Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Összefüggés a stressz és az epeműködés között



Biztosan hallottátok már azt a kifejezést, hogy valaki epés megjegyzést tesz. Vagy akár azt, hogy valaki rosszmájú. A magyar nyelv csodálatos és nagyon kifejező, így felhívom  figyelmeteket arra, hogy amikor beszéltek, gondoljátok át mit is jelent valójában az a szó illetve kifejezés amit használtok, mert abban ott rejlik a megoldás is.

Ha valaki rosszmájú az általában dühös, agresszív és lobbanékony, akár kisebb ingerek hatására is.

Lássuk mi is a kapocs a lobbanékonyság, stressz és az emésztés között! Amikor az embert olyan helyzet éri, amikor is a stressz-szintje megemelkedik, akkor a szimpatikus idegrendszeri működése kerül túlsúlyba. Anyatermészet ezt a programot úgy alkotta meg, hogy gyorsan növeli a teljesítményt, hogy azt a helyzetet minél hamarabb meg tudjuk oldani. Majd ahogy a helyzet lecsengett, visszaáll az egyensúly és lehet ismét nyugalomban lenni.

Egy példával érzékeltetem ezt veletek.

Amikor a róka el akarja kapni a nyulat, akkor is a nyúl maximum 5 percet stresszel.

Miért is mondom én ezt?

Azért mert amikor a nyúl észreveszi a rókát, felmegy benne az adrenalin, fokozott készültségi állapotba kerül. Összehúzódnak az erei, növekszik a vérnyomása, pulzusa, fokozódik az izmok teljesítménye annak érdekében, hogy el tudjon futni. Ez általában sikerül is nekik, ezt onnan tudom, hogy léteznek még nyulak.

Amikor a nyuszi menekül, abban a pillanatban egy huszadrangú dolog az, hogy az emésztése megfelelő legyen. Pontosan ezért a központi idegrendszer vészhelyzetben az emésztőrendszernek a “vezérlését” lecsökkenti.

Méghozzá azért, mert az először a fontosat elvet követi. Ha majd megmenekült, lesz ideje úgyis emésztgetni.

De lássuk az ember tekintetében ez hogyan működik.

Például leül valaki étkezni, majd kap egy telefont ami őt feldúlja. Éppen olyan étket készül enni, ami magasabb zsírtartalmú is. Azért emelem ki, mert ehhez kell az epesav.  Emberünk stresszes, ennek okán az epehólyagból a patkóbélbe vezető kis csatorna ( oddi szfinkter)  összehúzódik( átmérője csökken) .  Mindenki tudja, hogyha öntöz a kertben, de a slagra rálép, csökken a vízsugár ereje. Ugyanígy van az emberi szervezetben is.

Így az epehólyag tartalma, ami pontosan a zsírok emésztését segítené elő, nem jut el a bélbe. Így fordul elő az epepangás.- Az epepangásnak nem ez az egyetlen oka, de nagyban hozzájárul a helyzethez, a szervezetben több együttállás megléte szükséges egy-egy betegség kialakulásához- Ha nem megfelelő a zsírok emésztése, akkor a bélrendszert az leterheli. Ilyenkor előfordulhat puffadás, bélgáz képződés, nehézség érzet a belekben vagy akár rosszullét zsírosabb ételek fogyasztásakor.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett oszd meg az ismerőseiddel is.

Jó egészséget kívánok,

Nagy László

 

Tovább
0

Neked is vannak emésztési panaszaid? Itt a segítség 




Miért pont a leves?

Kiskorom óta a legkedveltebb ételtípusom a leves, nem tudom mi az oka, de így érzem, és ezáltal igyekszem is minden nap fogyasztani valamilyen formában.

Mégis miért mondom azt, hogy kiváló alternatíva kezdeni egy étkezést ?

A válasz nagyon egyszerű, gondoljuk át az emésztésünket, annak is az első szakaszát amikor az étel a gyomorban van. A gyomorban nagyjából 36 celsius fok van, szóval mondhatni elég meleg, így lett kialakítva és ezen a hőmérsékleten tudja elvégezni az emésztő és keverő feladatait. Így tud elegendő mennyiségű és minőségű savat termelni, ami a fehérjék emésztésében kulcsfontosságú. A gyomorban kezdődik a fehérjék emésztése a pepszin hatására. Ez nem egy kóla márka, hanem az enzim neve. Az enzim olyan, mint egy ezermester. Azért ezermester, mert ő az a fehérje, ami ilyen alacsony hőmérsékleten létre tudja hozni a fehérjék bontását kisebb egységekre.  -azért emelem ki az alacsony szót a hőmérséklet vonatkozásában, mert ha enzim nem lenne a gyomorban, ugyanehhez a feladathoz óriási hőre lenne szükség, ami magát az élő szervezetet önmagát is károsítaná-

Azért meséltem el nektek röviden a gyomor működését, hogy megértsétek azt. Amikor a gyomor hőmérsékletét hideg étellel itallal lecsökkentjük. Mondjuk azért, mert az étteremben jön a pincér és jó hidegen behűtve hozza az üdítőnket, akkor tudjuk azt, hogy a saját élettani működésünk ellen teszünk vele.

Miért is?

Mint mondtam, a gyomorsav akkor jó, ha tömény ( igen erős sav a jó, kb 1,5-es pH értékű) és meleg.

A pH skála  0-14-ig terjedő értékeket vehet fel. Az alacsonyabb szám a savas, 7-es a semleges és 14 a leglúgosabb. Ez kiválóan szemlélteti, hogy a gyomorban micsoda erős sav van. A gyomornak olyan bevonata van, ami meggátolja, hogy az erős sav irritálja a nyálkahártyát/ a hámrétegét. Az utolsó mondat egy következő cikkem tekintetében lesz fontos, amit a refluxról írok.

Itt nem a pincérek ellen beszélek, hanem azért hogy legyünk egyre tudatosabbak, lássuk át a szervezetünk működését. Ezzel karöltve pedig cselekedjünk egyre több olyant ami az egészségünket szolgálja, a szervezetünket pihenteti és segít a harmónia állapotában megtartani. Hagyjuk el szépen sorban azon szokásainkat, amelyek következményeit a szervezetünknek nagy munkába kerül semlegesíteni.

Fontos megjegyeznem azt, hogy nem az a hibás, amikor valaki havonta megiszik egy üdítőt ami hideg, mert mondjuk hogy az belefér még az elején. Hanem az ártó cselekedet, amikor valaki mindig, egész nap hideg, hűtött, esetleg cukros, mesterséges édesítőszeres ételeket fogyaszt előszeretettel.

Mi történik akkor, ha valaki eszik egy kiadósabb hús vagy magas fehérjetartalmú ételt és iszik rá sok hideg üdítőt?

Nagyon egyszerű a válasz, a gyomorfunkció romlik. Mivel a gyomor funkciója a fehérjék előemésztése ezért romlik az egész fehérjeemésztés. A vékonybélre sokkal nagyobb feladatot ró ezáltal, mert amit a gyomor nem tudott elvégezni, azt majd a vékonybélnek kell. Viszont ha már a vékonybél is be van gyulladva a sok gluténtól , tej és tejterméktől, hüvelyesektől és a cukortól ezáltal ő sem tudja megfelelően ellátni az emésztő és felszívó funkcióját. Akkor jön hogy a vastagbélben velünk szimbiózisban élő mikroorganizmusok fáradtságos munkával próbálják lebontani az emésztetlen ételmaradékokat a vastagbelünkben. Azon céllal írtam ezt le, hogy lássátok, egy ponton való beavatkozás is milyen rendszerszintű változásokat hoz létre a szervezetben.

Hogy kerül a képbe a leves ?

Nagyon kézenfekvő a válasz! Úgy, hogy a leves az egy meleg folyadék, ami a gyomor hőmérsékletét segít az optimális tartományba hozni. Plusz a gyomornak kevesebb emésztőnedvet kell legyártania, mert a levessel vittünk be folyadékot. Azért fontos a kisebb mennyiségű folyadékpótlás is, mert az üres gyomorban kb 30-40 ml folyadék van. Ezt az infót pedig köszönöm a SOTE gyógyszerhatástan és toxikológia intézetének, mert ő általuk tudom ezt.  Emellett a leves jó esetben tartalmaz fűszernövényeket. A fűszernövényeket pedig nem csupán az ízük miatt használták mióta világ a világ, hanem az emésztést elősegítő hatásuk miatt. Ezért is bíztatok mindenkit arra, hogy a fűszerek széles skáláját iktassák be az életükbe.

Az viszont fontos, hogy amennyiben nem csak levesből áll az étkezésetek, tegyetek úgy, hogy étkezés előtt kb 1-1,5 dl levest esztek meg, ami langyos vagy meleg. Ha viszont csak levest fogyasztotok az lehet nagyobb adag is.

A teremtés tökéletes és természetes, ha a teremtett világ rendje szerint élünk, akkor minden betegség és baj elkerül. A betegség annak a jele, hogy az ember olyan életviteli szokásokat iktatott be az életébe, ami ebbe a természet rendjébe nem tartozik bele.

Mik lehetnek ezek?

Helytelen táplálkozás, itt gondolok a minőségre és a mennyiségre egyaránt

Helytelen napi rutin, például ha valaki hajnali 2 kor fekszik le és felkel 9-10 kor az egy helytelen szokás.

Kevés mozgás, lustaság,

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, ha tetszett oszd meg az ismerőseiddel is !

Szeretettel,

Nagy László

 

Tovább
0

A menta javítja a memóriát és kismamáknak is nagy segítségére lehet 



A mentáról lesz szó ebben a cikkben, a menta növényfajhoz többen is tartoznak, a borsmenta a vizi menta és a fodormenta is. Ezek a növények különösen ismertek az elfogyasztásuk után maradó hűsítő érzésről. A mentol népszerű összetevője számos ételnek, italnak, salátáknak és mártásoknak egyaránt. Számos megnyerő előnyét most pedig megismertetem veletek.


Gazdag tápanyagokban


Kiváló antioxidáns, mivel tartalmaz a növény olajat ezért a zsírban oldódó alkotórészei kiválóan fel tudnak szívódni az emésztőrendszerből. Továbbá a B-9 vitamint is folát-ként tartalmazza ami, MTHFR1-gén mutáció esetén is kiválóan hasznosul.  Ez a mutáció az emberek kb 40%-át érinti, ami által a szervezet nem képes a bevitt folsavat foláttá alakítani. Ezért jobb, ha eleve folát-ként vesszük magunkhoz, így biztosított a hatékony hasznosulás. Ha a folsavat a szervezet nem képes foláttá alakítani idegrendszeri károsodás is kialakulhat, ezért érdemes erre figyelni.

14 g menta csupán 6 kalóriát tartalmaz
1 gramm rostot
A-vitaminból a napi bevitel 12%-át
Vasból a napi bevitel 9%-át
Mangánból a napi bevitel 8%-át
Folátból a napi bevitel 4%-át

IBS irritábilis bél szindróma esetén is hasznos lehet

Az IBS gyakori emésztőrendszeri rendellenesség, jellemzői közé tartoznak az emésztési zavarok, a gázképződés, puffadás és a bélrendi változások. A mentában lévő mentol az emésztőrendszer izmait segíti relaxált állapotba hozni, ezáltal képes javítani a tüneteken. Egy tanulmány szerint a borsmentaolaj hatására 75%-al javultak az IBS-es egyének tünetei.  Így érdemes lehet vele egy próbát tenni, akár tea, akár valamilyen étrendkiegészítő formájában. Kis érdekesség: A vizsgálatokban közel minden esetben a nyers leveleket használták, nem pedig étrendkiegészítőket. 


Javítja a memóriát és a mentális élénkséget


Egy tanulmány arról számolt be, hogy fiatalokkal öt percen át borsmenta olajat szagoltattak, majd letesztelték az agyi funkcióikat, arra a megállapításra jutottak, hogy a borsmenta-olaj javította a mentális fittségüket, az emlékezőképességüket. Ezeknek az olajoknak a hatására fokozódik az éberség, csökken a frusztráció, aggodalom és kevésbé érezzük magunkat fáradtnak. 

Szoptatós anyáknak is gyógyír

Azok a hölgyek akik szoptatják a gyerekeiket gyakran fáj a mellbimbójuk, megreped mellette a bőr. Kipróbálták azt, hogy szoptatás után ( nem előtt, mivel az irritálhatja a babát ), magában illóolajjal, olaj-víz keverékével, vagy gélesített olajjal kezelték a mellbimbójukat. Akik így tettek szoptatás után, szinte senkinél nem alakult ki a fájó felrepedezett bimbó. Egy kutatás arra mutatott rá, hogy a borsmenta gél hatékonyabb  volt az irritáció elkerülése szempontjából, mint a lanolin.

A jó lehelet 


A levelekből készült borsmenta tea hatékonyabb a szájszag és a rossz lehelet elkerülésében, mivel a növényben nem csak maga a tiszta mentol van, hanem mellette még számos hatóanyag, amik egymás hatását erősítve együtt dolgoznak. Továbbá gyakran ha azt mondják valakire, büdös a szája, akkor nem feltétlen a szájában van a bűzös szag, hanem a gyomrából, beléből jön fel. Például a hagyma szag sem a szájban hanem az emésztőrendszerben van. Így érdemesebb a teát fogyasztani ilyen esetekben is.

A legkiválóbb menta beviteli forrás maga a borsmenta növény, salátaként, önmagában levelet rágcsálva vagy akár teát iszogatva. A borsmentát otthon ki lehet ültetni a kertbe, vagy ha valaki városi életet él, akkor a balkonon is kiválóan éldegél.

Kellemes olvasást!

Olvasd el az előző cikkem, ami a hatékony alvásról szól.  Itt

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9444592

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17442122

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17767120

https://www.onu.edu/files/zoladz_raudenbush_2005.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19507027
 

 

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek