Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Összefüggés a stressz és az epeműködés között



Biztosan hallottátok már azt a kifejezést, hogy valaki epés megjegyzést tesz. Vagy akár azt, hogy valaki rosszmájú. A magyar nyelv csodálatos és nagyon kifejező, így felhívom  figyelmeteket arra, hogy amikor beszéltek, gondoljátok át mit is jelent valójában az a szó illetve kifejezés amit használtok, mert abban ott rejlik a megoldás is.

Ha valaki rosszmájú az általában dühös, agresszív és lobbanékony, akár kisebb ingerek hatására is.

Lássuk mi is a kapocs a lobbanékonyság, stressz és az emésztés között! Amikor az embert olyan helyzet éri, amikor is a stressz-szintje megemelkedik, akkor a szimpatikus idegrendszeri működése kerül túlsúlyba. Anyatermészet ezt a programot úgy alkotta meg, hogy gyorsan növeli a teljesítményt, hogy azt a helyzetet minél hamarabb meg tudjuk oldani. Majd ahogy a helyzet lecsengett, visszaáll az egyensúly és lehet ismét nyugalomban lenni.

Egy példával érzékeltetem ezt veletek.

Amikor a róka el akarja kapni a nyulat, akkor is a nyúl maximum 5 percet stresszel.

Miért is mondom én ezt?

Azért mert amikor a nyúl észreveszi a rókát, felmegy benne az adrenalin, fokozott készültségi állapotba kerül. Összehúzódnak az erei, növekszik a vérnyomása, pulzusa, fokozódik az izmok teljesítménye annak érdekében, hogy el tudjon futni. Ez általában sikerül is nekik, ezt onnan tudom, hogy léteznek még nyulak.

Amikor a nyuszi menekül, abban a pillanatban egy huszadrangú dolog az, hogy az emésztése megfelelő legyen. Pontosan ezért a központi idegrendszer vészhelyzetben az emésztőrendszernek a “vezérlését” lecsökkenti.

Méghozzá azért, mert az először a fontosat elvet követi. Ha majd megmenekült, lesz ideje úgyis emésztgetni.

De lássuk az ember tekintetében ez hogyan működik.

Például leül valaki étkezni, majd kap egy telefont ami őt feldúlja. Éppen olyan étket készül enni, ami magasabb zsírtartalmú is. Azért emelem ki, mert ehhez kell az epesav.  Emberünk stresszes, ennek okán az epehólyagból a patkóbélbe vezető kis csatorna ( oddi szfinkter)  összehúzódik( átmérője csökken) .  Mindenki tudja, hogyha öntöz a kertben, de a slagra rálép, csökken a vízsugár ereje. Ugyanígy van az emberi szervezetben is.

Így az epehólyag tartalma, ami pontosan a zsírok emésztését segítené elő, nem jut el a bélbe. Így fordul elő az epepangás.- Az epepangásnak nem ez az egyetlen oka, de nagyban hozzájárul a helyzethez, a szervezetben több együttállás megléte szükséges egy-egy betegség kialakulásához- Ha nem megfelelő a zsírok emésztése, akkor a bélrendszert az leterheli. Ilyenkor előfordulhat puffadás, bélgáz képződés, nehézség érzet a belekben vagy akár rosszullét zsírosabb ételek fogyasztásakor.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett oszd meg az ismerőseiddel is.

Jó egészséget kívánok,

Nagy László

 

Tovább
0

Van megoldás a migrénekre? Igen !



Az előző cikkemben kitértem azokra a tényezőkre amelyek esetlegesen okozhatják a migrént, most pedig arról fogok írni, hogy küszöbölheted ki. Adok pár tippet, praktikát amely könnyebbé teheti az életed. Ha migréneket tapasztalsz mindenképp érdemes először orvoshoz elmenni, másnem azért, hogy ajánlani tudjon valamilyen hatékony gyulladás és fájdalomcsillapítót. Viszont mindenki figyelmét felhívnám arra, hogy ha folyamatosan, heti rendszerességgel valaki gyulladáscsökkentőket szed, ahhoz is képes a szervezet alkalmazkodni. Így a folyamatos használat után, ugyanakkora adag már sokkal kevésbé lesz hatékony. 

Ha azt gyanítod, hogy bizonyos ételek, bizonyos helyek, emberek, szituációk váltják ki belőled a migrént, akkor azt javaslom vezess egy naplót, hogy mit eszel, mik a teendőid naponta, így ha migréned van, vissza tudod keresni mit csináltál előtte. 


Amiket érdemes megpróbálnod, beiktatnod az életedbe a javulás érdekében


Acsalapu, néhány ellenőrzött vizsgálat kimutatta, hogy 50-75mg acsalapu-kivonat jelentősen csökkentheti a migrének gyakoriságát, gyermekekben, felnőtttekben és serdülőkben egyaránt. Továbbá arra a megállapításra is jutottak, hogy a 75mg hatékonyabbnak tűnik, valószínűleg azért, mivel idősebb emberek nagyobb tömegűek, így nekik több hatóanyag kell ugyanolyan hatás eléréséhez. 

Q10 koenzim, ez egy fontos antioxidánt amely fontos szerepet játszik a szervezet energiatermelő folyamataiban. Ő az a segítő, aki a szervezetet a magasabb energiaszint felé tolja el, reggel könnyebb felkelni, az izmaink is erősebbek, kitartóbbak, a memóriát is serkenti és az agyi vérkeringés javításán keresztül képes javítani a migrénes tüneteket is. Megtalálható a húsokban, halakban, májban brokkoliban és a petrezselyemben is. Ezen felül érdemes kiegészítő formájában is magunkhoz venni. Hatékony dózina napi 50-150 mg között van. Egy kutatásban napi 150 mg Q10 csökkentette a migrének létrejöttét 61%-al. 

Folát, a B9-vitamin jobban hasznosuló formája, legtöbb készítmény folsavat kínál számunkra, viszont akinek MTHFR-1 gén mutációjuk van azoknak nem túl előnyös, mivel a szervezetük nem képes a folsavat foláttá alakítani. Ezáltal idegi károsodásokat is képes okozni. Így a metil-folátot javaslom használatra. Napi 400-800 mcg kitűnő választás.

 

Magnézium, ezen ásványi anyag elégtelen bevitele sok ördöngősséget okozhat. Köztük az izomgörcsök, a fejfájások, a kimerültség és az inzulin-rezisztencia. A magnéziumnál is érdemes arra figyelni, hogy ne a rosszul hasznosuló szervetlen magnézium-karbonátot, vagy magnézium-oxidot válasszuk. Hanem olyan magnéziumot, amely valamilyen szerves savhoz kapcsolódik, így a felszívódása kiváló. Például magnázium-citrát/glükonát/laktát, persze még van pár ezen kívül is. Ha nem vagy biztos abban, hogy jó-e az amit használsz, akár kommentben rákérdezhetsz, ha észrevettem válaszolok is. 

Ha ezeket az alapelveket betartod és figyelsz arra is, hogy pihenj eleget, kiegyensúlyozott életet élj, olyan legyen a munkád amit szeretsz, valószínűleg a migrén inkább átmegy valaki máshoz, akinek van ideje ilyenekre :) Téged pedig békén fog hagyni ! 


Kellemes olvasást kívánok !

Olvassátok el az előző migrénhez kapcsolódó cikkemet is. Itt olvasható


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1860787

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25598270

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11972582

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17355497

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15836592

 

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek