izomtömeg növekedésével. Valószínűleg azért, mert több edzett izom, hatékonyabban képes felvenni a vérből a cukrot. Az is kiderült még a kutatásból, hogy a magasabb ismétlésszám hatékonyabb, mint a kevesebb. De ahogy szoktam mondani, a legjobb a nagy súllyal végzett magas ismétlésszám ! 

Milyen kiegészítők lehetnek a hasznodra ?

Ha több fronton is ki vagyunk kupálva, akkor biztosabb a győzelem.  Ezek lehetnek olyan kiegészítők, amelyek közvetlenül a sejtekre hatnak úgy, hogy inzulin érzékenyebbé teszik őket. Egyszóval ugyanolyan mennyiségű cukor felvételéhez kevesebb inzulin is elegendő. Ezek a kiegészítők a resveratrol, ami a vörösborban található meg, illetve az L- karnitin ( L-karnitin-L tartarát például, propionil-L-karnitin, Acetil-l karnitin ). A másik csoportja a kiegészítőknek úgy hat, hogy csökkenti, vagy gátolja a szénhidrátok felvételét. Ilyenek a zölt tea katechinek és a klorogénsav. 


A legjobb ötlet, hogy javítsd egészséged, az étrend, edzés és a kiegészítők kombinálása. Mindegyikkel már pár százaléknyi javulást érsz el hetente, viszont azok a hatások összeadódnak, így hetente nagyon gyors fejlődést érhetsz el.


Kellemes olvasást kívánok és menjetek edzeni ! :) 

Források : 

Black LE, Swan PD, Alvar BA. Effects of intensity and volume on insulin sensitivity during acute bouts of resistance training . J Strength Cond Res. (2010)


    Van Der Heijden GJ, et al. Strength exercise improves muscle mass and hepatic insulin sensitivity in obese youth . Med Sci Sports Exerc. (2010)


Carr DB, et al. A reduced-fat diet and aerobic exercise in Japanese Americans with impaired glucose tolerance decreases intra-abdominal fat and improves insulin sensitivity but not beta-cell function . Diabetes. (2005)


Carr DB, et al. A reduced-fat diet and aerobic exercise in Japanese Americans with impaired glucose tolerance decreases intra-abdominal fat and improves insulin sensitivity but not beta-cell function . Diabetes. (2005)

Nassis GP, et al. Aerobic exercise training improves insulin sensitivity without changes in body weight, body fat, adiponectin, and inflammatory markers in overweight and obese girls . Metabolism. (2005)

Fisher G, Hunter GR, Gower BA. Aerobic exercise training conserves insulin sensitivity for 1 yr following weight loss in overweight women . J Appl Physiol. (2012)

Goulet ED, et al. Aerobic training improves insulin sensitivity 72-120 h after the last exercise session in younger but not in older women . Eur J Appl Physiol. (2005)

Bastard JP, et al. Recent advances in the relationship between obesity, inflammation, and insulin resistance . Eur Cytokine Netw. (2006)

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek