Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Az élelmiszeripar buktatói 



Az élelmiszeripar is, mint más iparágak a profitra megy, hogy kiszolgálja a vásárlót, hogy megvegyék a termékét. Viszont ebben a harcban, semmiféle fegyvernemtől nem riadnak vissza. Tudják, hogy manapság rengeteg ember törekszik arra, hogy értékes, vegyszermentes és feldolgozatlan táplálékot vigyen be a szervezetébe. Mivel a tápcsatorna, emésztőrendszer egy közvetlen kapcsolatt a külvilággal, így amit megeszünk, az a részünkké válik. 

Gondoljuk csak el, hogy ha úgy építenénk házat, hogy csak ami a közelben volt azt használjuk fel és semmi mást nem nézünk, csak lesz belőle valami. De annak a valaminek legtöbbször a szervezet látja kárát. Ezáltal pedig csökken az energiaszintet, nehezebb felkelni, ébren maradni és a dolgunkat végezni.

Most pár pontban ismertetem veletek, hogy melyek azok a kijelentések, amely mögé alaposan be kell nézni.

 

Alacsony zsírtartalmú


Ez egy kiváló reklámfogás, mióta a zsír és a koleszterin démonizálása lezajlott. A termékeken “alacsony zsír”, “csökkentett zsírtartalmú” és a zsírmentes szavak foglalnak helyet. A helyzet az, hogy a termékből, ha eltávolítják a zsírt, akkor nagyon rossz íze lesz, ezáltal több cukrot, ízfokozót fognak majd használni, hogy valaki egyáltalán meg bírja enni. Így kevésbé lesz egészséges és természetes.

Transzzsír mentes 


Ezt a feliratot is számtalanszor láthatjuk. Mindaddig amíg egy termék adagonként 0,5g-nál kevesebb transzzsírt tartalmaz, ráírhatják, hogy mentes. Továbbá, ha a hidrogénezett növényi olaj  van a címkén, akkor is nagy valószínűséggel sok benne a transzzsír.

Teljes kiőrlésű 


Az érdekessége az e témának, hogy akár teljes kiőrlésű, akár fehérliszt, mindegyik fogyasztásától érdemes eltekinteni. Egyrészt  gluténtartalmuk miatt, másrészt pedig amiatt, hogy gyors vércukor, majd ezáltal inzulinemelkedést eredményez. Így az egészségesnek nem mondható. Ezekben a termékekben általában a fehér liszt helyet foglal a teljes kiőrlésű gabona mellett. Sok káros anyagot tartalmazhat még mint például a cukor vagy a glükóz-fruktóz szirup. 


Glutén-mentes


Azon feliratok egyike, amivel szinte bármit el lehet adni. Méghozzá azért, mert a emberek jóhiszeműek, és mivel ők nem hazudnának a másiknak, azt gondolják, hogy a gyártó is mindent elmond a termékéről, nem pedig az apróbetűs feliratban kell vissza kódfejteni az összetevőket.Már amelyik rá van írva, gondoljatok a transzzsírokra, amikor kis mennyiségben fel sem tüntetik. A gluténtartalmú termékek, amelyek nagyon feldolgozottak, általában sokkal drágábbak és gyakran cseppet sem egészségesebbek, mint egy másik termék, ami tartalmaz glutént. Általában magas glikémiás terhelésű keményítőkből készülnek. Mint például a kukoricakeményítő, burgonya, és rizskeményítő. Személyes tapasztalat, hogy sok gluténmentes termékben pedig nagy mennyiségű cukor és transzzsír is található.


Egyszóval mindenki figyelmesen olvassa el a címkéket. Igyekezzen legkisebb mértékben feldolgozott élelmiszert választani. Vagy ami a legjobb vegye meg az alapanyagot/termelje meg és az sokkal biztosabb.


Kellemes olvasást!

Olvassátok el az egyik előző cikkemet is ! Egyél többet, hogy fogyj!


 

 

Tovább
0

Mit okoz a szervezetben a magas transzzsír bevitel? 




A telített zsíroktól eltérően a transzzsíroknak, vagy transzzsírsavaknak a szerkezetében van kettős kötés, ami reaktívabbá teszi őket. Alapvetően a transz (trans) szó annyit tesz, hogy ellentétes. Szóval a hidrogének ellentétes oldalon vannak a zsírsavban. Szóval semmi extra, csak egy gyönyörű név, bár lehet, hogy ez csak nekem tetszik. 

transzzsír zsír káros veszélyes fruktúzamin c-reaktív protein c-reaktív ghí vaj nullakalóriás nulla kalóriás hőkezelés

A kezdeti kémia után jöjjön a lényeg. A transzzsírok a természetben is előfordulnak, nem az ember “találta ki” őket. A természetes transzzsírok az emberi étrend részét képezik, mióta fogyasztunk kérődző állatokat, ilyenek a marha, a juhok és a kecske is. Jellemzően a tejtermékek 2-5%-át és az állati zsírok 9%-át ez képezi, ami teljesen rendben is van. Akik fogyasztanak ezekből az állatokból, sem a ragadozóknak, sem az embernek nem kell aggódnia, mivel az egyik fontos transzzsír a CLA, konjugált linolánsav, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik.


De akkor mi a baj az iparilag előállított transzzsírokkal?

Csupán az előálltási módszer,  méghozzá az, hogy a növényi olajokat, mint a repce, kukorica, szója vagy a repceolajat elkezdik hidrogénezni. Ez a folyamat egy nagy nyomáson, magas hőmérsékleten végzett művelet, amihez fémkatalizátort is alkalmaznak. Általában nikkelt, palládiumot vagy platinát használnak. Valószínűleg X-men-ből a farkasnak még egy kis adamantiumkatalizátor is jót tenne, nekünk viszont kevésbé.  Ha akármit beleteszünk egy forró közegbe, fémeket adunk hozzá és még óriási nyomásnak is kitesszük, valószínűleg ha az nem gyémánt, akkor káros anyaggá alakul. 

Mit okohatnak a transzzsírok? 

Összefüggésbe hozhatóak a szívbetegségektől kezdve, a koleszterinszállító fehérjék, mind például a HDL és LDL nem optimális arányú kialakulásáig. Akik magas transzzsírbevitelű étrendet folytattak, azoknak 40%-al nagyobb esélye volt a cukorbetegség kialakulására.  Egy hat évig tartó kutatásból az derült ki, hogy ha a napi kalóriabevitelünk 8%-át ilyen zsírokból fedezzük, kialakulhat inzulin rezisztencia, hasi elhízás azaz a jól ismert úszógumi, az emelkedett fruktózamin szint is ami a magas vércukor egyik jele. Az olvasóim között már biztosan sok képzett is található, így tudják, hogy ha a szervezetben emelkedik a C-reaktív protein szintje, akkor az valamiféle gyulladásra utal. Nos, a transzzsírok ennek a szintjét is emelik, így a szervezet egy általános gyulladásos állapotban van, “csupán” az étrend hatására. A nők körében a megnövekedett mellrákkal is összefüggésbe hozható, emellett az erek falát is előszeretettel roncsolja. 

transzzsír zsír káros veszélyes fruktúzamin c-reaktív protein c-reaktív ghí vaj nullakalóriás nulla kalóriás hőkezelés


Kis érdekesség még a végére, a szupermarketekben kapható ételek nagyrészé, ami sült, nagy valószínűséggel az ára miatt olyan eljárással készül, ami a végére 10-40%-os transzzsírtartalmat is elérhet. A boltokban kapható repceolaj akár 4,6%-a is lehet ilyen zsír. Így mindenkit bátorítanék inkább az állati zsírok fogyasztására, kókuszolajra és  ghí vaj fogyasztására. Az emebrek manapság egyre többet olvasnak, jobban érdekli őket az egészségük, mint régebben, ezt mi sem prezentálja jobban, mint az, hogy ilyen sokan olvssátok a blogot, aminek kifejezetten örülök és hálás is vagyok érte ! Manapság a legtöbb termék transzzsírtartlma adagonként kevesebb mint 0,5%, ami azt is maga után vonja, hogy a termék címkéjén szerepelhessen a transzzsír mentes, vagy a nem tartalmaz transzzsírt kijelentés. Ha olyan terméket találtok, ami nagyon irreálisan kicsi adagokat ajánl, páldául, ha egy kis édesség adagja olyan 10 g körül van, akkor lehet is sejteni, hogy a transzzsírtartalmat akarják eltűntetni. Vannak olyan olajspray-k amikre a 0 kalóriás van ráírva, méghozzá azért mert olyan kicsi adagban van meghatározva, hogy 0,5% alatti, így ráírják, hogy nincs benne zsír. Ez csak azért vicces, mert jelen esetben egy kókuszolaj spray-ről olvastam le. 

A megoldás az, hogy ne feldolgozott kész ételeket vásároljunk, hanem az alapanyagokat érdemes megvenni. Majd ha az alapanyagok már kiváló minőségűek, mi könnyedén tudunk belőle finom ételt készíteni. Én például még sütni főzni is imádok, azon felül, hogy tudom mi van az ételemben, kellemes időtöltés. 

Kellemes olvasást ! 

Szeretettel ajánlom az előző cikkem : Az étel utáni sóvárgás oka !

Források : 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16843178

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051604

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159225

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636085

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek