Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Aludj hatékonyabban !



 


Sokan mondják, hogy kialvatlanok, még több alvásra lenne szükségük. Többféle ember van, olyanok, akik ténylegesen keveset alszanak, mondjuk kevesebb, mint 6 órát, viszont vannak olyanok is, akik napi 8-9 óra alvás mellett is hulla fáradtak. Ahogy Arnold Schwarzenegger is mondta, ha több időt akarsz a napodban produktívan tölteni, de neked 8-9 óra alvásra van szükséget, akkor “azt ajánlom aludj gyorsabban”. Én arra jöttem rá, hogy gyorsabban aludni nem tudok, viszont hatékonyabban mindenképp.


Mi befolyásolja azt, hogy milyen gyorsan alszol el?

Nagyon fontos szerepe jut a fénynek a normál éjjel-nappali ritmus kialakításában. Gondolom már megfigyelted, hogy reggel az ég színe nagyon erős kék, méghozzá azért, mert a kék fény hatására, az agyadban a melatonin elbomlik ezért ébredsz fel reggel. A melatonin az a hormon amelyet az agy termel és leszel álmos, ezáltal lesz pihentető az alvásod és emiatt tudsz nyugodtan aludni. Amikor megy le a nap este a színe eltolódik a narancsos sárgás felé. Méghozzá azért, mert ez a narancsos szín ( mint akár a sólámpa ) nyugtató hatással van a szervezetre, küldi a jelet, hogy készülj fel az alvásra, mert itt az idő hozzá. A szemünk küldi az agynak a jelet, hogy termeljen melatonint, ezért alszunk el. Viszont, ha előtte számítógépezünk, telefonozunk vagy akár tv-zünk, akkor a készülékekből áradó kék fény azt a jelet küldi a agynak, hogy még maradj fenn mert kék az ég. Ez a  szervezet becsapása. Elalvás előtti egy órában már ne telefonozzunk, vagy használjunk digitális eszközöket, mert ezek megzavarják a normál ritmusunk. Vagy ha mégis néhanapján muszáj használni, akkor töltsünk le olyan programot, ami kiszűri a kék fényt a kijelzőből. Már nagyon sok van erre például a flux nevű program, ami az est előrehaladtával egyre jobban kiszűri a képernyőből a kék fényt és nyarancsossá váltja. 

A hangokra is érdemes figyelni

Mivel a füleinket nem tudjuk becsukni, ezért a zajoktól nem tudunk úgy elzárkódni, mint a látott dolgoktól. Érdemes lefekvés előt már csak nyugodt hangokat hallgatni, nyugtató zenéket, ne pedig egy akciófilmet, mert akkor nagy valószínűséggel nem leszünk nyugodtak és ezért kelünk nyűgösen. Ha zajos a környék, esetleg ideiglenesen valami buli van a közelben, érdemes lehet erre az időre beszerezni egy füldugót. A fehér zaj generátor is nagyon jó választás lehet.


A koffeinbevitel hatása

Erre a részre nem szánok sok mondatot, mivel úgy gondolom, mindenki számára egyértelmű, hogy pörgetőket, stimulánsokat nem sok értelme van alvás előtti 4 órában fogyasztani. Tudom, hogy a kávé után is lehet aludni, mindenki tud, csak közben az idegrendszer nem olyan mértékben regenerálódik, mivel stimuláció alatt van, azaz fokozott az ébersége. Este már hagyjátok el a koffeintartalmú italokat, inkább igyatok lefekvés előtt nyugtató gyógynövényteát, az sokkal hasznosabb lehet. 

 


Kiegészítők, amik segítségedre lehetnek az alvásban

Nagyon sok hatékony ilyen szer van, én mégis kettőt emelné ki belőle. Az egyik a cikk elején említett melatonin, amit szájon át bevihetünk a szervezetbe, néhanapján, ha nagyon nem jön álom a szemünkre. Általában 1-3 mg-os adagokban érdemes szedni, kezdésnek 1 mg-ot ajánlanék, majd ezt emelhetjük 2 mg vagy akár 3 mg-ra is. Ekkora mennyiség fölé viszont szerintem nem érdemes menni. Hetente maximum 3-4 nap aludjunk a kívülről bevitt melatoninnal, nehogy kiakalkuljon a hozzászokás. 

A másik kiváló alternatíva, a gyógynövényteák, mint pldául a citromfű ( melissa officinalis ) , ezt lehet kombinálni macskamentával ( Nepeta cataria ) , vagy akár macskagyökérrel ( Valeriana officinalis)  is. A komló ( Humulus lupulus ) is egy remek választás elalvás előtti teának, uraknak most eszébe juthat, hogy a sörben is az van, nos, mértékkel fogyasztható, de ha valaki minden este azzal szeretne álomba merülni, talán már kicsit sok. Lefekvés előtt 1 filter teát érdemes meginni, vagy ha szálas teával rendelkezünk, ami jobb, legalább 3-5 g teafűvel érdemes. Ha valakinek cicája van, a macskamentát nem érdemes otthon tartania, mivel az ingerli őket és a végén egy macskaorgiává csap át az élmény, ami véleményem szerint nem segíti elő a nyugodt alvást :) .


Pihentető alvást és kellemes olvasást kívánok !

 

Tovább
0

Miért rakódik a idősebbekre jobban a zsírpárna ?



inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia táplálékkiegészítők aerob anaerob testmozgás resveratrol karnitin zöld tea

Teljes összefüggés nincs az életkor és a zsírpárnak mérete között, viszont, én azt vettem észre a környezetemben és a világban, amerre jártam. Hogy aki idősebb, annak több ideje volt “szemét” , haszontalan tápértékű és üres kalóriákat bevinni a szervezetébe. Szóval, ha figyelsz a testedre, a megfelelő tápanyagokat adod neki, kerülöd az antitápanyagokat és rendszeresen edzel olyanok társaságában élsz, akiket szeretsz, biztos, hogy idős korodban is jó kondiciónak fogsz örvendeni. Most, hogy megnyugtattalak, jöjjön az, amiért elkezdtem a cikket. 


Ami az emberekben az idő előrehaladtával romlik, az inzulinérzékenység. A hasnyálmirigy a magas vércukorszintre válaszul inzulint termel, és a sejtek ( izomsejtek és a máj ) fel tudják venni a vérből a cukrot. A hasnyálmirigy mondjuk egy egységnyi vércukorra 1 egységnyi inzulint választ el, viszont, ha az inzulinérzékenység romlik ( vagy akár beáll az inzulinrezisztencia ), akkor ugyanakkora mennyiségű, 1 egységnyi vércukorra akár kétszer annyi inzuulint választ el, hogy ugyanazt a hatást elérje. Az inzulinérzékenység az, hogy a szervezetben mennyire hatékonyan működik  a sejtek cukorfelvétele. Úgy kell elképzelni egy sejtet, mint egy kis gömblabda, vagy nekem valamiért mindig a star warsban lévő halálcsillag jut eszembe, mivel azon vannak kis lyukacskák, a kis lyukacskák szimbolzálják a receptorokat. A receptorok a kis bejáratok, ha az inzulin, be tud kapcsolódni a kis lyukakba, avagy receptorokba, akkor a halálcsillagba/sejtbe be tudnak vonulni a glükóz ( szőlőcukor ) molekulák. Ezáltal a szervezetben a vércukorszint optimális lesz. 


Az életstílus hatása az egészségre

Ahogy a cikk elején írtam, hogy az inzulinérzékenység romlása nem kapcsolódik az életkorhoz, sokkal inkább a testmozgás hiányához. A testmozgás mindenkinek ajánlott, aki egészséges akar maradni. A testmozgás és az aktivitás a cukor anyagcserére is nagyon pozitív hatással van. A kutatásokba azt vették észre, hogy akinek több a testzsírja, annak romlik az inzulinérzékenysége. Így aki soványabb izomzattal rendelkezik, annak jobb is az anyagcseréje, jobb az egészsége. Érdemes elgondolkodni azon, hogy dédapáink, dédanyáink, hozzánk képest mennyi testzsírt hordtak magukon, illetve azon, hogy mennyire voltak fittek. Én arra amlékszem, hogy a dédipapám, dédimamám még 90 éves korában is rendezte az állatokat, gyalogoltak annyit, amennyit én is alig bírtam, sokkal kevesebb volt a zsír is rajtuk, természetesebben éltek. 

inzulin inzulinérzékenység inzulinrezisztencia táplálékkiegészítők aerob anaerob testmozgás resveratrol karnitin zöld tea


Mi lehet a megoldás, hogy javíthatod az inzulinérzékenységed?

Ahogy az már tőlem megszokott, a bemutatás után, mindig elmesélem, mi a megoldás, mert mindenre van megoldás, maximum épp mi nem tudjuk. Az aerob testmozgás, mint például a séta, úgy tűnik, hogy az izulinérzékenységet javítja. Az inzulinérzékenység azonnal javul, 25-60 perces ( 60-95%VO2max) 3-5 nap alatt, nagymértékű javulás látható. Az eredmények heti kettő 25 perces (70%-os VO2 max) os edzéskor is javulást mutattak. Érdekes módon, az ülő életmód, vagy az ha egy hétig semmit nem csinálsz, már nagyon gyorsan rontja az inzulinérzékenységed, így egy hétre sem érdemes teljesen ellustulni. Legjobb megoldás az, ha hosszútávra tervezünk, így folyamatosan, legalább heti 2-3 alkalommar érdemes edzen, meleltte epdig sokat sétálni a családdal vagy a kutyánkkal. Nagy szerencsénk, hogy az izmok, már akár heti pár edzés alatt is hatékonyabban képesek felvenni a cukrot a vérből, viszont a máj esetében más a helyzet. Azért érdemes kiemelni mind a két szervet, mert a glikogén vagyis a szervezetben tárolt  szénhidrátok, mind az izmokban mind pedig a májban raktározódnak. A máj inzulinérzékenysége úgy tűnik, hogy 12 héten át tartó edzést követel, egy hét leforgása alatt nem tapasztalható jelentős változás. 

Anaerob testmozgás is hasznos lehet az inzulinérzékenység fejlesztésére. Aerob testmozgás például a súlyemelés, konditermi edzés. Kutatások azt találták, hogy az inzulinérzékenység javulása összefügg az izomtömeg növekedésével. Valószínűleg azért, mert több edzett izom, hatékonyabban képes felvenni a vérből a cukrot. Az is kiderült még a kutatásból, hogy a magasabb ismétlésszám hatékonyabb, mint a kevesebb. De ahogy szoktam mondani, a legjobb a nagy súllyal végzett magas ismétlésszám ! 

Milyen kiegészítők lehetnek a hasznodra ?

Ha több fronton is ki vagyunk kupálva, akkor biztosabb a győzelem.  Ezek lehetnek olyan kiegészítők, amelyek közvetlenül a sejtekre hatnak úgy, hogy inzulin érzékenyebbé teszik őket. Egyszóval ugyanolyan mennyiségű cukor felvételéhez kevesebb inzulin is elegendő. Ezek a kiegészítők a resveratrol, ami a vörösborban található meg, illetve az L- karnitin ( L-karnitin-L tartarát például, propionil-L-karnitin, Acetil-l karnitin ). A másik csoportja a kiegészítőknek úgy hat, hogy csökkenti, vagy gátolja a szénhidrátok felvételét. Ilyenek a zölt tea katechinek és a klorogénsav. 


A legjobb ötlet, hogy javítsd egészséged, az étrend, edzés és a kiegészítők kombinálása. Mindegyikkel már pár százaléknyi javulást érsz el hetente, viszont azok a hatások összeadódnak, így hetente nagyon gyors fejlődést érhetsz el.


Kellemes olvasást kívánok és menjetek edzeni ! :) 

Források : 

Black LE, Swan PD, Alvar BA. Effects of intensity and volume on insulin sensitivity during acute bouts of resistance training . J Strength Cond Res. (2010)


    Van Der Heijden GJ, et al. Strength exercise improves muscle mass and hepatic insulin sensitivity in obese youth . Med Sci Sports Exerc. (2010)


Carr DB, et al. A reduced-fat diet and aerobic exercise in Japanese Americans with impaired glucose tolerance decreases intra-abdominal fat and improves insulin sensitivity but not beta-cell function . Diabetes. (2005)


Carr DB, et al. A reduced-fat diet and aerobic exercise in Japanese Americans with impaired glucose tolerance decreases intra-abdominal fat and improves insulin sensitivity but not beta-cell function . Diabetes. (2005)

Nassis GP, et al. Aerobic exercise training improves insulin sensitivity without changes in body weight, body fat, adiponectin, and inflammatory markers in overweight and obese girls . Metabolism. (2005)

Fisher G, Hunter GR, Gower BA. Aerobic exercise training conserves insulin sensitivity for 1 yr following weight loss in overweight women . J Appl Physiol. (2012)

Goulet ED, et al. Aerobic training improves insulin sensitivity 72-120 h after the last exercise session in younger but not in older women . Eur J Appl Physiol. (2005)

Bastard JP, et al. Recent advances in the relationship between obesity, inflammation, and insulin resistance . Eur Cytokine Netw. (2006)

Tovább
0

Hogyan érheted el az álomalakod?



leptin leptinrezisztencia testedzés sport antitápanyag cukor liszt

Felhívom a figyelmed, hogy ennek a cikknek van egy előzménye is, mégpedig, az “Egyél többet, hogy fogyj ! “ című, érdemes azt is elolvasnod, hogy egy komplexebb képet kapj a helyzetről. Alul megtalálod a linket, hogy ne kelljen keresgetned.

A legtöbb étrend/diéta nem kecsegtet hosszútávú eredményekkel, mivel általában csak egy kúráról beszélhetünk. Mi is a különbség egy étrend és egy kúra között? Az, hogy a kúra, egy ideiglenes tarthatatlan állapot, sanyargatással megfűszerezve, nem logikailag felépített és nem tartható hosszú távon. Persze vannak akik most biztosan mondják, hogy “nana, én azért bírnám pár hónapig”. Biztos vagyok benne, hogy lehet bírni, de nem ugyanaz, ha valamit csak elviselsz és valamit élvezel. A diéta annyit tesz az én olvasatomban, hogy egy személyre szabott étrend, amitől energikus vagy, könnyen tartható és olyan ételeket tartalmaz, amiket jóízűen elfogyasztasz. 


Az a bizonyos sokat emlegetett “yoyo” effektus is részben a leptin hormonnak köszönhető. Mivel egy gyors megszorítással elérhető a nagymétékű súlycsökkentés, viszont a szervezet ezután átkapcsol vészüzemmódba, hogy mentse, ami menthető. Megkapta a jelet, hogy nincs étel, éhínség van, vegyük vissza  a kalóriák égetését, fogjuk vissza magunkat a fizikai aktivitástól és pihenjünk. Így az agyunk aktívan fogja védeni azt a még fennmaradt zsírmennyiséget, mivel a szervezetünk számára az éléskamra, a hűtő, egyenlő a zsírszövettel. Mert ha épp nincs mit megenni, akkor onnan tud energiát nyerni. A  fogyókúrázók többsége ismeri is, eleinte nagyon gyorsan lehet leadni sok-sok Kg-ot, ami általában víz, glikogén - az izomszövetben és a májban raktározott szénhidrát, ami akár 2-4 Kg is lehet egy felnőtt emberben- és gyakran több izomszövet. Ebből látható, hogy egy ilyen fogyókúrával az ember hatásosan növeli a testzsírszázalékát,mivel az izom előbb elkezd bomlani, mint a zsír. Méghozzá azért, mert az izom aktív szövet, nagyon sok energiát igényel a fenntartása. 


Mi az a leptin rezisztencia, és mi okozhatja?

A leptinrezisztencia annyit tesz, hogy a zsíszövetben termelődő hormon megfelelő mennyiségben van a vérben, viszont az agy nem érzékeli, így továbbra is a raktározásé és a demotiváltságé a főszerep. A leptinrezisztenciát a szerveztben a gyulladások válthatják ki, ha megemelkednek a szervezetben a gyulladási faktorok, akkor a leptinérzékenység csökkenhet.  Érdekes módon, ha a vérben sok a leptin, akkor az agy egyre érzéketlenebbé fog válni. Ez olyan, mint például a hozzászokás. Ha egy élőlény folyamatosan ugyanazt azt ingert kapja, egy idő után kisebb választ ad rá. Amikor egy csigát felteszünk az asztalra és felé nyúlunk, biztos, hogy bebújik a házába, viszont ha ezt sokáig csináljuk vele, akkor nem fogja ugyanezt a reakciót kiváltani, így nyugodt marad.

leptin leptinrezisztencia testedzés sport antitápanyag cukor liszt

 A gyulladások nagyon sokrétűek lehetnek, így elmesélem azt, hogy milyen ételek kerülésével lehet ezeket hatásosan kivédeni. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, például, fehér lisztek, cukrok, amik az emésztőrendszerbe kerülve gyulladásokat képesek kiváltani.   Érdemes sok rostot fogyasztani a nap során, mivel tisztítják a belet, segítik a bél mozgását és bizonyos hasznos baktériumokat támogatnak. A testedzés is nagyon hatékony ellenszere a leptinrezisztenciának. Mivel ilyenkor a szervezet kalóriát éget, optimalizálódik a működése. Továbbá kutatások is igazolják, hogy az edzésnek áldásos hatásai vannak.  Az alvásnak is óriási szerep jut, mivel az agy ilyenkor állítja vissza optimálisra a szervezet működését. Aki megfelelő mennyiségben és minőségben alszik, annak jobb az egészsége és a fizikuma egyaránt. A trigliceridek magas szintje a vérben, megakadályozza a leptin agyba történő eljutását. A trigliceridek szintjét hatékonyan a cukrok, lisztfélék kiküszöbölésével lehet csökkenteni. Az is megfigyelhető volt kutatásokból, hogy aki több fehérjét eszik, annak a leptinérzékenysége sokkal jobb, ezáltal egészségesebb, energikusabb és jobb az alakja is. 

A végére következzen egy kis összefoglalás.  A szervezet egy nagyon sokrétű gépezet, így nem lehet egy-két dologra ráfogni, hogy az a baj. Oda kell figyelni az étkezésre, a testedzésre, a jó minőségű és elegendő alvásra, továbbá az antitápanyagok kizásárára is.

Jó leptinérzékenységet és kellemes olvasást kívánok ! 

Források: 

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022637

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15111494

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531540

http://ajcn.nutrition.org/content/73/2/240.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19755625

Az ígért, előző cikk linkje:  ITT !!

Tovább
0

Ha izületi gyulladással küzdesz, itt a megoldás !



izület izületi fájdalom porckopás kurkuma curcuma longa tömjénfa gyömbér gyömbérsör fájdalomcsillapító fájdalomcsillapítás enyhülés izületi gyzlladás arthritis

Gyakrabban érinti az idősebb korosztályt az izületi bántalom, vagy valamilyen fájdalom porckopás. De a fiatalabbakat is érintheti, főként sportolókat, olyanokat akik esetleg hirtelen terhelik a szervezetüket sporttal és még van milliónyi lehetőség rá. Viszont ami egy csodálatos hír, az, hogy mint minden másra erre is van megoldás. Elsődleges hatékony megoldás minden esetben, úgygondolom a megelőzés a felkészültség. Hogy edzés előtt legalább 5-8 perc gimnasztikát érdemes végezni, ha más sportot űzöl akkor pedig alacsonyabb intenzitással kezdeni. Erre az analógiára, ha sprinteket gyakorolsz, előtte kocogj is.

Mi lehet a segítségedre?

Az egyik segítséged, egy kiváló gyógynövény a kurkuma (curcuma longa) ezt legtöbben fűszerként ismerik, sárgás erős színe van, az íze is kiváló. A kurkumának a gyulladáscsökkentő hatását már az ősi népek isfelismerték és alkalmazták évezredeken keresztül. A modern orvostudomány is felfigyelt rá. A kurkuma hatóanyagát a kurkumint, 400 mg-ot adtak bizonyos súlyos fájdalmakkal küzdő személyeknek. Emellett ez a 400 mg kurkumin, összehasonlítható hatékonyságú 1000mg acetaminofennel vagy 100 mg nimesulid-al. Ami azt jelenti, hogy akár a gyulládáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel is képes felvenni a versenyt. A kurkuma nagyjából  két (picit lassabban hat, mint a nimesulid) órán belül kezdi éreztetni a hatását, viszont 3-4 órán belül eléri a hatása csúcspontját, ezen felül még további 12 órán keresztül érezteti a hatását. Ezt a hatásosságát több kísérletben is bebizonyította már. A nagy dózisú kurkuma még hatásos lehet operációk utáni fájdalmak fellépésekor, izületi fájdalmakban illete gyulladásokban és olyan személyeknek is nagy szolgálatot tehet, akiknek valamiféle rutinszerűen fellépő fájdalma van. 


Mivel érdemes kombinálni? 
 A kurkumát érdemes kombinálni gyömbérrel ( Zingiber officinale), mivel mindkettő növényben hasonló hatásmechanizmusú, gyulladás illetve fájdlomcsökkentő hatóanyagok vannak. 
A másik csodálatos növény az indiai tömjénfa (Boswellia serrata), ami ugyancsak az oszteoarthritisz (idült izületi gyulladás) kezelésében segít. Ezen növény kivonata a gyulladásban lévők fájdalmait és tüneteit sokkal jobban csökkentette, mint például a glükózamin. Akik valamilyen gyulladásban szenvedtek és használták a tömjénfát, mint gyógynövényt a fájdalom múlásáról, eltűnéséről számoltak be nagy számban. A normál hétköznapjaikat sokkal könnyebbé tette. 


Hogyan kell adagolni?

Kurkuma: Általános ajánlás az, hogy 50-500 mg kurkumint tartalmazó kurkumát vagy annak a kivonatát érdemes magunkhoz vanni. Ha veszel gyógynövényboltban kurkumát  a hátuljára rá van írva, hogy menyi belőle a kurkumin, erre érdemes fogyelni.  Standardizált kivonatot válassz, ami azt jelenti, hogy állandóan pl 95%-os a hatóanyag tartalma, nem pedig eltérő. Mert ha nagyok az eltérések, nem tudod pontosan adagolni.  A kurkuma mellé érdemes lehet naringint/piperidint, ezek felszívódásfokozók használni. Vagy ami a legegyszerűbb grapefruit lével idd meg, mivel abba van egy olya hatóanyag, nevezetesen az imént említett naringin, ami a felszívódását fokozza a kurkumának. Viszont más gyógyszert figyelj, hogy ne ilyen felszívódási hatékonyságot növelővel vegyél be, mert eltérhet a hatása, fogamzásgátlóknál főleg.

A tömjénfa adagolása pedig elérheti a napi háromszori 1800mg-ot is, ami sszesen 5400 mg-os napi dózist jelent. Ha kezdő vagy a napi háromszor 800-1200 mg-os dózis is biztosan használni fog. A fájdalom mértékétől függően érdemes emelni a dózist.

A gyömbér általános alkalmazása 1000-3000 mg-ig terjed. Általában, ha teában vagy szárítmányban alkalmazzák akkor az átlagos dózis 1 g = 1000mg. Hogy legyen viszonyításotok, 1 g gyömbért egy teáskanál szárított rizóma tartalmaz, 2 csepp tinktúra, 4 csésze gyömbértea vagy 250 ml gyömbérsör. 

izület izületi fájdalom porckopás kurkuma curcuma longa tömjénfa gyömbér gyömbérsör fájdalomcsillapító fájdalomcsillapítás enyhülés izületi gyzlladás arthritis

Források :

Clinical Evaluation Of Boswellia Serrata (Shallaki) Resin In The Management Of Sandhivata (osteoarthritis) 

Belcaro G, et al. Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Med. (2010)

Belcaro G, et al. Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Med. (2010)

Belcaro G, et al. Efficacy and safety of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration in osteoarthritis patients. Altern Med Rev. (2010)

Comparing Analgesic Effects Of A Topical Herbal Mixed Medicine With Salicylate In Patients With Knee Osteoarthritis 

Tovább
0

Egyél többet, hogy fogyj !



leptin fogyás diéta kalória egyensúly hormonrendszer energia energiafelhasználás pajzsmirigy hipotalamusz zsírsejt zsír csont petefészek

Sokan hamisan azt hiszik, hogy a testsúlycsökkenés, fogyás az csupán arról szól, hogy a szervezettől megvonjuk a kalóriákat. Azonban ma már a kutatások is azt bizonyítják, hogy a leptin nevű hormonnak nagy szerepe van, az ideális és egészséges fizikum kialakításában. 


Mi is a leptin? 

A leptin egy hormon, amit a szervezet zsírsejtjei termelnek, gyakran emlegetik “jóllakottság” hormonként is, vagy akár az “éhség” hormonjának is hívják. A leptin az agyra hat, különösen a hipotalamuszra. A leptin azt a jelet küldi az agynak, hogy elegendő mennyiségű zsír illetve energia áll a rendelkezésre, így nem kell többet enni, le lehet állni az evéssel. Továbbá azt a szignált ( jelet ) is küldi, hogy lehet égetni a kalóriákat normál ütemben, vagy akár fokozottan is, mivel elegendő tápanyag áll a rendelkezésre. A termékenységben, immunitásban, bizonyos agyi létfenntartó folyamatokban is fontos szerepet játszik. A leptin fő feladatai közé tartozik az energiamérleg szabályozása, a általunk elfogyasztott energia mennyisége és hogy abból mennyit alakítsunk át zsírrá. 

A leptin azért alakult ki, hogy megelőzzük általa az éhínséget illetve a túlevést egyaránt, így segíti a szervezetünket, hogy jó túlélők legyün. Az imént írtam, hogy az agynak ad jeleket a leptin, méghozzá olyant, hogy mikor és mennyit eszünk, illetve azt, hogy mekkora mennyiségű zsírszövet van a testünkön. A sok leptin azt mondja az agynak, hogy van elég tápanyag, biztonság van, viszont a kevés leptin azt mondja az agynak, hogy baj van, el kell kezdeni raktározni, illetve visszafogni a kalóriaégetést, mivel éhezés veszélye áll fenn. 

Leegyszerűsítve: eszünk , a testzsírunk emelkedik, a leptin szintje emelkedik, ezáltal kevesebbet eszünk, több kalóriát égetünk.

Ha viszont, nem eszünk/keveset, a testzsír lecsökken, a leptin szint lecsökken ezáltal többet eszünk és kevés kalóriát égetünk. 

Ha az elhízott emberek sok testzsírral rendelkeznek, nem azt a jelet kellene kapniuk az agyukban, hogy leállhatnak az evéssel, mivel magas a leptinszintjük? De igen ! Azt a jelet kellene kapniuk, hogy elég, biztonságban vagy, égetheted a kalóriákat. Azonban a helyzet az, hogy egy csomó leptin van a véráramban, viszont valamiért az agy “ nem látja”. Ezt nevezzük leptinrezisztenciának. Azért rezisztencia, mert úgymond az agy ellenáll a leptinnek. Hasonló ez, mint a inzulinrezisztencia, mivel a hasnyálmirigy termeli az inzulint, csak a sejtjeinken lévő receptorok zárva vannak, így az inzulin nem képes kiváltani a jelet. Leptinrezisztencia fennállása esetén, az agy teljes működése megváltozik, mivel mindent bevet annak érdekében, hogy a testtömeget/ testzsírt gyarapítani tudjuk. A szervezetünk egy túlélőgép, nagyon precíz, kifinomult, épp emiatt is kell folyamatosan figyelni rá. 

Ilyen eseben, az ember nem energikus, csökken a motiváció a hétköznapi dolgok elvégzésére, inkább csak pihengetne, ülne vagy akár feküdne, hogy takarékoskodni tudjon.  Az egészséges test tartalmaz zsírt egyértelműen, csak megfelelő mennyiségűt, egyik véglet sem jó, sem a túl szálkás izomzat, sem pedig a túlságosan elhízott. 


Úgy gondolom, hogy a leptin megér még egy írást, ebben a részben ismertettem a leptin jelentőségét a szervezetben, a leptinrezisztenciát. Viszont, hogy mint mindennek, jó legyen a vége, a következő cikkben pedig a megoldásról ejtek szót. 


Kellemes olvasást!


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359004

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281561/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8532024/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25232147

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049514002418

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek