Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Mitől lehet valakinek lyukas a bele?



Napjainkban az emberek nagy részét érinti ez az állapot, ami alacsony energiaszinthez vezet, illetve megágyazhat sok más olyan betegségnek, amit valószínűleg mindannyian szeretnénk elkerülni.

Ahhoz viszont, hogy valamit el tudjunk kerülni, fel kell ismernünk magát a tényezőt ami kiváltja, átlátni a folyamatot és mindent megtenni annak érdekében, hogy egészségben megmaradjon az egész szervezetünk.

Mit jelent a lyukas bél?

Ha a belet megnézzük a szövetét egy sejtsor alkotja, ezek nagyon közel vannak egymáshoz méghozzá azért, hogy megőrizzék a bél integritását. A bél integritása alatt azt értjük, hogy optimális működés esetén azt enged be a belünk a véráramba, amire szükségünk van. Minden olyant ami akár káros lehet a szervezet egészére nézve, azt pedig kiüríti mondjuk széklettel. Ha képletesen akarom szemléltetni, nyugodtan képzeljétek el egy erős kőfalnak, ami a várakat körül határolja. Ez a kőfal védi meg a bentlakókat minden külső betolakodótól vagy támadástól.

Van egy olyan képlet, amit a tudomány tight junction-nak nevez, ami szoros kapcsolatot jelent. Amikor ez a szoros kapcsoló struktúra ép, a “várfal “kiválóan végzi a dolgát. Csak olyan tápanyagok szívódnak fel, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Mondjuk a víz, ásványi anyagok, fehérjék, zsírok, szénhidrátok. Ezeknek gyakran van szállító “csatornája”- ezek a transzporter fehérjék- , ez biztosítja, hogy csak az jusson át a bél falán akinek “van engedélye”-azaz van transzportere- , akinek pedig nincs, az megy a vastagbél által kiürítésre.

Gyakran mondják, hogy az vagy amit megeszel, ezt úgy javították ki később, hogy az vagy, ami felszívódik abból, amit megeszel.  Ebből a kis részletből kiderül, menyire fontos, mi kerül be a véráramba és ezáltal az egész szervezetbe.

A glutén egy fehérje ami a búzafélékben található, ez emészthetlenül átjut a gyomron át a vékonybélbe. A vékonybélben általa felszaporodik a zonulin nevű enzim. A zonulin enzim pedig kinyitja tight junctionokat (szoros kapcsolat) .  A véráramba bekerülő antigének, az immunrendszerünket válaszadásra késztetik. Ennek következtében felszaporodnak az úgynevezett citokinek, amelyek ugyancsak áteresztő belet eredményeznek. Így lesz ebből egy ördögi kör. -Ezt a kissé tudományosabb eszmefuttatást elmagyarázom közérthetőbben is. Azért választottam mindkét elbeszélési módot, hogy az olvasók széles rétege megérthesse, mert nagy a fontossága.-

A helyzet a következő: Az előzőekben várfalként jellemzett védőgát, helyenként átszakad. Mivel átszakadt olyan anyagok is bejutnak a keringésbe, amik nem kívánatosak, hogy nagyon finoman fogalmazzak. Bejutnak az ellenfél katonái a várunkba, ahol semmi keresnivalójuk nincsen, ott elkezdenek rombolni és garázdálkodni.

A gluténnal történő interakció hatására a bél integritása - “várfal/elhatároló funkciója” 6-8 órára megszűnik. Ebből könnyen megérthető, hogy abban az esetben amikor valaki napi több alkalommal eszik glutént, vagy a későbbiekben felsorolt tényezők közül jelen van az életében. A bél “védőfal “ funciója folyamatosan ki van kapcsolva.

Mik azok a tényezők vagy ételek, amelyek károsítják a bél falát?

Túlzott cukor és fruktózfogyasztás

Káros mikroorganizmusok jelenléte a bélrendszerben, ezek lehetnek gombák, mint pl a candida, paraziták vagy akár baktériumok is

Glutént tartalmazó gabonafélék ( Búza, árpa, rozs és a sima zab) megjegyzem gyakran még a kukoricát is ide sorolják, viszont mellette a kukoricának a fruktóz tartalma is kimagasló

A túlzott stressz is okozhat áteresztő belet, itt a fizikai és mentális stresszre egyaránt gondolok

PHA, WGA ezek növényi lektinek , ezek fizikailag is megsértik a belet különösképpen a bélbolyhokat. Emellett a keringésbe jutva antigénként viselkednek, ezáltal autoimmun megbetegedésekkel is szoros kapcsolatba hozhatóak.

Gyulladás is okozhat lyukas belet

Túlzott mennyiségű szeszes ital fogyasztás ( sör, whiskey-eleve gluténtartalmú, a gluténmentes alkoholok pedig az alkohol gyulladáskeltő hatása miatt sértik meg a bél védőgát funkcióját)

Nehézfémek és vegyszerek

Mik lehetnek a következményei a lyukas bélnek?

Alacsony energiaszint

A szervezetben lokális szóval helyi gyulladás, főleg a bélfalakon. Emellett ha a vérkeringésbe jutnak ezek az anyagok, akkor szisztémás azaz egész szervezetre kiterjedő gyulladást is okozhatnak.

Cöliákia

Diabétesz

Crohn-betegség

Irritábilis Bél Szindróma

Ételallergia

SM szklerózis multiplex

Elhízás ( igen ez is egy metabolikus zavar)

Nem alkoholos zsírmáj

Hiperlipidémia ( magas lipid-szint a vérben, vagy magas koleszterinszint)

Egyszóval, ha valaki figyel a belének épségére nagy lépést tesz a harmonikus élet felé.

Ha egészséges a bél a tápanyagok emésztése és felszívódása is megfelelő, kevesebb étel is elég ugyanannyi tápanyag beviteléhez. Azért is hívom fel a figyelmeteket erre újból, mert ami felszívódik az ételből amit megeszel, azt tudja felhasználni avagy beépíteni a szervezeted.

Mivel az összes műszaki cikkre rá van írva, hogy GARANCIA CSAK MEGFELELŐ FELHASZNÁLÁS ESETÉN . Akkor én azt mondom, a szervezetednek ez az egyik garanciája, a megfelelő “üzemanyag” bevitele.  Azért is vetettem fel ezt a példát, mert mindenkinek egyértelmű, hogy a fűnyíróba nem kerozint vagy akár étolajat kell önteni. Ellenben az emberek nagy többsége a szervezetébe mindenféle ételnek mondott kreálmányt elfogyaszt. A tudatosság és a felelősségvállalás pedig ott kezdődik, hogy megszabom azt, mi kerülhet be a szervezetembe, mi az amit elkerülök.

Ez áldozatokkal járhat vagy akár több időt kell ráfordítani? Igen, valószínűleg. Viszont az lesz az ajándékod, hogy magas az energiaszinted, egészséges vagy és 80 évesen az unokáddal tudsz focizni a kertedben, nem pedig a tolószékből nézed.

lyukas bél Cöliákia Colitis Glutén autoimmun alacsony energiaszint egészség táplálkozás IBS Diabetes IR Inzulin rezisztencia zsírmáj

Szeretettel,

Nagy László

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996528/

Tovább
0

Összefüggés a stressz és az epeműködés között



Biztosan hallottátok már azt a kifejezést, hogy valaki epés megjegyzést tesz. Vagy akár azt, hogy valaki rosszmájú. A magyar nyelv csodálatos és nagyon kifejező, így felhívom  figyelmeteket arra, hogy amikor beszéltek, gondoljátok át mit is jelent valójában az a szó illetve kifejezés amit használtok, mert abban ott rejlik a megoldás is.

Ha valaki rosszmájú az általában dühös, agresszív és lobbanékony, akár kisebb ingerek hatására is.

Lássuk mi is a kapocs a lobbanékonyság, stressz és az emésztés között! Amikor az embert olyan helyzet éri, amikor is a stressz-szintje megemelkedik, akkor a szimpatikus idegrendszeri működése kerül túlsúlyba. Anyatermészet ezt a programot úgy alkotta meg, hogy gyorsan növeli a teljesítményt, hogy azt a helyzetet minél hamarabb meg tudjuk oldani. Majd ahogy a helyzet lecsengett, visszaáll az egyensúly és lehet ismét nyugalomban lenni.

Egy példával érzékeltetem ezt veletek.

Amikor a róka el akarja kapni a nyulat, akkor is a nyúl maximum 5 percet stresszel.

Miért is mondom én ezt?

Azért mert amikor a nyúl észreveszi a rókát, felmegy benne az adrenalin, fokozott készültségi állapotba kerül. Összehúzódnak az erei, növekszik a vérnyomása, pulzusa, fokozódik az izmok teljesítménye annak érdekében, hogy el tudjon futni. Ez általában sikerül is nekik, ezt onnan tudom, hogy léteznek még nyulak.

Amikor a nyuszi menekül, abban a pillanatban egy huszadrangú dolog az, hogy az emésztése megfelelő legyen. Pontosan ezért a központi idegrendszer vészhelyzetben az emésztőrendszernek a “vezérlését” lecsökkenti.

Méghozzá azért, mert az először a fontosat elvet követi. Ha majd megmenekült, lesz ideje úgyis emésztgetni.

De lássuk az ember tekintetében ez hogyan működik.

Például leül valaki étkezni, majd kap egy telefont ami őt feldúlja. Éppen olyan étket készül enni, ami magasabb zsírtartalmú is. Azért emelem ki, mert ehhez kell az epesav.  Emberünk stresszes, ennek okán az epehólyagból a patkóbélbe vezető kis csatorna ( oddi szfinkter)  összehúzódik( átmérője csökken) .  Mindenki tudja, hogyha öntöz a kertben, de a slagra rálép, csökken a vízsugár ereje. Ugyanígy van az emberi szervezetben is.

Így az epehólyag tartalma, ami pontosan a zsírok emésztését segítené elő, nem jut el a bélbe. Így fordul elő az epepangás.- Az epepangásnak nem ez az egyetlen oka, de nagyban hozzájárul a helyzethez, a szervezetben több együttállás megléte szükséges egy-egy betegség kialakulásához- Ha nem megfelelő a zsírok emésztése, akkor a bélrendszert az leterheli. Ilyenkor előfordulhat puffadás, bélgáz képződés, nehézség érzet a belekben vagy akár rosszullét zsírosabb ételek fogyasztásakor.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett oszd meg az ismerőseiddel is.

Jó egészséget kívánok,

Nagy László

 

Tovább
0

Neked is vannak emésztési panaszaid? Itt a segítség 




Miért pont a leves?

Kiskorom óta a legkedveltebb ételtípusom a leves, nem tudom mi az oka, de így érzem, és ezáltal igyekszem is minden nap fogyasztani valamilyen formában.

Mégis miért mondom azt, hogy kiváló alternatíva kezdeni egy étkezést ?

A válasz nagyon egyszerű, gondoljuk át az emésztésünket, annak is az első szakaszát amikor az étel a gyomorban van. A gyomorban nagyjából 36 celsius fok van, szóval mondhatni elég meleg, így lett kialakítva és ezen a hőmérsékleten tudja elvégezni az emésztő és keverő feladatait. Így tud elegendő mennyiségű és minőségű savat termelni, ami a fehérjék emésztésében kulcsfontosságú. A gyomorban kezdődik a fehérjék emésztése a pepszin hatására. Ez nem egy kóla márka, hanem az enzim neve. Az enzim olyan, mint egy ezermester. Azért ezermester, mert ő az a fehérje, ami ilyen alacsony hőmérsékleten létre tudja hozni a fehérjék bontását kisebb egységekre.  -azért emelem ki az alacsony szót a hőmérséklet vonatkozásában, mert ha enzim nem lenne a gyomorban, ugyanehhez a feladathoz óriási hőre lenne szükség, ami magát az élő szervezetet önmagát is károsítaná-

Azért meséltem el nektek röviden a gyomor működését, hogy megértsétek azt. Amikor a gyomor hőmérsékletét hideg étellel itallal lecsökkentjük. Mondjuk azért, mert az étteremben jön a pincér és jó hidegen behűtve hozza az üdítőnket, akkor tudjuk azt, hogy a saját élettani működésünk ellen teszünk vele.

Miért is?

Mint mondtam, a gyomorsav akkor jó, ha tömény ( igen erős sav a jó, kb 1,5-es pH értékű) és meleg.

A pH skála  0-14-ig terjedő értékeket vehet fel. Az alacsonyabb szám a savas, 7-es a semleges és 14 a leglúgosabb. Ez kiválóan szemlélteti, hogy a gyomorban micsoda erős sav van. A gyomornak olyan bevonata van, ami meggátolja, hogy az erős sav irritálja a nyálkahártyát/ a hámrétegét. Az utolsó mondat egy következő cikkem tekintetében lesz fontos, amit a refluxról írok.

Itt nem a pincérek ellen beszélek, hanem azért hogy legyünk egyre tudatosabbak, lássuk át a szervezetünk működését. Ezzel karöltve pedig cselekedjünk egyre több olyant ami az egészségünket szolgálja, a szervezetünket pihenteti és segít a harmónia állapotában megtartani. Hagyjuk el szépen sorban azon szokásainkat, amelyek következményeit a szervezetünknek nagy munkába kerül semlegesíteni.

Fontos megjegyeznem azt, hogy nem az a hibás, amikor valaki havonta megiszik egy üdítőt ami hideg, mert mondjuk hogy az belefér még az elején. Hanem az ártó cselekedet, amikor valaki mindig, egész nap hideg, hűtött, esetleg cukros, mesterséges édesítőszeres ételeket fogyaszt előszeretettel.

Mi történik akkor, ha valaki eszik egy kiadósabb hús vagy magas fehérjetartalmú ételt és iszik rá sok hideg üdítőt?

Nagyon egyszerű a válasz, a gyomorfunkció romlik. Mivel a gyomor funkciója a fehérjék előemésztése ezért romlik az egész fehérjeemésztés. A vékonybélre sokkal nagyobb feladatot ró ezáltal, mert amit a gyomor nem tudott elvégezni, azt majd a vékonybélnek kell. Viszont ha már a vékonybél is be van gyulladva a sok gluténtól , tej és tejterméktől, hüvelyesektől és a cukortól ezáltal ő sem tudja megfelelően ellátni az emésztő és felszívó funkcióját. Akkor jön hogy a vastagbélben velünk szimbiózisban élő mikroorganizmusok fáradtságos munkával próbálják lebontani az emésztetlen ételmaradékokat a vastagbelünkben. Azon céllal írtam ezt le, hogy lássátok, egy ponton való beavatkozás is milyen rendszerszintű változásokat hoz létre a szervezetben.

Hogy kerül a képbe a leves ?

Nagyon kézenfekvő a válasz! Úgy, hogy a leves az egy meleg folyadék, ami a gyomor hőmérsékletét segít az optimális tartományba hozni. Plusz a gyomornak kevesebb emésztőnedvet kell legyártania, mert a levessel vittünk be folyadékot. Azért fontos a kisebb mennyiségű folyadékpótlás is, mert az üres gyomorban kb 30-40 ml folyadék van. Ezt az infót pedig köszönöm a SOTE gyógyszerhatástan és toxikológia intézetének, mert ő általuk tudom ezt.  Emellett a leves jó esetben tartalmaz fűszernövényeket. A fűszernövényeket pedig nem csupán az ízük miatt használták mióta világ a világ, hanem az emésztést elősegítő hatásuk miatt. Ezért is bíztatok mindenkit arra, hogy a fűszerek széles skáláját iktassák be az életükbe.

Az viszont fontos, hogy amennyiben nem csak levesből áll az étkezésetek, tegyetek úgy, hogy étkezés előtt kb 1-1,5 dl levest esztek meg, ami langyos vagy meleg. Ha viszont csak levest fogyasztotok az lehet nagyobb adag is.

A teremtés tökéletes és természetes, ha a teremtett világ rendje szerint élünk, akkor minden betegség és baj elkerül. A betegség annak a jele, hogy az ember olyan életviteli szokásokat iktatott be az életébe, ami ebbe a természet rendjébe nem tartozik bele.

Mik lehetnek ezek?

Helytelen táplálkozás, itt gondolok a minőségre és a mennyiségre egyaránt

Helytelen napi rutin, például ha valaki hajnali 2 kor fekszik le és felkel 9-10 kor az egy helytelen szokás.

Kevés mozgás, lustaság,

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, ha tetszett oszd meg az ismerőseiddel is !

Szeretettel,

Nagy László

 

Tovább
0

Az élelmiszeripar buktatói II



Nem lehet eleget szót ejteni arról, hogy mennyire fontos a táplálkozás. Régebben kisebb jelentőséget tulajdonatottak neki, mert átlagosan mindenki jobban táplált volt. Viszont ma már a orvostudomány és a kutatók is egyetérrtenek abban, hogy a táplálkozás az ami 90%-ban befolyásolja az egszségünket. Így azt jelenti, hogy a táplálkozásunkra és a lelki állapotunkra 90%-ban figyelünk, akkor lehetünk egészségesek. Én pedig segítek nektek abban, milyen reklámfogásoknál kell résen lenni. 

Rejtett cukor

A legtöbb vásárló nem szokta elolvasni a címkéket, pedig érdemes. Méghozzá azért, mert különböző neveken rejtik el a cukrokat. Glükóz-fruktóz szirup, HCFS ( magas fruktóztartalmú kukoricaszirup), agave nektár, kókuszvirágcukor és a többi. Az összetevők listáján csökkenő sorrendben szerepelnek a termékek, így ami elöl van, abból van benne a legtöbb. Szóval ha a cukor az első, akkor cukrot eszel javarészt. Érdemes a kalóriatáblázatot is szemügyre venni, mivel oda kell írniuk, mennyi benn a cukor. Ne az adagos táblázatot nézd, hanem minden esetben a 100g-ra vonatkoztatottat, mivel az jelenti a százalékos összetételt. 

Adagonkénti tápanyagok “calories per serving” 

Azért, hogy a gyártók minél kevesebb cukrot, transzzsírt és kalóriát írhassanak a cimkére. Kiötlötték az egy adag tápanyagtartalma jelölés. Például, a 2 literes kóla 8 adag.Egy chips is több adagra van osztva, holott mindenki általában egybe benyomja, nem teketóriázik. Viszont a képzetlen szemet könnyen meg tudja téveszteni. Mondván “ ó csak ennyi benne a cukor és nincs is benn sok zsír” . Persze 1 adagban nem, de az egész doboz tartalmaz 8 adagot, amit egy alkalommal a legtöbbünk elfogyaszt. Így mindig a termék összes tömegét nézzük. Pl ha 200 g-os egy termék, és 25 g belőle egy adag, jól hangzik. Mi mégis nézzük csak meg átsz-mítva a 200g-ra, így kapjuk a pontos képet. 

Low carb, alacsony szénhidráttartalom

Az alacsony széhidráttartalmú diéták nagyon divatosak lettek msotanában. A gyártók rájttek, hogy valamelyik csoporthoz tartozni kell, a zsírt vagy a szénhidrátot démonizálók között. Vagy csupán mindegyikből gyártanak és úgyis megveszik. Mivel tudják, hogy az átlagember tudása korlátozott az étkezés témában. Pontosan ezért is szeretném nektek elmesélni, hogy mikre érdemes figyelni, így már felkészültek lesztek. És biztos vagyokbenne, hogy eszetekbe jut, a cimkéket olvasván. Az egyetlen érdekes helyzet ezekkel a mentes dolgokkal, hogy általáben semmivel nem egészségesebbe, viszont dárgábbak. Mivel a szénhidrátot akkor valmivel helyettesíteni kell, hogy legyen valami íze. Akár ízfokozó, valamilyn hidrogénezett növényi olaj vagy egyéb nyalánksággal. 

Organikus, bio

Leszögezném, hogy ami élelmiszeren kevesebb a permetszer, illetve organikus gazdaságból származik. Ha az alapanyag jó, akkor sokkal értéesebb. Viszont, ha BIO nádcukrot tesznek az ételbe, az nem sokkal jobb, mivel cukor. Persze lehet, hogy van benne melasz, ami tartalmaz ásványi anyagokat. Viszont mióta az emberek a cukrot nem fűszerként használják, hanem alapanyagként. Azóta lett ekkora elhízás járvány.


Legyetek résen, folyamatosan képezzétek magatokat, olvassátok a cikkeket és edzzetek hetente legalább háromszor 45 percet. Ezzel már rengeteget tehettek az egészségetekeért.


Kellemes olvasást!

Olvassátok el az előző cikkemet a témában.  Az élelmiszeripar buktatói első rész
 

 

Tovább
0

Az élelmiszeripar buktatói 



Az élelmiszeripar is, mint más iparágak a profitra megy, hogy kiszolgálja a vásárlót, hogy megvegyék a termékét. Viszont ebben a harcban, semmiféle fegyvernemtől nem riadnak vissza. Tudják, hogy manapság rengeteg ember törekszik arra, hogy értékes, vegyszermentes és feldolgozatlan táplálékot vigyen be a szervezetébe. Mivel a tápcsatorna, emésztőrendszer egy közvetlen kapcsolatt a külvilággal, így amit megeszünk, az a részünkké válik. 

Gondoljuk csak el, hogy ha úgy építenénk házat, hogy csak ami a közelben volt azt használjuk fel és semmi mást nem nézünk, csak lesz belőle valami. De annak a valaminek legtöbbször a szervezet látja kárát. Ezáltal pedig csökken az energiaszintet, nehezebb felkelni, ébren maradni és a dolgunkat végezni.

Most pár pontban ismertetem veletek, hogy melyek azok a kijelentések, amely mögé alaposan be kell nézni.

 

Alacsony zsírtartalmú


Ez egy kiváló reklámfogás, mióta a zsír és a koleszterin démonizálása lezajlott. A termékeken “alacsony zsír”, “csökkentett zsírtartalmú” és a zsírmentes szavak foglalnak helyet. A helyzet az, hogy a termékből, ha eltávolítják a zsírt, akkor nagyon rossz íze lesz, ezáltal több cukrot, ízfokozót fognak majd használni, hogy valaki egyáltalán meg bírja enni. Így kevésbé lesz egészséges és természetes.

Transzzsír mentes 


Ezt a feliratot is számtalanszor láthatjuk. Mindaddig amíg egy termék adagonként 0,5g-nál kevesebb transzzsírt tartalmaz, ráírhatják, hogy mentes. Továbbá, ha a hidrogénezett növényi olaj  van a címkén, akkor is nagy valószínűséggel sok benne a transzzsír.

Teljes kiőrlésű 


Az érdekessége az e témának, hogy akár teljes kiőrlésű, akár fehérliszt, mindegyik fogyasztásától érdemes eltekinteni. Egyrészt  gluténtartalmuk miatt, másrészt pedig amiatt, hogy gyors vércukor, majd ezáltal inzulinemelkedést eredményez. Így az egészségesnek nem mondható. Ezekben a termékekben általában a fehér liszt helyet foglal a teljes kiőrlésű gabona mellett. Sok káros anyagot tartalmazhat még mint például a cukor vagy a glükóz-fruktóz szirup. 


Glutén-mentes


Azon feliratok egyike, amivel szinte bármit el lehet adni. Méghozzá azért, mert a emberek jóhiszeműek, és mivel ők nem hazudnának a másiknak, azt gondolják, hogy a gyártó is mindent elmond a termékéről, nem pedig az apróbetűs feliratban kell vissza kódfejteni az összetevőket.Már amelyik rá van írva, gondoljatok a transzzsírokra, amikor kis mennyiségben fel sem tüntetik. A gluténtartalmú termékek, amelyek nagyon feldolgozottak, általában sokkal drágábbak és gyakran cseppet sem egészségesebbek, mint egy másik termék, ami tartalmaz glutént. Általában magas glikémiás terhelésű keményítőkből készülnek. Mint például a kukoricakeményítő, burgonya, és rizskeményítő. Személyes tapasztalat, hogy sok gluténmentes termékben pedig nagy mennyiségű cukor és transzzsír is található.


Egyszóval mindenki figyelmesen olvassa el a címkéket. Igyekezzen legkisebb mértékben feldolgozott élelmiszert választani. Vagy ami a legjobb vegye meg az alapanyagot/termelje meg és az sokkal biztosabb.


Kellemes olvasást!

Olvassátok el az egyik előző cikkemet is ! Egyél többet, hogy fogyj!


 

 

Tovább
0
«
12

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek