Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Mit tudunk tenni magunkért a jelenlegi “koronás” helyzetben



A elején kezdjük azzal, hogy mi is egy vírus? A vírus egy élettelen dolog, örökítőanyagból áll ( RNS/DNS) illetve egy ezt körülvevő tok. Az örökítőanyag a saját maga megsokszorozására hivatott, a tok pedig védi a vírust a külső behatásoktól. Azaz minél hosszabb ideig életben tudjon maradni a gazdaszervezeten kívül. Ezen leírás bízom benne, hogy érzékelteti azt a tényt. A vírus nem élőlény. A vírus olyan, mint egy program a CD lemezen vagy valamilyen adathordozón. Amíg be nem kerül a számítógépbe ( jelen esetben az emberi test) , nem tud szaporodni. A vírus a gazdaszervezetet használja fel saját maga sokszorosítására. Amikor a vírus a gazdaszervezettel kapcsolatba lép, mondjuk nyálkahártyán keresztül való érintkezés. A sejthez tapad, van egy dokkoló( ez a későbbiekben lesz fontos)  egysége, ami a sejt belsejébe juttatja az örökítőanyagát ( RNS- mert a koronavírus ilyennel rendelkezik-a hasonlat kedvéért a program) .

Itt pedig el is értünk a kardinális pontig, ha a gazdaszervezet immunrendszere erős, akkor érzékeli azt, hogy olyan program került a gépezetbe ( szervezet) ami nem a sajátja és nem a mi célunkat szolgálja, akkor az immunrendszer( vírusirtó program- milyne érdekes, hogy a számítógép esetében is ezt a hasonlatot használják, ugye? ) a betolakodót semlegesíti. Ez az esetek nagyrészében igaz. Egy egészséges ember, aki nem beteg könnyűszerrel túl van a víruson. Idővel ki is alakul a védettség, ezáltal a továbbiakban bármikor kapcsolatba lép vele, felismeri és minden rendben van.

A másik opció pedig a legyengült immunrendszerű egyénekre vonatkozik.  Mivel a vírus ellen nincs gyógyszer (vagy csak kevés Pl aciklovir)  csak a szakszerű ellátás és az egyén szervezetének erősítése a lehetséges opció.

A lehetséges opciók között a legkézenfekvőbb a szervezet saját "orvosa", vagyis az immunműködés optimalizálása.

Mi az immunrendszer? Az immunrendszer a szervezetünkben olyan sejtek/szervek együttműködése, ami a veszélyes/káros betolakodók ellen véd minket, összehangolt működése révén.  Az emberi szervezet folyamatos kölcsönhatásban van a környezetével, pontosan ezért kell legyen egy olyan védekező egység, amely szelektálja, hogy milyen anyagok/élőlények( gombák, mikroorganizmusok) veszélyesek, vagy veszélytelenek a szervezet működését tekintve. Az immunrendszerünk katonái azok a fehérvérsejtek, amelyek a védelmi funkciókat ellátják. 

Az immunrendszer működését befolyásolja:

  • Életkor
  • Nem
  • Környezet ( PL: elektroszmog, lakhely, légszennezettség mértéke )
  • Genetikai hajlam és epigenetika
  • Szenvedélybetegségek (dohányzás, alkohol, gyógyszerek) 
  • Szellemi igénybevétel
  • Lelki tényezők
  • Fizikai megterhelés (sport, fizikai munka) 
  • Stressz ( Komolyan összefügg vele) 
  • Táplálkozás ( fehérje, zsír szénhidrátbevitel, vitaminok, ásványi anyagok és mikroelemek )

A soron következő cikkemben az immunrendszer működését befolyásoló tényezőket fejtem ki részletesebben. A cikk folytatása több részletben fog következni: Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket a táplálkozáson keresztül. 

Jelen helyzetben úgy látom, hogy ez az egyik leghasznosabb, amit tehetünk magunkért és a szeretteinkért. 

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Szeretettel,

Nagy László

Gyógyszerész hallgató

Holisztikus táplálkozási ismeretek referens

Tovább
0

Növelni akarod a kalóriafelhasználásod? Itt van néhány hasznos tipp!​​​​​​​



Az ételeknek teljesen különbőző hatásuk van az anyegcserénkre, más lebontási útvonalakon haladnak át. Az előző cikkjeim egyikében említettem azt, hogy nagyon nem mindegy az, hogy a kalóriák milyen tápanyagból származnak. Mivel ha egy élelmiszerüzlet polcáról leveszünk egy csokit rajta van, hogy 40 g szénhidrátot tartalmaz. Majd veszünk mellé barnarizst arra pedig rá van írva, hogy 72g szénhidrát ( 100 g termékben mindkét esetben) , hogyha csak simán ezt néznénk, hogy a szénhidrát az szénhidrát akkor nagyon tévúton járhatunk. Ugyanígy van ez a többi tápanyaggal is.

Most pedig megismertetlek titeket az ételek termikus hatásával. Azt jelenti, hogy beviszünk 1 g-ot fehérjéből, szénhidrátból és zsírból. Viszont ezek a tápanyagok nem egyenlő arányban alakulnak energiává illetve hővé. Ezt elmagyarázom egy példán keresztül.

A zsírok 2-3%-a termikus hatás, így tudni lehet, hogy 98-97%-a alakul energiává.

A szénhidrátoknak 6-8%-a termikus hatás így 96-92%-a pedig energiává alakul.

A fehérjéknek pedig 25-30%-a termikus hatás, 70-75%-a alakul energiává.

kalória kalóriafelhasználás zsírégetés szálkás izom izomtömeg tesztoszteron

Az élelmiszerek termikus hatása annak a mértéke, hogy a különböző élelmiszerek milyen mértékben növelik az energiaköltségeket, azaz mennyi energia fordítódik az emésztésre, felszívódásra és az átalakításra. Ha 25%-os termikus hatása van az ételnek (fehérje), 100 kalória az összes tartalma amit megeszünk, ennek viszont 75%-a vagyis 75 kcal energiát nyerünk.

Tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb fehérjetartalmú étrendek napi 80-100 Kcal-al növelik az anyagcserét legalább. Szemben az alacsony fehérjetartalmú ételekkel. Itt érdemes megjegyezni, hogy a magas fehérjetartalom a relatív, mert a kutatásban átlagemberekről volt szó. Így mindenkinek az egyéni anyagcseréjéhez mérten kell érteni a sokat. A magasabb fehérjetartalmú ételeknek anyagcserefokozó hatásuk van.

Emellett érdemes kitérni az anyagcsere jelentésére is, ami azt jelenti, hogy folyamatos anyag és energia áramlás. Ezek felépítő és lebontó folyamatok amelyek szinkronban zajlanak. Van az anabolizmus, ami felépítő folyamatokat jelent. Aki testedzéssel foglalkozik bizonyára jól ismeri, amikor a szervezet “pihenő” üzemmódban van és elegendő a bevitt tápanyag, akkor beszélhetünk erről. Mivel az izomszövet és minden más is a pihenés/ regeneráció alatt épül. Például egy kemény edzés alatt katabolizmusról, vagyis lebontásról beszélünk, méghozzá azért, hogy az edzés alatt létrejövő energiahiányt pótolja a szervezet. Ilyenkor zsírt, fehérjét( izmokat) és széhhidrátot használ fel a szervezet az energia fedezésére.

Amikor megfelelő a táplálkozás illetve a pihenés egyaránt, akkor az anabolikus vagyis a felépítő folyamatok harmóniában zajlanak, vagy akár erősebbek is. Ilyenkor növekedhet a testtömeg,  optimális esetben a csontsűrűség, izmok tömege

Az anyagcserét befolyásoló tényezők a test mérete, méghozzá azért, mert egy 90 Kg-os testet fenntartani sokkal több energiába kerül, mint egy 70Kg-osat, ez egyértelmű, mégis érdemes megemlíteni. Van egy órám ami méri azt, hogy átlagosan mennyi energiát használok fel napi szinten amikor nyugalomban vagyok, vagyis az alapanyagcserém, továbbá minden olyant ami még ezen felül van ( aktivitási energia/mozgási energia). Aki rendelkezik még ilyen órával, általában lányok szokták mondani, hogy milyen jó nekem, mert több energiát használok fel a nap során mint ők. De érdemes leszögezni, hogy ez a több energia akár arányaiban ugyanolyan mértékű is lehet mint az ő kalóriafelhasználásuk, csupán a nagyobb testemnek nagyobb az energiaelhasználása és ez így van rendjén.

A nagyobb tömegű izomzat illetve tesztoszteronszint az alapanyagcserét 5-10%-al is képes emelni

Ahogy öregszünk a testünk energiaforgalma és a hőtermelés csökken - ezt persze folyamatos edzéssel a szervezetünk karbantartásával nagyon hatákonyan vissza lehet szorítani!-

Akinek kevesebb a testzsírja - férfiaknak 8-12%, hölgyeknek 15-19%- az alapanyagcseréje gyorsabb

Rendszeres izommunka esetén, ezt nevezhetjük fizikai aktivitásnak, ugyancsak növekedhet az energiafelhasználás. - Ez az én esetemben például 25-30%, az ismerőseim körében akikkel beszélek náluk ugyancsak hasonló a helyzet-

Bizonyos hormonok is emelik az energiafelhasználást, ilyenek a tesztoszteron, az adrenalin. Az adrenalinnál arra érdemes gondolni, amikor valamilyen megmérettetés van akár súlyzós, futás, kerékpározás, vagy akár csak egy olyan helyzet ami lestresszel minket pl vizsga.

Ezt  ugyancsak saját magamon vettem észre, majd megvitattam olyan ismerőseimmel is akik kompetensek a témában. Amikor egy élethelyzet hatására ki kellett hagynom magamhoz képest sok időt az edzéssel. Azt vettem észre, hogy jobban fázok, mint máskor. Ez nálam azért érdekes mert sosem szoktam fázni, amikor mások kabátban vannak én még pólóban vagy maximum pulcsiban.Még télen sem nagyon szoktam bekapcsolni a fűtést, sőt inkább nyitott ablaknál alszom, mivel annyi hőt termelek, hogy az befűti a szobát. Ez a téli nyitott ablaknál alvás inkább azt szokta leterhelni aki velem alszik :)  Szóval aki fázósabb, annak azt javaslom, hogy végezzen rendszeres testmozgást.

Ha tetszett a cikk légy olyan kedves és oszd meg a barátaiddal is, hogy ők is tanulhassanak!

 

Tovább
0

Az energiaital tényleg szárnyakat ad ?



Azért is érdekes ez a téma számomra, mivel én imádom az energiaitalokat, ellenben korlátoztam a fogyasztását heti egy vagy kettő doboznyira. Ez alatt a kisebb kiszerelést értem, ami 250 ml-es űrtartalmú. Az energiaital egy nagy piacot képvisel amerikában és egyre nagyobbat hazánkban is. Méghozzá azért, mert az élet egyre gyorsabb, többet dolgoznak az emberek, kevesebbet alszanak és így tovább. Valahogy lépést kell tartani a világgal. 


Mindenki használ valamiféle stimuláló szert, akár kávé, energiaital vagy ami a legegészségesebb a meditáció. Kimutatták, hogy a meditáció a sérült szöveteket képes regenerálni.  2007 és 2017 között volt egy felmérés, amelyben kiderült, hogy a kanadai fiatalok 58%-a, az amerikai katonák 53%-a és a főiskolások 51%-a fogyaszt energiaitalt. De mi teszi az energiaitalokat ennyire népszerűvé? Egyszerű a válasz, mindenki energikus akar lenni, hatékonyabb és kevesebb alvással persze. Egy idő után valószínűleg rá fognak jönni, hogy így nem működik, mert kiégés, betegség a vége mindig ennek a gondolkodásmódnak. 


Nincs két olyan termék amely pontosan azonos lenne. De a gyakori összetevők közé tartozik a koffein, taurin/arginin, B-vitaminok, ginseng , guarana, cukor , a mesterséges édesítők és a színezék. 

Cukor:

 Úgy gondolom, hogy ezt nem kell túlragozni, a cukor különböző formái, ekkora mennyiségben ( 10-14g/100ml) nagyon káros. Nem csak hízást okoz, hanem a  hasnyálmirigyünket is megdolgoztatja, ami egy idő után kifárad. Mivel nincs hozzászokva az ilyesféle terheléshez. 

Koffein:

A koffein egy stimuláns, anyagcsereserkentő, éberséget fokozó hatóanyag. Amelyet az emberiség túladagol. Heti 1-2 ilyen adaggal még nincs semmi probléma, a gond onnan kezdődik, amikor már csak ezzel tud valaki felkelni vagy akár nekiállni a munkájának. 

Taurin:

A közhiedelemmel ellentétben nem bikahere kivonat. Viszont egy nagyon fontos aminosav, ami segíti az agy izom kapcsolat kialakulását edzés közben. Javítja a szív munkáját és egészségét. Akár segíthet az izomgörcsök elmúlasztásában is.

Arginin:

Segíti a nitrogén-oxid termelést, így tágulnak az erek, edzés hatására javul a bedurranás. Növeli a teljesítményt, fizikailag is és mentálisan is. Erekciós problémák fennállása esetén is hasznos lehet. 

B-vitaminok:

Általánosságban elmondható, hogy a szervezet energiatermelő folyamataiban vesz részt. Tápanyagokból energianyerés, ezáltal magasabb energiaszint. 

L-karnitin:

Ez egy olyan anyag, amely segíti a szabad zsírsavak mitokondriumba való szállítását. Úgy kell elképzelni, hogy a zsír az üzemanyag, amit az l-katnitin megfog és beviszi a kazánba elégetni. Majd ha a kazánban elégett a zsírsav, abból energia lesz. 

Édesítőszerek,színezékek:

A jobbik eset az amikor természetes színanyagokat használnak, mint például a cékla kivonata. Rosszabb  esetben pedig mesterséges anyagokat. Az édesítőszerek nem tartoznak a legegészségesebb anyagok közé. Akik várandósak vagy babát terveznek, semmiképp nem ajánlom a fogyasztását. Inkább kerülje. Látható, hogy az energiaitalban sok olyan összetevő van, ami kifejezetten előnyös, és néhány ami nem.

Ami előnyös tulajdonságot kölcsönöz neki külön is be lehet vinni. Aki heti 1-2 alkalommal fogyaszt, azt gondolom még belefér. Majd amikor pedig már megérti mindenki, hogy egyáltalán nem is szükséges, mert a megfelelő táplálkozás is szárnyakat ad. Le is lehet mondani az ivásáról. 

Olvassatok sokat, mert az is szárnyakat ad és magabiztosságot!

Olvassátok el az előző cikkemet az élelmiszeripar buktatóiról. Itt olvasható

 

Tovább
0

Az élelmiszeripar buktatói II



Nem lehet eleget szót ejteni arról, hogy mennyire fontos a táplálkozás. Régebben kisebb jelentőséget tulajdonatottak neki, mert átlagosan mindenki jobban táplált volt. Viszont ma már a orvostudomány és a kutatók is egyetérrtenek abban, hogy a táplálkozás az ami 90%-ban befolyásolja az egszségünket. Így azt jelenti, hogy a táplálkozásunkra és a lelki állapotunkra 90%-ban figyelünk, akkor lehetünk egészségesek. Én pedig segítek nektek abban, milyen reklámfogásoknál kell résen lenni. 

Rejtett cukor

A legtöbb vásárló nem szokta elolvasni a címkéket, pedig érdemes. Méghozzá azért, mert különböző neveken rejtik el a cukrokat. Glükóz-fruktóz szirup, HCFS ( magas fruktóztartalmú kukoricaszirup), agave nektár, kókuszvirágcukor és a többi. Az összetevők listáján csökkenő sorrendben szerepelnek a termékek, így ami elöl van, abból van benne a legtöbb. Szóval ha a cukor az első, akkor cukrot eszel javarészt. Érdemes a kalóriatáblázatot is szemügyre venni, mivel oda kell írniuk, mennyi benn a cukor. Ne az adagos táblázatot nézd, hanem minden esetben a 100g-ra vonatkoztatottat, mivel az jelenti a százalékos összetételt. 

Adagonkénti tápanyagok “calories per serving” 

Azért, hogy a gyártók minél kevesebb cukrot, transzzsírt és kalóriát írhassanak a cimkére. Kiötlötték az egy adag tápanyagtartalma jelölés. Például, a 2 literes kóla 8 adag.Egy chips is több adagra van osztva, holott mindenki általában egybe benyomja, nem teketóriázik. Viszont a képzetlen szemet könnyen meg tudja téveszteni. Mondván “ ó csak ennyi benne a cukor és nincs is benn sok zsír” . Persze 1 adagban nem, de az egész doboz tartalmaz 8 adagot, amit egy alkalommal a legtöbbünk elfogyaszt. Így mindig a termék összes tömegét nézzük. Pl ha 200 g-os egy termék, és 25 g belőle egy adag, jól hangzik. Mi mégis nézzük csak meg átsz-mítva a 200g-ra, így kapjuk a pontos képet. 

Low carb, alacsony szénhidráttartalom

Az alacsony széhidráttartalmú diéták nagyon divatosak lettek msotanában. A gyártók rájttek, hogy valamelyik csoporthoz tartozni kell, a zsírt vagy a szénhidrátot démonizálók között. Vagy csupán mindegyikből gyártanak és úgyis megveszik. Mivel tudják, hogy az átlagember tudása korlátozott az étkezés témában. Pontosan ezért is szeretném nektek elmesélni, hogy mikre érdemes figyelni, így már felkészültek lesztek. És biztos vagyokbenne, hogy eszetekbe jut, a cimkéket olvasván. Az egyetlen érdekes helyzet ezekkel a mentes dolgokkal, hogy általáben semmivel nem egészségesebbe, viszont dárgábbak. Mivel a szénhidrátot akkor valmivel helyettesíteni kell, hogy legyen valami íze. Akár ízfokozó, valamilyn hidrogénezett növényi olaj vagy egyéb nyalánksággal. 

Organikus, bio

Leszögezném, hogy ami élelmiszeren kevesebb a permetszer, illetve organikus gazdaságból származik. Ha az alapanyag jó, akkor sokkal értéesebb. Viszont, ha BIO nádcukrot tesznek az ételbe, az nem sokkal jobb, mivel cukor. Persze lehet, hogy van benne melasz, ami tartalmaz ásványi anyagokat. Viszont mióta az emberek a cukrot nem fűszerként használják, hanem alapanyagként. Azóta lett ekkora elhízás járvány.


Legyetek résen, folyamatosan képezzétek magatokat, olvassátok a cikkeket és edzzetek hetente legalább háromszor 45 percet. Ezzel már rengeteget tehettek az egészségetekeért.


Kellemes olvasást!

Olvassátok el az előző cikkemet a témában.  Az élelmiszeripar buktatói első rész
 

 

Tovább
0

Az élelmiszeripar buktatói 



Az élelmiszeripar is, mint más iparágak a profitra megy, hogy kiszolgálja a vásárlót, hogy megvegyék a termékét. Viszont ebben a harcban, semmiféle fegyvernemtől nem riadnak vissza. Tudják, hogy manapság rengeteg ember törekszik arra, hogy értékes, vegyszermentes és feldolgozatlan táplálékot vigyen be a szervezetébe. Mivel a tápcsatorna, emésztőrendszer egy közvetlen kapcsolatt a külvilággal, így amit megeszünk, az a részünkké válik. 

Gondoljuk csak el, hogy ha úgy építenénk házat, hogy csak ami a közelben volt azt használjuk fel és semmi mást nem nézünk, csak lesz belőle valami. De annak a valaminek legtöbbször a szervezet látja kárát. Ezáltal pedig csökken az energiaszintet, nehezebb felkelni, ébren maradni és a dolgunkat végezni.

Most pár pontban ismertetem veletek, hogy melyek azok a kijelentések, amely mögé alaposan be kell nézni.

 

Alacsony zsírtartalmú


Ez egy kiváló reklámfogás, mióta a zsír és a koleszterin démonizálása lezajlott. A termékeken “alacsony zsír”, “csökkentett zsírtartalmú” és a zsírmentes szavak foglalnak helyet. A helyzet az, hogy a termékből, ha eltávolítják a zsírt, akkor nagyon rossz íze lesz, ezáltal több cukrot, ízfokozót fognak majd használni, hogy valaki egyáltalán meg bírja enni. Így kevésbé lesz egészséges és természetes.

Transzzsír mentes 


Ezt a feliratot is számtalanszor láthatjuk. Mindaddig amíg egy termék adagonként 0,5g-nál kevesebb transzzsírt tartalmaz, ráírhatják, hogy mentes. Továbbá, ha a hidrogénezett növényi olaj  van a címkén, akkor is nagy valószínűséggel sok benne a transzzsír.

Teljes kiőrlésű 


Az érdekessége az e témának, hogy akár teljes kiőrlésű, akár fehérliszt, mindegyik fogyasztásától érdemes eltekinteni. Egyrészt  gluténtartalmuk miatt, másrészt pedig amiatt, hogy gyors vércukor, majd ezáltal inzulinemelkedést eredményez. Így az egészségesnek nem mondható. Ezekben a termékekben általában a fehér liszt helyet foglal a teljes kiőrlésű gabona mellett. Sok káros anyagot tartalmazhat még mint például a cukor vagy a glükóz-fruktóz szirup. 


Glutén-mentes


Azon feliratok egyike, amivel szinte bármit el lehet adni. Méghozzá azért, mert a emberek jóhiszeműek, és mivel ők nem hazudnának a másiknak, azt gondolják, hogy a gyártó is mindent elmond a termékéről, nem pedig az apróbetűs feliratban kell vissza kódfejteni az összetevőket.Már amelyik rá van írva, gondoljatok a transzzsírokra, amikor kis mennyiségben fel sem tüntetik. A gluténtartalmú termékek, amelyek nagyon feldolgozottak, általában sokkal drágábbak és gyakran cseppet sem egészségesebbek, mint egy másik termék, ami tartalmaz glutént. Általában magas glikémiás terhelésű keményítőkből készülnek. Mint például a kukoricakeményítő, burgonya, és rizskeményítő. Személyes tapasztalat, hogy sok gluténmentes termékben pedig nagy mennyiségű cukor és transzzsír is található.


Egyszóval mindenki figyelmesen olvassa el a címkéket. Igyekezzen legkisebb mértékben feldolgozott élelmiszert választani. Vagy ami a legjobb vegye meg az alapanyagot/termelje meg és az sokkal biztosabb.


Kellemes olvasást!

Olvassátok el az egyik előző cikkemet is ! Egyél többet, hogy fogyj!


 

 

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek