Miért pont a leves?

Kiskorom óta a legkedveltebb ételtípusom a leves, nem tudom mi az oka, de így érzem, és ezáltal igyekszem is minden nap fogyasztani valamilyen formában.

Mégis miért mondom azt, hogy kiváló alternatíva kezdeni egy étkezést ?

A válasz nagyon egyszerű, gondoljuk át az emésztésünket, annak is az első szakaszát amikor az étel a gyomorban van. A gyomorban nagyjából 36 celsius fok van, szóval mondhatni elég meleg, így lett kialakítva és ezen a hőmérsékleten tudja elvégezni az emésztő és keverő feladatait. Így tud elegendő mennyiségű és minőségű savat termelni, ami a fehérjék emésztésében kulcsfontosságú. A gyomorban kezdődik a fehérjék emésztése a pepszin hatására. Ez nem egy kóla márka, hanem az enzim neve. Az enzim olyan, mint egy ezermester. Azért ezermester, mert ő az a fehérje, ami ilyen alacsony hőmérsékleten létre tudja hozni a fehérjék bontását kisebb egységekre.  -azért emelem ki az alacsony szót a hőmérséklet vonatkozásában, mert ha enzim nem lenne a gyomorban, ugyanehhez a feladathoz óriási hőre lenne szükség, ami magát az élő szervezetet önmagát is károsítaná-

Azért meséltem el nektek röviden a gyomor működését, hogy megértsétek azt. Amikor a gyomor hőmérsékletét hideg étellel itallal lecsökkentjük. Mondjuk azért, mert az étteremben jön a pincér és jó hidegen behűtve hozza az üdítőnket, akkor tudjuk azt, hogy a saját élettani működésünk ellen teszünk vele.

Miért is?

Mint mondtam, a gyomorsav akkor jó, ha tömény ( igen erős sav a jó, kb 1,5-es pH értékű) és meleg.

A pH skála  0-14-ig terjedő értékeket vehet fel. Az alacsonyabb szám a savas, 7-es a semleges és 14 a leglúgosabb. Ez kiválóan szemlélteti, hogy a gyomorban micsoda erős sav van. A gyomornak olyan bevonata van, ami meggátolja, hogy az erős sav irritálja a nyálkahártyát/ a hámrétegét. Az utolsó mondat egy következő cikkem tekintetében lesz fontos, amit a refluxról írok.

Itt nem a pincérek ellen beszélek, hanem azért hogy legyünk egyre tudatosabbak, lássuk át a szervezetünk működését. Ezzel karöltve pedig cselekedjünk egyre több olyant ami az egészségünket szolgálja, a szervezetünket pihenteti és segít a harmónia állapotában megtartani. Hagyjuk el szépen sorban azon szokásainkat, amelyek következményeit a szervezetünknek nagy munkába kerül semlegesíteni.

Fontos megjegyeznem azt, hogy nem az a hibás, amikor valaki havonta megiszik egy üdítőt ami hideg, mert mondjuk hogy az belefér még az elején. Hanem az ártó cselekedet, amikor valaki mindig, egész nap hideg, hűtött, esetleg cukros, mesterséges édesítőszeres ételeket fogyaszt előszeretettel.

Mi történik akkor, ha valaki eszik egy kiadósabb hús vagy magas fehérjetartalmú ételt és iszik rá sok hideg üdítőt?

Nagyon egyszerű a válasz, a gyomorfunkció romlik. Mivel a gyomor funkciója a fehérjék előemésztése ezért romlik az egész fehérjeemésztés. A vékonybélre sokkal nagyobb feladatot ró ezáltal, mert amit a gyomor nem tudott elvégezni, azt majd a vékonybélnek kell. Viszont ha már a vékonybél is be van gyulladva a sok gluténtól , tej és tejterméktől, hüvelyesektől és a cukortól ezáltal ő sem tudja megfelelően ellátni az emésztő és felszívó funkcióját. Akkor jön hogy a vastagbélben velünk szimbiózisban élő mikroorganizmusok fáradtságos munkával próbálják lebontani az emésztetlen ételmaradékokat a vastagbelünkben. Azon céllal írtam ezt le, hogy lássátok, egy ponton való beavatkozás is milyen rendszerszintű változásokat hoz létre a szervezetben.

Hogy kerül a képbe a leves ?

Nagyon kézenfekvő a válasz! Úgy, hogy a leves az egy meleg folyadék, ami a gyomor hőmérsékletét segít az optimális tartományba hozni. Plusz a gyomornak kevesebb emésztőnedvet kell legyártania, mert a levessel vittünk be folyadékot. Azért fontos a kisebb mennyiségű folyadékpótlás is, mert az üres gyomorban kb 30-40 ml folyadék van. Ezt az infót pedig köszönöm a SOTE gyógyszerhatástan és toxikológia intézetének, mert ő általuk tudom ezt.  Emellett a leves jó esetben tartalmaz fűszernövényeket. A fűszernövényeket pedig nem csupán az ízük miatt használták mióta világ a világ, hanem az emésztést elősegítő hatásuk miatt. Ezért is bíztatok mindenkit arra, hogy a fűszerek széles skáláját iktassák be az életükbe.

Az viszont fontos, hogy amennyiben nem csak levesből áll az étkezésetek, tegyetek úgy, hogy étkezés előtt kb 1-1,5 dl levest esztek meg, ami langyos vagy meleg. Ha viszont csak levest fogyasztotok az lehet nagyobb adag is.

A teremtés tökéletes és természetes, ha a teremtett világ rendje szerint élünk, akkor minden betegség és baj elkerül. A betegség annak a jele, hogy az ember olyan életviteli szokásokat iktatott be az életébe, ami ebbe a természet rendjébe nem tartozik bele.

Mik lehetnek ezek?

Helytelen táplálkozás, itt gondolok a minőségre és a mennyiségre egyaránt

Helytelen napi rutin, például ha valaki hajnali 2 kor fekszik le és felkel 9-10 kor az egy helytelen szokás.

Kevés mozgás, lustaság,

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, ha tetszett oszd meg az ismerőseiddel is !

Szeretettel,

Nagy László