Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Az energiaital tényleg szárnyakat ad ?



Azért is érdekes ez a téma számomra, mivel én imádom az energiaitalokat, ellenben korlátoztam a fogyasztását heti egy vagy kettő doboznyira. Ez alatt a kisebb kiszerelést értem, ami 250 ml-es űrtartalmú. Az energiaital egy nagy piacot képvisel amerikában és egyre nagyobbat hazánkban is. Méghozzá azért, mert az élet egyre gyorsabb, többet dolgoznak az emberek, kevesebbet alszanak és így tovább. Valahogy lépést kell tartani a világgal. 


Mindenki használ valamiféle stimuláló szert, akár kávé, energiaital vagy ami a legegészségesebb a meditáció. Kimutatták, hogy a meditáció a sérült szöveteket képes regenerálni.  2007 és 2017 között volt egy felmérés, amelyben kiderült, hogy a kanadai fiatalok 58%-a, az amerikai katonák 53%-a és a főiskolások 51%-a fogyaszt energiaitalt. De mi teszi az energiaitalokat ennyire népszerűvé? Egyszerű a válasz, mindenki energikus akar lenni, hatékonyabb és kevesebb alvással persze. Egy idő után valószínűleg rá fognak jönni, hogy így nem működik, mert kiégés, betegség a vége mindig ennek a gondolkodásmódnak. 


Nincs két olyan termék amely pontosan azonos lenne. De a gyakori összetevők közé tartozik a koffein, taurin/arginin, B-vitaminok, ginseng , guarana, cukor , a mesterséges édesítők és a színezék. 

Cukor:

 Úgy gondolom, hogy ezt nem kell túlragozni, a cukor különböző formái, ekkora mennyiségben ( 10-14g/100ml) nagyon káros. Nem csak hízást okoz, hanem a  hasnyálmirigyünket is megdolgoztatja, ami egy idő után kifárad. Mivel nincs hozzászokva az ilyesféle terheléshez. 

Koffein:

A koffein egy stimuláns, anyagcsereserkentő, éberséget fokozó hatóanyag. Amelyet az emberiség túladagol. Heti 1-2 ilyen adaggal még nincs semmi probléma, a gond onnan kezdődik, amikor már csak ezzel tud valaki felkelni vagy akár nekiállni a munkájának. 

Taurin:

A közhiedelemmel ellentétben nem bikahere kivonat. Viszont egy nagyon fontos aminosav, ami segíti az agy izom kapcsolat kialakulását edzés közben. Javítja a szív munkáját és egészségét. Akár segíthet az izomgörcsök elmúlasztásában is.

Arginin:

Segíti a nitrogén-oxid termelést, így tágulnak az erek, edzés hatására javul a bedurranás. Növeli a teljesítményt, fizikailag is és mentálisan is. Erekciós problémák fennállása esetén is hasznos lehet. 

B-vitaminok:

Általánosságban elmondható, hogy a szervezet energiatermelő folyamataiban vesz részt. Tápanyagokból energianyerés, ezáltal magasabb energiaszint. 

L-karnitin:

Ez egy olyan anyag, amely segíti a szabad zsírsavak mitokondriumba való szállítását. Úgy kell elképzelni, hogy a zsír az üzemanyag, amit az l-katnitin megfog és beviszi a kazánba elégetni. Majd ha a kazánban elégett a zsírsav, abból energia lesz. 

Édesítőszerek,színezékek:

A jobbik eset az amikor természetes színanyagokat használnak, mint például a cékla kivonata. Rosszabb  esetben pedig mesterséges anyagokat. Az édesítőszerek nem tartoznak a legegészségesebb anyagok közé. Akik várandósak vagy babát terveznek, semmiképp nem ajánlom a fogyasztását. Inkább kerülje. Látható, hogy az energiaitalban sok olyan összetevő van, ami kifejezetten előnyös, és néhány ami nem.

Ami előnyös tulajdonságot kölcsönöz neki külön is be lehet vinni. Aki heti 1-2 alkalommal fogyaszt, azt gondolom még belefér. Majd amikor pedig már megérti mindenki, hogy egyáltalán nem is szükséges, mert a megfelelő táplálkozás is szárnyakat ad. Le is lehet mondani az ivásáról. 

Olvassatok sokat, mert az is szárnyakat ad és magabiztosságot!

Olvassátok el az előző cikkemet az élelmiszeripar buktatóiról. Itt olvasható

 

Tovább
0

Az élelmiszeripar buktatói II



Nem lehet eleget szót ejteni arról, hogy mennyire fontos a táplálkozás. Régebben kisebb jelentőséget tulajdonatottak neki, mert átlagosan mindenki jobban táplált volt. Viszont ma már a orvostudomány és a kutatók is egyetérrtenek abban, hogy a táplálkozás az ami 90%-ban befolyásolja az egszségünket. Így azt jelenti, hogy a táplálkozásunkra és a lelki állapotunkra 90%-ban figyelünk, akkor lehetünk egészségesek. Én pedig segítek nektek abban, milyen reklámfogásoknál kell résen lenni. 

Rejtett cukor

A legtöbb vásárló nem szokta elolvasni a címkéket, pedig érdemes. Méghozzá azért, mert különböző neveken rejtik el a cukrokat. Glükóz-fruktóz szirup, HCFS ( magas fruktóztartalmú kukoricaszirup), agave nektár, kókuszvirágcukor és a többi. Az összetevők listáján csökkenő sorrendben szerepelnek a termékek, így ami elöl van, abból van benne a legtöbb. Szóval ha a cukor az első, akkor cukrot eszel javarészt. Érdemes a kalóriatáblázatot is szemügyre venni, mivel oda kell írniuk, mennyi benn a cukor. Ne az adagos táblázatot nézd, hanem minden esetben a 100g-ra vonatkoztatottat, mivel az jelenti a százalékos összetételt. 

Adagonkénti tápanyagok “calories per serving” 

Azért, hogy a gyártók minél kevesebb cukrot, transzzsírt és kalóriát írhassanak a cimkére. Kiötlötték az egy adag tápanyagtartalma jelölés. Például, a 2 literes kóla 8 adag.Egy chips is több adagra van osztva, holott mindenki általában egybe benyomja, nem teketóriázik. Viszont a képzetlen szemet könnyen meg tudja téveszteni. Mondván “ ó csak ennyi benne a cukor és nincs is benn sok zsír” . Persze 1 adagban nem, de az egész doboz tartalmaz 8 adagot, amit egy alkalommal a legtöbbünk elfogyaszt. Így mindig a termék összes tömegét nézzük. Pl ha 200 g-os egy termék, és 25 g belőle egy adag, jól hangzik. Mi mégis nézzük csak meg átsz-mítva a 200g-ra, így kapjuk a pontos képet. 

Low carb, alacsony szénhidráttartalom

Az alacsony széhidráttartalmú diéták nagyon divatosak lettek msotanában. A gyártók rájttek, hogy valamelyik csoporthoz tartozni kell, a zsírt vagy a szénhidrátot démonizálók között. Vagy csupán mindegyikből gyártanak és úgyis megveszik. Mivel tudják, hogy az átlagember tudása korlátozott az étkezés témában. Pontosan ezért is szeretném nektek elmesélni, hogy mikre érdemes figyelni, így már felkészültek lesztek. És biztos vagyokbenne, hogy eszetekbe jut, a cimkéket olvasván. Az egyetlen érdekes helyzet ezekkel a mentes dolgokkal, hogy általáben semmivel nem egészségesebbe, viszont dárgábbak. Mivel a szénhidrátot akkor valmivel helyettesíteni kell, hogy legyen valami íze. Akár ízfokozó, valamilyn hidrogénezett növényi olaj vagy egyéb nyalánksággal. 

Organikus, bio

Leszögezném, hogy ami élelmiszeren kevesebb a permetszer, illetve organikus gazdaságból származik. Ha az alapanyag jó, akkor sokkal értéesebb. Viszont, ha BIO nádcukrot tesznek az ételbe, az nem sokkal jobb, mivel cukor. Persze lehet, hogy van benne melasz, ami tartalmaz ásványi anyagokat. Viszont mióta az emberek a cukrot nem fűszerként használják, hanem alapanyagként. Azóta lett ekkora elhízás járvány.


Legyetek résen, folyamatosan képezzétek magatokat, olvassátok a cikkeket és edzzetek hetente legalább háromszor 45 percet. Ezzel már rengeteget tehettek az egészségetekeért.


Kellemes olvasást!

Olvassátok el az előző cikkemet a témában.  Az élelmiszeripar buktatói első rész
 

 

Tovább
0

Az élelmiszeripar buktatói 



Az élelmiszeripar is, mint más iparágak a profitra megy, hogy kiszolgálja a vásárlót, hogy megvegyék a termékét. Viszont ebben a harcban, semmiféle fegyvernemtől nem riadnak vissza. Tudják, hogy manapság rengeteg ember törekszik arra, hogy értékes, vegyszermentes és feldolgozatlan táplálékot vigyen be a szervezetébe. Mivel a tápcsatorna, emésztőrendszer egy közvetlen kapcsolatt a külvilággal, így amit megeszünk, az a részünkké válik. 

Gondoljuk csak el, hogy ha úgy építenénk házat, hogy csak ami a közelben volt azt használjuk fel és semmi mást nem nézünk, csak lesz belőle valami. De annak a valaminek legtöbbször a szervezet látja kárát. Ezáltal pedig csökken az energiaszintet, nehezebb felkelni, ébren maradni és a dolgunkat végezni.

Most pár pontban ismertetem veletek, hogy melyek azok a kijelentések, amely mögé alaposan be kell nézni.

 

Alacsony zsírtartalmú


Ez egy kiváló reklámfogás, mióta a zsír és a koleszterin démonizálása lezajlott. A termékeken “alacsony zsír”, “csökkentett zsírtartalmú” és a zsírmentes szavak foglalnak helyet. A helyzet az, hogy a termékből, ha eltávolítják a zsírt, akkor nagyon rossz íze lesz, ezáltal több cukrot, ízfokozót fognak majd használni, hogy valaki egyáltalán meg bírja enni. Így kevésbé lesz egészséges és természetes.

Transzzsír mentes 


Ezt a feliratot is számtalanszor láthatjuk. Mindaddig amíg egy termék adagonként 0,5g-nál kevesebb transzzsírt tartalmaz, ráírhatják, hogy mentes. Továbbá, ha a hidrogénezett növényi olaj  van a címkén, akkor is nagy valószínűséggel sok benne a transzzsír.

Teljes kiőrlésű 


Az érdekessége az e témának, hogy akár teljes kiőrlésű, akár fehérliszt, mindegyik fogyasztásától érdemes eltekinteni. Egyrészt  gluténtartalmuk miatt, másrészt pedig amiatt, hogy gyors vércukor, majd ezáltal inzulinemelkedést eredményez. Így az egészségesnek nem mondható. Ezekben a termékekben általában a fehér liszt helyet foglal a teljes kiőrlésű gabona mellett. Sok káros anyagot tartalmazhat még mint például a cukor vagy a glükóz-fruktóz szirup. 


Glutén-mentes


Azon feliratok egyike, amivel szinte bármit el lehet adni. Méghozzá azért, mert a emberek jóhiszeműek, és mivel ők nem hazudnának a másiknak, azt gondolják, hogy a gyártó is mindent elmond a termékéről, nem pedig az apróbetűs feliratban kell vissza kódfejteni az összetevőket.Már amelyik rá van írva, gondoljatok a transzzsírokra, amikor kis mennyiségben fel sem tüntetik. A gluténtartalmú termékek, amelyek nagyon feldolgozottak, általában sokkal drágábbak és gyakran cseppet sem egészségesebbek, mint egy másik termék, ami tartalmaz glutént. Általában magas glikémiás terhelésű keményítőkből készülnek. Mint például a kukoricakeményítő, burgonya, és rizskeményítő. Személyes tapasztalat, hogy sok gluténmentes termékben pedig nagy mennyiségű cukor és transzzsír is található.


Egyszóval mindenki figyelmesen olvassa el a címkéket. Igyekezzen legkisebb mértékben feldolgozott élelmiszert választani. Vagy ami a legjobb vegye meg az alapanyagot/termelje meg és az sokkal biztosabb.


Kellemes olvasást!

Olvassátok el az egyik előző cikkemet is ! Egyél többet, hogy fogyj!


 

 

Tovább
0

A szklerózis multiplex 7 korai jele



Ez a betegség vagy kórkép a mai társadalomban elég gyakori. Az idegrendszerünk egy csodálatosan felépített vasúti hálózathoz hasonlítható, ahol a vonatok időben érkeznek mindig. A vonat jelen esetben jelentse az ingerület terjedését. Ezen a csodás biológiai vasúthálózaton nagyon sok vonat halad át másodpercenként, már csak azzal is, hogy létezel. Semmire nem kell gondolnod, a szíved, a tüdőd, a májad a veséd és az összes többi szervrendszered tudja a dolgát. Akkor van baj, amikor ezek a vonatok nem tudnak megfelelően haladni, mivel a sínek károsodtak. A sín jelen esetben a myelin-hüvely, vagy a velőshüvely. Ez burkolja az idegsejteket és ezen ugrál az ingerület, akár 120 méter/ másodperces sebességgel. A szklerózis multiplex pedig az, amkor a vonat menne, csupán a sínek annyira megrongálódtak, hogy a haladás gátolt, illetve akadályozott. 

sclerosis multiplex SM egészség megelőzés

Amikről észre lehet venni:

Látással kapcsolatos problémák


A vizuális problémák az SM ( szkelóris multiplex, innentől fogva így rövidítem) gyakori tünete, mivel a gyulladás hatással van a szem látóidegeire. Ez homályos látást, kettős látást vagy látásromlást is eredményezhet. 

II. Bizsergés és zsibbadás 


Az SM az agy és a gerincvelő idegeit egyaránt érinti egyaránt. Általában a leépülés a perifériákon kezdődik el, vagy inkább ott lehet könnyebben észrevenni. A rezgésérzés vagy akár a zsibbadás is a korai tünetek közé tartozik. Az arc, karok, lábak zsibbadása a leggyakoribb. Viszont, ha úgy aludtál el, hogy ráfeküdtél a kezedre és elszorítottad a keringést részben, akkor nem SM-ed van :) .

III. Fájdalom és görcsök 


A krónikus fájdalom és a görcsök, akaratlan izomgörcsök is a tünetek közé tartoznak. Ez ugyancsak amiatt alakul ki, mert a vasúthálózat rongálódott, így a szerelvények nem is csoda, hogy nem tudnak  megfelelően, kellő sebességgel és helyre eljutni. 

IV. Egyensúlyproblémák


A szédülés és a koordinációs nehézségek sokszor csökkenthetik az egyén mobilitását. Ez nem is csoda, mivel ha az izmok nem úgy mozognak, ahogy azt gyári állapotukban megszokhattuk, nehezebbé is vállhat a mozgás. 

V. Húgyhólyag és emésztőrendszeri panaszok

A nem megfelelően működő hólyag egy másik gyakori tünete az SM-nek,  ez a betegséggel élők 80%-ánál előfordul. Ez magában foglalja a gyakori vizelést, vagy akár a vizelet megtartásának a hiányát. Egyszóval az ilyen emberek néha bepisilnek akaratlanul is. Viszont ezek a húgyúti tünetek könnyen kezelhetőek. A székrekedés, hasmenés és a végbél záróizmának az irányítása is hiányt szenvedhet.

VI. kognitív zavarok


Az SM-ben érintett emberek nagyrésze tapasztalja a memória romlását, azt hogy egyre kevesebb ideig tudnak bizonyos dolgokra koncentrálni. Beszédbeli problémák is felléphetnek, vagy akár a depresszió is.  


VI. Gyakori hangulatingadozások

Az érzelmi hullámvölgyek és hegyek váltogathatják egymást. Az érzelmek kevésbé kontrolláltak, ami magában foglalja azt is, hogy az illető folyamatosan nevet vagy akár sír megállás vagy bármilyen külső ok nélkül. Mivel az ember társas lény így valószínűleg nem csak annak okozhat problámákat, aki ennek a betegségnek az elszenvedője. Hanem annak is aki körülötte él, nagyban befolyásolhatja a hangulatát. Ami teljesen érthető is.

Megkérnék mindenkit arra, hogy úgy olvassa ezt a cikket, hogy ismeretterjesztő anyag. Ne diagnosztizáljon senki magán ilyeneket, arra hagyjuk meg a kiváló orvosokat. Ha valamilyen tünetet észreveszünk magunkon, hogy zsibbad a kezünk vagy a sok munka végett a szemünk elfáradt, még nem SM. 


Kellemes olvasást és egészséges életet kívánok !

Olvasd el az előző cikkemet is. A zsírpárnák kialakulásáról és került el azt !

Tovább
0

A menta javítja a memóriát és kismamáknak is nagy segítségére lehet 



A mentáról lesz szó ebben a cikkben, a menta növényfajhoz többen is tartoznak, a borsmenta a vizi menta és a fodormenta is. Ezek a növények különösen ismertek az elfogyasztásuk után maradó hűsítő érzésről. A mentol népszerű összetevője számos ételnek, italnak, salátáknak és mártásoknak egyaránt. Számos megnyerő előnyét most pedig megismertetem veletek.


Gazdag tápanyagokban


Kiváló antioxidáns, mivel tartalmaz a növény olajat ezért a zsírban oldódó alkotórészei kiválóan fel tudnak szívódni az emésztőrendszerből. Továbbá a B-9 vitamint is folát-ként tartalmazza ami, MTHFR1-gén mutáció esetén is kiválóan hasznosul.  Ez a mutáció az emberek kb 40%-át érinti, ami által a szervezet nem képes a bevitt folsavat foláttá alakítani. Ezért jobb, ha eleve folát-ként vesszük magunkhoz, így biztosított a hatékony hasznosulás. Ha a folsavat a szervezet nem képes foláttá alakítani idegrendszeri károsodás is kialakulhat, ezért érdemes erre figyelni.

14 g menta csupán 6 kalóriát tartalmaz
1 gramm rostot
A-vitaminból a napi bevitel 12%-át
Vasból a napi bevitel 9%-át
Mangánból a napi bevitel 8%-át
Folátból a napi bevitel 4%-át

IBS irritábilis bél szindróma esetén is hasznos lehet

Az IBS gyakori emésztőrendszeri rendellenesség, jellemzői közé tartoznak az emésztési zavarok, a gázképződés, puffadás és a bélrendi változások. A mentában lévő mentol az emésztőrendszer izmait segíti relaxált állapotba hozni, ezáltal képes javítani a tüneteken. Egy tanulmány szerint a borsmentaolaj hatására 75%-al javultak az IBS-es egyének tünetei.  Így érdemes lehet vele egy próbát tenni, akár tea, akár valamilyen étrendkiegészítő formájában. Kis érdekesség: A vizsgálatokban közel minden esetben a nyers leveleket használták, nem pedig étrendkiegészítőket. 


Javítja a memóriát és a mentális élénkséget


Egy tanulmány arról számolt be, hogy fiatalokkal öt percen át borsmenta olajat szagoltattak, majd letesztelték az agyi funkcióikat, arra a megállapításra jutottak, hogy a borsmenta-olaj javította a mentális fittségüket, az emlékezőképességüket. Ezeknek az olajoknak a hatására fokozódik az éberség, csökken a frusztráció, aggodalom és kevésbé érezzük magunkat fáradtnak. 

Szoptatós anyáknak is gyógyír

Azok a hölgyek akik szoptatják a gyerekeiket gyakran fáj a mellbimbójuk, megreped mellette a bőr. Kipróbálták azt, hogy szoptatás után ( nem előtt, mivel az irritálhatja a babát ), magában illóolajjal, olaj-víz keverékével, vagy gélesített olajjal kezelték a mellbimbójukat. Akik így tettek szoptatás után, szinte senkinél nem alakult ki a fájó felrepedezett bimbó. Egy kutatás arra mutatott rá, hogy a borsmenta gél hatékonyabb  volt az irritáció elkerülése szempontjából, mint a lanolin.

A jó lehelet 


A levelekből készült borsmenta tea hatékonyabb a szájszag és a rossz lehelet elkerülésében, mivel a növényben nem csak maga a tiszta mentol van, hanem mellette még számos hatóanyag, amik egymás hatását erősítve együtt dolgoznak. Továbbá gyakran ha azt mondják valakire, büdös a szája, akkor nem feltétlen a szájában van a bűzös szag, hanem a gyomrából, beléből jön fel. Például a hagyma szag sem a szájban hanem az emésztőrendszerben van. Így érdemesebb a teát fogyasztani ilyen esetekben is.

A legkiválóbb menta beviteli forrás maga a borsmenta növény, salátaként, önmagában levelet rágcsálva vagy akár teát iszogatva. A borsmentát otthon ki lehet ültetni a kertbe, vagy ha valaki városi életet él, akkor a balkonon is kiválóan éldegél.

Kellemes olvasást!

Olvasd el az előző cikkem, ami a hatékony alvásról szól.  Itt

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9444592

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17442122

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17767120

https://www.onu.edu/files/zoladz_raudenbush_2005.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19507027
 

 

Tovább
0

Van megoldás a migrénekre? Igen !



Az előző cikkemben kitértem azokra a tényezőkre amelyek esetlegesen okozhatják a migrént, most pedig arról fogok írni, hogy küszöbölheted ki. Adok pár tippet, praktikát amely könnyebbé teheti az életed. Ha migréneket tapasztalsz mindenképp érdemes először orvoshoz elmenni, másnem azért, hogy ajánlani tudjon valamilyen hatékony gyulladás és fájdalomcsillapítót. Viszont mindenki figyelmét felhívnám arra, hogy ha folyamatosan, heti rendszerességgel valaki gyulladáscsökkentőket szed, ahhoz is képes a szervezet alkalmazkodni. Így a folyamatos használat után, ugyanakkora adag már sokkal kevésbé lesz hatékony. 

Ha azt gyanítod, hogy bizonyos ételek, bizonyos helyek, emberek, szituációk váltják ki belőled a migrént, akkor azt javaslom vezess egy naplót, hogy mit eszel, mik a teendőid naponta, így ha migréned van, vissza tudod keresni mit csináltál előtte. 


Amiket érdemes megpróbálnod, beiktatnod az életedbe a javulás érdekében


Acsalapu, néhány ellenőrzött vizsgálat kimutatta, hogy 50-75mg acsalapu-kivonat jelentősen csökkentheti a migrének gyakoriságát, gyermekekben, felnőtttekben és serdülőkben egyaránt. Továbbá arra a megállapításra is jutottak, hogy a 75mg hatékonyabbnak tűnik, valószínűleg azért, mivel idősebb emberek nagyobb tömegűek, így nekik több hatóanyag kell ugyanolyan hatás eléréséhez. 

Q10 koenzim, ez egy fontos antioxidánt amely fontos szerepet játszik a szervezet energiatermelő folyamataiban. Ő az a segítő, aki a szervezetet a magasabb energiaszint felé tolja el, reggel könnyebb felkelni, az izmaink is erősebbek, kitartóbbak, a memóriát is serkenti és az agyi vérkeringés javításán keresztül képes javítani a migrénes tüneteket is. Megtalálható a húsokban, halakban, májban brokkoliban és a petrezselyemben is. Ezen felül érdemes kiegészítő formájában is magunkhoz venni. Hatékony dózina napi 50-150 mg között van. Egy kutatásban napi 150 mg Q10 csökkentette a migrének létrejöttét 61%-al. 

Folát, a B9-vitamin jobban hasznosuló formája, legtöbb készítmény folsavat kínál számunkra, viszont akinek MTHFR-1 gén mutációjuk van azoknak nem túl előnyös, mivel a szervezetük nem képes a folsavat foláttá alakítani. Ezáltal idegi károsodásokat is képes okozni. Így a metil-folátot javaslom használatra. Napi 400-800 mcg kitűnő választás.

 

Magnézium, ezen ásványi anyag elégtelen bevitele sok ördöngősséget okozhat. Köztük az izomgörcsök, a fejfájások, a kimerültség és az inzulin-rezisztencia. A magnéziumnál is érdemes arra figyelni, hogy ne a rosszul hasznosuló szervetlen magnézium-karbonátot, vagy magnézium-oxidot válasszuk. Hanem olyan magnéziumot, amely valamilyen szerves savhoz kapcsolódik, így a felszívódása kiváló. Például magnázium-citrát/glükonát/laktát, persze még van pár ezen kívül is. Ha nem vagy biztos abban, hogy jó-e az amit használsz, akár kommentben rákérdezhetsz, ha észrevettem válaszolok is. 

Ha ezeket az alapelveket betartod és figyelsz arra is, hogy pihenj eleget, kiegyensúlyozott életet élj, olyan legyen a munkád amit szeretsz, valószínűleg a migrén inkább átmegy valaki máshoz, akinek van ideje ilyenekre :) Téged pedig békén fog hagyni ! 


Kellemes olvasást kívánok !

Olvassátok el az előző migrénhez kapcsolódó cikkemet is. Itt olvasható


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1860787

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25598270

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11972582

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17355497

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15836592

 

Tovább
0

A migrént befolyásoló étkezés: Milyen étel ronthat a helyzeten?



A világon emberek milliói szenvednek a migréntől napi szinten.Az biztos, hogy a fejfájások oka legnagyobb százalékban a stressz reakció, illetve a nem optimális táplálkozás. Ha valaki odafigyel a saját lelki világára és nem idegeskedik bizonyos tényeken amelyeken egyébként sem változtathat, már sokat tett az egészségéért. A másik fontos aspektus pedig a táplálkozás, úgy kell elképzelni mintha építenénk egy házat. Az építőanyagunk az étel a remekmű pedig a ház. Gondolom akárki házat szeretne magának nem szemetekből tákolná össze, továbbá nem mondana olyant, hogy jaj most sietnem kell munkába, ezért inkább csak félig csináljuk meg a tetőt, hátha kibírja a vihart. Nos, ha a házadat és az életed minden területét rendben szereted tudni, miért a táplálkozásod a kivétel? 

 

Mi a migrén és honnan lehet felismerni ?

A migrén egy gyakori fejfájás, amely lehet visszatérő, lüktető, általában csak a fej egyik oldalán érezhető. Onnan tudod még felismerni, hogyha mozgatod körkörösen a fejedet és ugyanúgy fáj, nem változik az erőssége, akkor valószínűleg migréned van. Ha viszont mozgatod a fejed, lefekszel vagy van olyan kényelmes póz ahol kevésbé fáj, akkor az másra utal. De mindig érdemes a legoptimálisabb pózt felkutatni.  A migrént kísérheti hányinger, továbbá túlérzékenység bizonyos szagokra, fényekre és hangokra. Az emberek egy része úgy véli, hogy az étkezés befolyásolni képes a migrént. A kutatások arra utalnak, hogy egyes ételek mindenképpen súlyosbíthatják a migrén lefutását. 


A migrént befolyásoló tényezők

I. A koffein


A koffein egy stimuláns, amely megtalálható számos ételünkben italunkban, a magyar felnőtt népesség nagyrésze függ is ettől az anyagtól. A koffein és a migrén kapcsolata érdekes. Egyes emberekben a magas koffeinbevitel migréneket erősítő hatással lehet. 

A migrén kezelése: acetilszalicilsav ( ide nem akartam gyógyszernevet írni, de mindenki ismeri, írjátok be a googleba ki fogja adni), paracetamol ( egy másik ismert nemszteroid gyulladáscsökkentő) és a koffein kombinációja. Hatékonyan kezeli a migrént, erről kutatások is vanak illetve ismerőseim személyes tapasztalata. 

Migrénhez hasonló tüneteket okozhat a koffeinfüggők esetében az, ha kimarad a koffeinbevitel. Például vegyünk egy embert, aki 3 éve kávézik, napi 3-at iszik és úgy dönt, hogy nem szépen levezeti és leszokik róla, hanem egyből 0-ra viszi le a kávébevitelét. Ilyenkor is fejfájás, alacsony energiaszint jöhet létre. A kávéfogyasztók 47%-a fejfájást tapasztal, miután 12-24 órája nem kapta meg a koffeinadagját. Mindössze napi 100 mg koffeinbevitel hatására is kialakul a függőség. A kávéról és koffeines italokról való leszokás mindenképp fokozatos, akár hetekig is eltartó folyamat legyen. A hosszát az egyéni érzékenységek és az illető akaratereje határozza meg. 

II. MSG, monosodium-glutamate, vagy nátrium-glutamát
A nátrium glutamát önmagában is kiválthat migrént és egyéb fejfájásokat. A kínai étterem szindróma is a nátrium glutamáttól alakulhat ki. Heves szívverés, fejfájás, emésztőrendszeri fájdalmak, ezek a legfőbb ismertetőjegyei. Mindenféle sós, húsos ételhez előszeretettel használják. Amikor meg akarunk kóstolni pár szem csipszet és arra eszmélünk, hogy az egész zacskónyi elfogyott, olyankor az agyunk jutalmazórendszere került befolyás alá, bizonyos ízfokozók által. Az ízfokozók használatát a háztartásban kerülni szokták, viszont a feldolgozott ételek nagyrészében benne van. 

III. Aszpartám Ez a jól ismert édesítőszer, ami a szervezetben aszparaginsavra, fenil-alaninra ( fenil ketonúriában szenvedőknek ezért nem ajánlott) és metil alkoholra bomlik a szervezetben. Már a szájban bomlásnak indul ez az édesítőszer, 28-32 Celsius-tól már bomlásnak indul, pont emiatt veszélyes. Kis áttekintés a metanolról, faszesznek is hívják, erősen mérgező anyag, mert a szervezetben formaldehiddé alakul át, amely egy komoly sejtméreg. Májkárosító hatású, idegsejteket is pusztítja, ezért vakul meg az, aki metanolt iszik, ha többet fogyasztott el akkor pedig meg is hal.  50-75g tiszta metanol hatására már  beáll a halál.Persze szokták mondani, hogy az aszpartámban nincs ennyi metanol, jójó, de arzént sem kezdünk el majszolgatni, mondván, hogy csak kevés. Szerintem az idegkárosító hatásán túl, mindenki számára érhető, hogy miért okozhat migrént. 

IV. Szukralóz Számos esetjelentés arra utal, hogy ezen édesítőszer bizonyos emberekné migréneket okozhat.

V.  Glutén A glutén, ha már személy lenne, annyi lenne a rovásán, hogy amíg él börtönben lenne. A búza, árpa, rozs egyaránt tartalmaznak glutént, minél “nemesebb” egy növény, annál több glutént tartalmaz. A gabonából vagy a gluténtartalomból már nagyon kicsi mennyiség is elég a tünetek kiváltásához. Akik nem gluténérzékenyek azoknak is számos egészségügyi kockázattal jár a fogyasztása. Nem hiába használtak régen is kovászt az emberek, mivel az előemészti a glutént kisebb polipeptidekre. Úgy kell elképzelni, hogy a fehérjemolekula nagyon sok akár ezer, milló aminosavból is állhat. A fehérjemolekula egy társasház, mondjuk egy felhőkarcoló, az aminosavak pedig a benne lévő lakások. Így tudjuk már, hogy az aminosavak ( lakások) tömkelegéből épül fel egy fehérjemolekula ( társasház). 


Ha ezeket az ételeket kiiktatod az étrendendből, az bizonyos hogy egészségesebb leszel. A stresszkezelés, relaxáció, yoga vagy valamiféle sport is előnyödre válhat. Érdemes kipróbálni többféle módszert is, hogy melyik az ami neked a leghatékonyabb. 

Kellemes olvasást!

Szeretettel ajánlom hölgyeknek a menstruációs zavarokról szóló cikkemet. Amit az alábbi linkre kattintva olvashatnak. Hölgyeknek és mindazoknak akit érdekel a téma ! :)


Források: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2030071

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7936222

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3657889

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618274

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12650798

 

Tovább
0

A hüvelyesek vajon egészségesek vagy nem?




A hüvelyesek napjaink egyik legellentmondásosabb ételcsoportja, mivel ha megnézzük az összetevőiket, számos növényi toxin található benne, amely az egészségi állapotunkat ronthatja, viszont millió értékes hatóanyagot is tartalmaz. A paleo étrend hívei teljes mértékben száműzték a hüvelyeseket az étrendjükből, továbbá akiknek emésztőrendszeri problémájuk van. Én is azt ajánlanám, hogy amíg teljesen el nem múlnak a gyulladások, mindenképp érdemes őket kiiktatni. 

 


Mik azok a hüvelyesek?

A hüvelyesek olyan növények amelyek közé a borsó, bab,lencse,  csicseriborsó, szójabab és a földi mogyoró is tartozik. Ezen növények típusai nagyban különböznek a felhasználásuk tekintetében. A hüvelyesek a legjobb és legtáplálóbb növényi fehérjeforrások közé tartoznak, mivel a légköri nitrogént képesek megkötni, így abból aminosavakat, majd fehérjéket felépíteni. Azért is nagyon jó választásnak tűnnek, mivel a makrotápanyagok aránya, mint a fehérje,szénhidrát és a zsír nagyon kedvező. Sok bennük a vas, folát, magnézium,kálium, és a B-vitaminok egyaránt. Ha ilyen sok pozitív oldalát és tápanyagot felsoroltam, hogy tartalmazzák, akkor vajon miért kérdéses, hogy érdemes-e őket fogyasztani, ha egészségesek akarunk maradni? 

Mik azok az antitápanyagok? 


Az antitápanyagok röviden, olyan anyagok, amelyek képesek befolyásolni az emberi emésztés hatákonyságát illetve más tápanyagok, például vitaminok, ásványi anyagok felszívódását. Egyszóval, nem szívódik fel, vagy csak nagyon kis mértékben. 
Ezek az antitápanyagok a fitinsav, amely az ehető növényi magokban fordul elő nagy mennyiségben. A vas, cink és kálcium felszívódását csökkenti, vagy meggátolja teljesen, ezáltal növeli az ásványianyaghiány előfordulásának az esélyét. Viszot jön a jóhír, akik fogyasztanak húst, azoknak a húsban lévő cink és vas felszívódása hatékony még fitinsav jelenlétében is. A fitinsav bevitelre felhívnám a vegetáriánusok figyelmét. A fitinsav-tartalmat lehet hatásosan csökkenteni házi praktikákkal. Ilyen például az áztatás, a csíráztatás vagy az erjesztés. Keleten a szójababot fermentálják ebből készül a szójaszósz és a nattó is. A babot legalább egy éjszakára be szoktuk áztatni vagy a lencsét. Ha fogyasztunk hüvelyeseket, erre mindenképp ügyeljünk. 

A másik antitápanyag csoport, a lektinek.  Ezek a teljes fehérjetartalom akár 10%-át is kitehetik, mondjuk a vörös babban. Ellenállnak az emésztésnek, így emésztési gondokat is okozhatnak. A nyersen elfogyasztott vesebab nagy mennyiségben toxikus is lehet, így fogyasztása nyersen semmiképp nem ajánlott. Úgy szabadulhtunk meg a lektintartalomtól, hogy egy éjszakára legalább áztatjuk vízben, majd 10 percig forraljuk 100 Celsius-on, így a lektinek közel 100%-a kioldódik a babfélékből. 

Még szaponinok is előfordulnak a hüvelyesekben, a csapat többi tagjához hűen ők is ellenállnak az emésztőrendszerünknek. Növelik a bélfal permeabilitását ( áteresztőképességét) , ami számos egészségügyi problémához vezethet, mint a lyukas bél szindróma. Azért fontos, hogy a belünk ne legyen áteresztő, mivel a bél is egy védelmi vonal. Az egészséges bél a kórokozókat, rothadékokat és a mérgeket nem szívja fel, ellenben ha hüvelyesek, glutén hatására kialakul a lyukas bél szindróma, a méreganyagok emésztetlenül közvetlenül a véráramba jutnak, majd onnan mérgezik a sejtjeinket. Úgy kell elképzelni, mint a határnál a vámosokat, csak azt engedik be, akiknek ott keresnivalójuk van, akiknek nincs pedig nem mehetnek be. Így a normális működés biztosított. 

A végső összegzés az, hogy akinek valamilyen gyulladása, emésztőrendszeri panasza van, kerülje a hüvelyeseket. Viszont, ha valaki egészséges, megfelelő előkészítés, áztatás vagy fermentálás után fogyaszthatja őket néhanapján. 

Olvasd el az egyik cikkem amely a tojás jótékony hatásairól szól és válj tudatos fogyasztóvá. Élj egészséges és hosszú életet !  Ezért érdemes tojást enned !


Kellemes olvasást !

Források:

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17693180

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2621.2002.00618.x/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20200263

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24871479

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2010.02395.x/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2227211

 

Tovább
0

5 zsírforrás, amit érdemes fogyasztanod !  



Zsír egészséges zsírsav kókuszolaj kókusz olivaolaj halak lazac makréla harcsa csuka fogas csoki csokoládé étcsokoládé fekete csokoládé tojás egész tojás telített zsír

Amióta a zsírt démonizálták, az emberiség egyre több cukrot, feldolgozott gabonafélét, búzát és egyéb káros anyagokat fogyaszt. Az új nyugati étrend hatására a földön élő emberek egyre túlsúlyosabbak, egyre betegesebbek és enerváltak lettek. Azonban bizonyos tanulmányok azt mutatják, hogy a zsír mégis jó. Persze a zsírforrások közül sem ajánlott minden egyes ami létezik. 

Ajánlok  pár egészséges zsírbeviteli alternatívát, amelyet bátran fogyasztható, akár még diétában is. Az első ajánlásnak bizonyára sokan örülni fognak.

I. A fekete csokoládé nagyon magas zsírtartalmú, sok rostot tartalmaz, rengeteg benne a vas, a magnézium, a réz és a mangán. Így látható, ha egy egészséges fekete csokoládé alternatívát választunk, mint például valami édesítős étcsokoládé, ami legalább 70% kakaótartalmú, még akár a diétába is beilleszthető. Persze itt is a mérték a lényeg, ha napi 10-20 g-ot eszünk belőle, azzal még biztosan nem lépjük túl a napi ésszerű adagot. Áldásos hatását a magas antioxidástartalmának is köszönheti, ami a fekete áfonyáéval vetekszik. Kutatások utalnak arra is, hogy javíthatja az agy működését, illetve védi a bőrt a leégéstől. 

II. Az egész tojás-t régen nagyon egészségtelennek állították be, a koleszterintartalma miatt, viszont ma már tudjuk, a szervezetben lévő koleszterin 70-80%-át a szervezetünk állítja elő, mivel létfontosságú. A fennmaradó 20-30%-ot pedig ételből visszük be. Olyan kutatások is vannak amelyek azt mutatták, hogy a tojásban lévő koleszterin nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét, így nyugodtan fogyasztható. A tojás kolintartalmánál fogva segíti a gondolkodást is. Kipróbálták azt is, hogy a reggeli gabonákat tojásra váltották le, olyan eredmény született, hogy akik tojást reggeliztek, kevesebb kalóriát vittek be és fogytak.  Fontos kiemelnem azt, hogy a tojás tápanyagainak nagyrésze a sárgájában található, így ajánlatos egyben fogyasztani el a kettőt és nem kidobálni. Régen én is kidobtam a sárgáját és nagyon bánom. De mindig van lehetőség a hibák javítására, okuljatok az esetemből és ti már kezdjétek úgy fogyasztani, hogy egyben fogyasztjátok el, még az íze is sokkal finomabb. 

III. A zsíros halak azok a termékek amelyek jótékony hatásával minden ember s minden egészségügyi szervezet egyetért. A zsíros halak közé tartozik a lazac, makréla, hering, szardínia, de fogyasszuk nyugodtan az itt honos halfajtákat is mint a csuka, harcsa és a fogas. A hidegvízi halak azért tartalmaznak több omega-3 zsírsavat, mert ez a zsírsav a hidegben kevésbé képes megszilárdulni, így segíti a tulélésüket. Tanulmányok azt mutatták, hogy akik rendszeresen halat fogyasztanak sokkal egészségesebbek. Elkerüli őket a szívbetegség, a depresszió, demencia és még sokféle betegség. 

IV. A csodálatos és ízletes oliva olaj a mediterrán étrend elengedhetetlen részét képezi. Az extra szűz olivaolajat érdemes választani, méghozzá azért, mert annak a legkíméletesebb az eljárása, amelyben kinyerik a növényből az olajt. Hideg préselést alkalmaznak, így a benne lévő vitaminok és egyéb antioxidánsok maradéktalanul túlélik a folyamatot. Magas E és K-vitamin tartalmúak, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak, megvédi a szervezetet a káros anyagok, mint például a szabadgyökök oxidációjától. Csökkenti a vérnyomást, javítja a koleszterinszintet - a magas zsírtartalma ellenére is - mindenféle szívbetegségben a fogyasztása előnyös lehet. A gyulladásokat is hatékonyan csökkenti. 

V. A kókuszzsírban található zsírok 90%-a telített, ami azt jelenti, hogy nagyon ellenálló sütésnek főzésnek és bizonyítottan nagyon egészséges is. Az a nép amely sok kókuszzsírt fogyaszt, a magas zsírbevitel ellenére is kiemelkedően egészséges. Nincs náluk olyan gyakori szívbetegség és egyéb egészségügyi problémák is ritkábbak. A kókuszzsírban a közepes láncú zsírsavak MCT-k vannak nagy számban, melyekből a szervezet könnyedén ketonokat képes előállítani, amely védi az agyat és az idegrendszert. A ketonok segítik az étvágycsökkentést, MCT fogyasztás hatására az emberek átlagosan kevesebb kalóriát visznek be, továbbá az anyagcserénket is felpörgeti, legalább napi 120 Kcal-al növekedik a kalóriafelhasználásunk az MCT-k hatására. Remélem ezen információkkal meghoztam mindenki kedvét a kókuszzsírral történő főzésre. Az alzheimer kórra is áldásos hatást tehet és még a hasi zsír eltávolításában és segítségünkre lehet. 

Zsír egészséges zsírsav kókuszolaj kókusz olivaolaj halak lazac makréla harcsa csuka fogas csoki csokoládé étcsokoládé fekete csokoládé tojás egész tojás telített zsír


Annak ellenére, hogy most ezt az 5 kiváló tápláló táp-anyagot emeltem ki, még van mellettük sokféle. A repce, napraforgó, szójaolaj, kukoricaolaj-tól viszont érdemes elhatárolódni, mert növelik az elhízást, csökkentik az energiaszintet és számos nyugati betegséggel összefüggésbe hozható.


Kellemes olvasást!


Olvasd el az előző témába vágó cikkemet ! Mit okoz a szervezetben a magas transzzsír bevitel?


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177

https://www.nature.com/articles/ijo2008130

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X03000324

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20929998

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10695923

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8450295

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8654328

Tovább
0

Mit okoz a szervezetben a magas transzzsír bevitel? 




A telített zsíroktól eltérően a transzzsíroknak, vagy transzzsírsavaknak a szerkezetében van kettős kötés, ami reaktívabbá teszi őket. Alapvetően a transz (trans) szó annyit tesz, hogy ellentétes. Szóval a hidrogének ellentétes oldalon vannak a zsírsavban. Szóval semmi extra, csak egy gyönyörű név, bár lehet, hogy ez csak nekem tetszik. 

transzzsír zsír káros veszélyes fruktúzamin c-reaktív protein c-reaktív ghí vaj nullakalóriás nulla kalóriás hőkezelés

A kezdeti kémia után jöjjön a lényeg. A transzzsírok a természetben is előfordulnak, nem az ember “találta ki” őket. A természetes transzzsírok az emberi étrend részét képezik, mióta fogyasztunk kérődző állatokat, ilyenek a marha, a juhok és a kecske is. Jellemzően a tejtermékek 2-5%-át és az állati zsírok 9%-át ez képezi, ami teljesen rendben is van. Akik fogyasztanak ezekből az állatokból, sem a ragadozóknak, sem az embernek nem kell aggódnia, mivel az egyik fontos transzzsír a CLA, konjugált linolánsav, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik.


De akkor mi a baj az iparilag előállított transzzsírokkal?

Csupán az előálltási módszer,  méghozzá az, hogy a növényi olajokat, mint a repce, kukorica, szója vagy a repceolajat elkezdik hidrogénezni. Ez a folyamat egy nagy nyomáson, magas hőmérsékleten végzett művelet, amihez fémkatalizátort is alkalmaznak. Általában nikkelt, palládiumot vagy platinát használnak. Valószínűleg X-men-ből a farkasnak még egy kis adamantiumkatalizátor is jót tenne, nekünk viszont kevésbé.  Ha akármit beleteszünk egy forró közegbe, fémeket adunk hozzá és még óriási nyomásnak is kitesszük, valószínűleg ha az nem gyémánt, akkor káros anyaggá alakul. 

Mit okohatnak a transzzsírok? 

Összefüggésbe hozhatóak a szívbetegségektől kezdve, a koleszterinszállító fehérjék, mind például a HDL és LDL nem optimális arányú kialakulásáig. Akik magas transzzsírbevitelű étrendet folytattak, azoknak 40%-al nagyobb esélye volt a cukorbetegség kialakulására.  Egy hat évig tartó kutatásból az derült ki, hogy ha a napi kalóriabevitelünk 8%-át ilyen zsírokból fedezzük, kialakulhat inzulin rezisztencia, hasi elhízás azaz a jól ismert úszógumi, az emelkedett fruktózamin szint is ami a magas vércukor egyik jele. Az olvasóim között már biztosan sok képzett is található, így tudják, hogy ha a szervezetben emelkedik a C-reaktív protein szintje, akkor az valamiféle gyulladásra utal. Nos, a transzzsírok ennek a szintjét is emelik, így a szervezet egy általános gyulladásos állapotban van, “csupán” az étrend hatására. A nők körében a megnövekedett mellrákkal is összefüggésbe hozható, emellett az erek falát is előszeretettel roncsolja. 

transzzsír zsír káros veszélyes fruktúzamin c-reaktív protein c-reaktív ghí vaj nullakalóriás nulla kalóriás hőkezelés


Kis érdekesség még a végére, a szupermarketekben kapható ételek nagyrészé, ami sült, nagy valószínűséggel az ára miatt olyan eljárással készül, ami a végére 10-40%-os transzzsírtartalmat is elérhet. A boltokban kapható repceolaj akár 4,6%-a is lehet ilyen zsír. Így mindenkit bátorítanék inkább az állati zsírok fogyasztására, kókuszolajra és  ghí vaj fogyasztására. Az emebrek manapság egyre többet olvasnak, jobban érdekli őket az egészségük, mint régebben, ezt mi sem prezentálja jobban, mint az, hogy ilyen sokan olvssátok a blogot, aminek kifejezetten örülök és hálás is vagyok érte ! Manapság a legtöbb termék transzzsírtartlma adagonként kevesebb mint 0,5%, ami azt is maga után vonja, hogy a termék címkéjén szerepelhessen a transzzsír mentes, vagy a nem tartalmaz transzzsírt kijelentés. Ha olyan terméket találtok, ami nagyon irreálisan kicsi adagokat ajánl, páldául, ha egy kis édesség adagja olyan 10 g körül van, akkor lehet is sejteni, hogy a transzzsírtartalmat akarják eltűntetni. Vannak olyan olajspray-k amikre a 0 kalóriás van ráírva, méghozzá azért mert olyan kicsi adagban van meghatározva, hogy 0,5% alatti, így ráírják, hogy nincs benne zsír. Ez csak azért vicces, mert jelen esetben egy kókuszolaj spray-ről olvastam le. 

A megoldás az, hogy ne feldolgozott kész ételeket vásároljunk, hanem az alapanyagokat érdemes megvenni. Majd ha az alapanyagok már kiváló minőségűek, mi könnyedén tudunk belőle finom ételt készíteni. Én például még sütni főzni is imádok, azon felül, hogy tudom mi van az ételemben, kellemes időtöltés. 

Kellemes olvasást ! 

Szeretettel ajánlom az előző cikkem : Az étel utáni sóvárgás oka !

Források : 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16843178

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051604

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159225

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636085

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek