menstruáció progeszteron ösztrogén hormon nemi ciklus vérzés mellérzékenység hasfájás ösztrogéndominancia batárcserje Vitex agnus-castus depresszió alvászavar PMS premenstruációs szindróma

Ahogy az már tőlem megszokott, valamilyen érdekes növénnyel állok elő, amelyet réges-régen alkalmaztak már, csak manapság kissé homályba temettetett. Ez a csodálatos növény, a barátcserje ( Vitex agnus-castus), a neve onnan jött, hogy a szerzetesek a kolostorokban használták nemi vágyuk csökkentésére, hogy eleget tudjanak tenni az elhivatottságuknak. Érdekes hogy a női hormonok termelődését elősegíti, a férfi hormonokét, mint például a tesztoszteron, csökkenti, ezáltal a nemi vágyat is. Viszont amiért elhoztam nektek hölgyek, azért van, mert képes csökkenteni a PMS, premenstruációs szindróma tüneteit. Hatásos a hőhullámok, a puffadás, ingerlékenység, alvászavarok, depresszió és különböző hangulati rendellenességek fennállása esetén. 


Milyen esetek fennállása esetén veheted még hasznát?

Hölgyektől gyakran hallom, hogy emlőérzékenységet tapasztalnak néhanapján.  Szerencsére ez a növény hasonlóan hat a dopaminhoz, ami csökkenti a szervezet prolaktin szintjét. A prolaktin egy hormon, ami várandósság alatt - mennyivel szebb szó, mint a “terhesség”, ha valaki tehernek érzi, az más helyzet.- termelődik a nőkben, méghozzá azért, hogy elindítsa a tejelválasztást, így a kisbabát tudja szoptatni. A PMS tüneteihez 50-80%-ban hozzátartozik az emlőérzékenység, viszont nyugalom, ez csak az esetek 1%-ában jelent rákos elváltozást, ami nagyon kicsi szám. Továbbá azt is el lehet kerülni megfelelő életvitellel. Anti-ösztrogenikus hatással is rendelkezik, ami tovább javíthatja az érzékenység tüneteit. 

A PMS hatására kialakuló fejfájásokat, migréneket, hasogatást hatékonyan képes elmulasztani illetve csökkenteni 

Van egy olyasfajta vizsgálat, hogy kettős vak placebokontrol.A kettős vak placebokontrollos vizsgálat annyit tesz, hogy sem az orvosok, sem a résztvevők nem tudják, ki kap hatóanyagot és ki kap csak úgymont “üres” hatóanyag nélküli tablettákat, gyógyszerformát.  A placebokontrollos vizsgálat végeredményeként arra jutottak, hogy, a barátcserje a fejfájásokat 30%-al, az idegességet 55%-al, a nyugtalanságot 60%-al, a depressziót 67,5%-al, a mell fájdalmait 97,8%-al, a puffadást pedig 100%-ban megszüntette. Ezek a százalékos javulások a placebo csoporthoz képest lévő javulást jelzik. Egy másik kettős vak placebokontrollos vizsgálatban is átlagosan 52%-os javulást tapasztaltak a barátcserjét használók, a placebo csoporthoz képest. Tudom, ebben a részben nagyon sok lett a százalékolás, viszont ezzel úgy érzem nagyon jól lehet szemléltetni a javulás mértékét. 

Egy kutatásban azt is találták, hogy 20-240 mg szárított növénnyel egyenértékű kivonat hatásosan csökkentette az erős vérzéseket menstruáció idején. Ezáltal komfortosabb lett a napi életvitel, gondolom hölgyek számára ez egyértelmű. 

Hatásosan képes növelni a szérum ösztrogén, illetve progeszteron szintet a barátcserje. Az ösztrogén szint növekedés a vérben 24,3% - 115,5% volt, míg a progeszteron emelkedése 32,14% - 76,79% volt. A női nemi ciklus két nagyon fontos hormonja a sok közül az ösztrogén. Az ösztrogén szerepe a másodlagos nemi jellemek kialakulásától kezdve, a méhnyálkahártya vastagodásán át a menstruációs ciklus szabályozásáig tart. A progeszteron a nemi ciklus második felében képződik a petefészekben a luteinizáló hormon (LH) hatására. A megrepedt tüsző helyén kialakult  sárgatest ( corpus luteum) állítja elő. Peteérés után az ösztrogénszint elkezd csökkenni, és a megvastagodott méhnyálkahártya csökkenni kezd, és a méhnyálkahártya elkezd leválni, ezt ívjuk menstruációnak. A progeszteron egyik fő feladata a méhnyálkahártya átalakítása, a minőségének javítása, hogy a megtermékenyített petesejt hatékonyan be tudjon ágyazódni a méh falába. 

Hogyan érdemes alkalmazni? 

Akár tea formájában, akár valamilyen kivonat, vagy tinktúra képében is alkalmazható. Általános dózisa 50 mg -250 mg naponta. Mivel tartalmaz zsíroldékony hatóanyagokat is, érdemes alkoholos kivonatot választani. 

Most pedig következzen egy saját tapasztalat.

A saját alatt nem azt értem, hogy megjött tőle a menstruációm, hanem azt, hogy hölgy ismerősömnek 72 napot késett. Felvetettem neki a témát, hogy szerintem érdemes lenne megpróbálnia. Ő tea formában választotta, napi 2 alkalommal ivott 1,5 g teafüvet tartalmazó italt. A csoda meg is lett a negyedik napra, igen, a negyedikre. Azt gondolom mindenképp érdemes kipróbálni, ha hasonló panaszokkal élsz te is. Persze a megfelelő táplálkozás illetve életmód kialakítása is legyen egy fontos célod. 


Kellemes olvasást !

menstruáció progeszteron ösztrogén hormon nemi ciklus vérzés mellérzékenység hasfájás ösztrogéndominancia batárcserje Vitex agnus-castus depresszió alvászavar PMS premenstruációs szindróma


http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2011/08/WC500110098.pdf

Ibrahim NA, et al. Gynecological efficacy and chemical investigation of Vitex agnus-castus L. fruits growing in Egypt. Nat Prod Res. (2008)

YE Q, et al. Casticin, a flavonoid isolated from Vitex rotundifolia, inhibits prolactin release in vivo and in vitro. Acta Pharmacol Sin. (2010)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11129515

Dose-dependent Efficacy Of The Vitex Agnus Castus Extract Ze 440 In Patients Suffering From Premenstrual Syndrome 

Use Of Vitex Agnus-castus In Migrainous Women With Premenstrual Syndrome: An Open-label Clinical Observation