Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Az energiaital tényleg szárnyakat ad ?



Azért is érdekes ez a téma számomra, mivel én imádom az energiaitalokat, ellenben korlátoztam a fogyasztását heti egy vagy kettő doboznyira. Ez alatt a kisebb kiszerelést értem, ami 250 ml-es űrtartalmú. Az energiaital egy nagy piacot képvisel amerikában és egyre nagyobbat hazánkban is. Méghozzá azért, mert az élet egyre gyorsabb, többet dolgoznak az emberek, kevesebbet alszanak és így tovább. Valahogy lépést kell tartani a világgal. 


Mindenki használ valamiféle stimuláló szert, akár kávé, energiaital vagy ami a legegészségesebb a meditáció. Kimutatták, hogy a meditáció a sérült szöveteket képes regenerálni.  2007 és 2017 között volt egy felmérés, amelyben kiderült, hogy a kanadai fiatalok 58%-a, az amerikai katonák 53%-a és a főiskolások 51%-a fogyaszt energiaitalt. De mi teszi az energiaitalokat ennyire népszerűvé? Egyszerű a válasz, mindenki energikus akar lenni, hatékonyabb és kevesebb alvással persze. Egy idő után valószínűleg rá fognak jönni, hogy így nem működik, mert kiégés, betegség a vége mindig ennek a gondolkodásmódnak. 


Nincs két olyan termék amely pontosan azonos lenne. De a gyakori összetevők közé tartozik a koffein, taurin/arginin, B-vitaminok, ginseng , guarana, cukor , a mesterséges édesítők és a színezék. 

Cukor:

 Úgy gondolom, hogy ezt nem kell túlragozni, a cukor különböző formái, ekkora mennyiségben ( 10-14g/100ml) nagyon káros. Nem csak hízást okoz, hanem a  hasnyálmirigyünket is megdolgoztatja, ami egy idő után kifárad. Mivel nincs hozzászokva az ilyesféle terheléshez. 

Koffein:

A koffein egy stimuláns, anyagcsereserkentő, éberséget fokozó hatóanyag. Amelyet az emberiség túladagol. Heti 1-2 ilyen adaggal még nincs semmi probléma, a gond onnan kezdődik, amikor már csak ezzel tud valaki felkelni vagy akár nekiállni a munkájának. 

Taurin:

A közhiedelemmel ellentétben nem bikahere kivonat. Viszont egy nagyon fontos aminosav, ami segíti az agy izom kapcsolat kialakulását edzés közben. Javítja a szív munkáját és egészségét. Akár segíthet az izomgörcsök elmúlasztásában is.

Arginin:

Segíti a nitrogén-oxid termelést, így tágulnak az erek, edzés hatására javul a bedurranás. Növeli a teljesítményt, fizikailag is és mentálisan is. Erekciós problémák fennállása esetén is hasznos lehet. 

B-vitaminok:

Általánosságban elmondható, hogy a szervezet energiatermelő folyamataiban vesz részt. Tápanyagokból energianyerés, ezáltal magasabb energiaszint. 

L-karnitin:

Ez egy olyan anyag, amely segíti a szabad zsírsavak mitokondriumba való szállítását. Úgy kell elképzelni, hogy a zsír az üzemanyag, amit az l-katnitin megfog és beviszi a kazánba elégetni. Majd ha a kazánban elégett a zsírsav, abból energia lesz. 

Édesítőszerek,színezékek:

A jobbik eset az amikor természetes színanyagokat használnak, mint például a cékla kivonata. Rosszabb  esetben pedig mesterséges anyagokat. Az édesítőszerek nem tartoznak a legegészségesebb anyagok közé. Akik várandósak vagy babát terveznek, semmiképp nem ajánlom a fogyasztását. Inkább kerülje. Látható, hogy az energiaitalban sok olyan összetevő van, ami kifejezetten előnyös, és néhány ami nem.

Ami előnyös tulajdonságot kölcsönöz neki külön is be lehet vinni. Aki heti 1-2 alkalommal fogyaszt, azt gondolom még belefér. Majd amikor pedig már megérti mindenki, hogy egyáltalán nem is szükséges, mert a megfelelő táplálkozás is szárnyakat ad. Le is lehet mondani az ivásáról. 

Olvassatok sokat, mert az is szárnyakat ad és magabiztosságot!

Olvassátok el az előző cikkemet az élelmiszeripar buktatóiról. Itt olvasható

 

Tovább
0

A migrént befolyásoló étkezés: Milyen étel ronthat a helyzeten?



A világon emberek milliói szenvednek a migréntől napi szinten.Az biztos, hogy a fejfájások oka legnagyobb százalékban a stressz reakció, illetve a nem optimális táplálkozás. Ha valaki odafigyel a saját lelki világára és nem idegeskedik bizonyos tényeken amelyeken egyébként sem változtathat, már sokat tett az egészségéért. A másik fontos aspektus pedig a táplálkozás, úgy kell elképzelni mintha építenénk egy házat. Az építőanyagunk az étel a remekmű pedig a ház. Gondolom akárki házat szeretne magának nem szemetekből tákolná össze, továbbá nem mondana olyant, hogy jaj most sietnem kell munkába, ezért inkább csak félig csináljuk meg a tetőt, hátha kibírja a vihart. Nos, ha a házadat és az életed minden területét rendben szereted tudni, miért a táplálkozásod a kivétel? 

 

Mi a migrén és honnan lehet felismerni ?

A migrén egy gyakori fejfájás, amely lehet visszatérő, lüktető, általában csak a fej egyik oldalán érezhető. Onnan tudod még felismerni, hogyha mozgatod körkörösen a fejedet és ugyanúgy fáj, nem változik az erőssége, akkor valószínűleg migréned van. Ha viszont mozgatod a fejed, lefekszel vagy van olyan kényelmes póz ahol kevésbé fáj, akkor az másra utal. De mindig érdemes a legoptimálisabb pózt felkutatni.  A migrént kísérheti hányinger, továbbá túlérzékenység bizonyos szagokra, fényekre és hangokra. Az emberek egy része úgy véli, hogy az étkezés befolyásolni képes a migrént. A kutatások arra utalnak, hogy egyes ételek mindenképpen súlyosbíthatják a migrén lefutását. 


A migrént befolyásoló tényezők

I. A koffein


A koffein egy stimuláns, amely megtalálható számos ételünkben italunkban, a magyar felnőtt népesség nagyrésze függ is ettől az anyagtól. A koffein és a migrén kapcsolata érdekes. Egyes emberekben a magas koffeinbevitel migréneket erősítő hatással lehet. 

A migrén kezelése: acetilszalicilsav ( ide nem akartam gyógyszernevet írni, de mindenki ismeri, írjátok be a googleba ki fogja adni), paracetamol ( egy másik ismert nemszteroid gyulladáscsökkentő) és a koffein kombinációja. Hatékonyan kezeli a migrént, erről kutatások is vanak illetve ismerőseim személyes tapasztalata. 

Migrénhez hasonló tüneteket okozhat a koffeinfüggők esetében az, ha kimarad a koffeinbevitel. Például vegyünk egy embert, aki 3 éve kávézik, napi 3-at iszik és úgy dönt, hogy nem szépen levezeti és leszokik róla, hanem egyből 0-ra viszi le a kávébevitelét. Ilyenkor is fejfájás, alacsony energiaszint jöhet létre. A kávéfogyasztók 47%-a fejfájást tapasztal, miután 12-24 órája nem kapta meg a koffeinadagját. Mindössze napi 100 mg koffeinbevitel hatására is kialakul a függőség. A kávéról és koffeines italokról való leszokás mindenképp fokozatos, akár hetekig is eltartó folyamat legyen. A hosszát az egyéni érzékenységek és az illető akaratereje határozza meg. 

II. MSG, monosodium-glutamate, vagy nátrium-glutamát
A nátrium glutamát önmagában is kiválthat migrént és egyéb fejfájásokat. A kínai étterem szindróma is a nátrium glutamáttól alakulhat ki. Heves szívverés, fejfájás, emésztőrendszeri fájdalmak, ezek a legfőbb ismertetőjegyei. Mindenféle sós, húsos ételhez előszeretettel használják. Amikor meg akarunk kóstolni pár szem csipszet és arra eszmélünk, hogy az egész zacskónyi elfogyott, olyankor az agyunk jutalmazórendszere került befolyás alá, bizonyos ízfokozók által. Az ízfokozók használatát a háztartásban kerülni szokták, viszont a feldolgozott ételek nagyrészében benne van. 

III. Aszpartám Ez a jól ismert édesítőszer, ami a szervezetben aszparaginsavra, fenil-alaninra ( fenil ketonúriában szenvedőknek ezért nem ajánlott) és metil alkoholra bomlik a szervezetben. Már a szájban bomlásnak indul ez az édesítőszer, 28-32 Celsius-tól már bomlásnak indul, pont emiatt veszélyes. Kis áttekintés a metanolról, faszesznek is hívják, erősen mérgező anyag, mert a szervezetben formaldehiddé alakul át, amely egy komoly sejtméreg. Májkárosító hatású, idegsejteket is pusztítja, ezért vakul meg az, aki metanolt iszik, ha többet fogyasztott el akkor pedig meg is hal.  50-75g tiszta metanol hatására már  beáll a halál.Persze szokták mondani, hogy az aszpartámban nincs ennyi metanol, jójó, de arzént sem kezdünk el majszolgatni, mondván, hogy csak kevés. Szerintem az idegkárosító hatásán túl, mindenki számára érhető, hogy miért okozhat migrént. 

IV. Szukralóz Számos esetjelentés arra utal, hogy ezen édesítőszer bizonyos emberekné migréneket okozhat.

V.  Glutén A glutén, ha már személy lenne, annyi lenne a rovásán, hogy amíg él börtönben lenne. A búza, árpa, rozs egyaránt tartalmaznak glutént, minél “nemesebb” egy növény, annál több glutént tartalmaz. A gabonából vagy a gluténtartalomból már nagyon kicsi mennyiség is elég a tünetek kiváltásához. Akik nem gluténérzékenyek azoknak is számos egészségügyi kockázattal jár a fogyasztása. Nem hiába használtak régen is kovászt az emberek, mivel az előemészti a glutént kisebb polipeptidekre. Úgy kell elképzelni, hogy a fehérjemolekula nagyon sok akár ezer, milló aminosavból is állhat. A fehérjemolekula egy társasház, mondjuk egy felhőkarcoló, az aminosavak pedig a benne lévő lakások. Így tudjuk már, hogy az aminosavak ( lakások) tömkelegéből épül fel egy fehérjemolekula ( társasház). 


Ha ezeket az ételeket kiiktatod az étrendendből, az bizonyos hogy egészségesebb leszel. A stresszkezelés, relaxáció, yoga vagy valamiféle sport is előnyödre válhat. Érdemes kipróbálni többféle módszert is, hogy melyik az ami neked a leghatékonyabb. 

Kellemes olvasást!

Szeretettel ajánlom hölgyeknek a menstruációs zavarokról szóló cikkemet. Amit az alábbi linkre kattintva olvashatnak. Hölgyeknek és mindazoknak akit érdekel a téma ! :)


Források: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2030071

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7936222

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3657889

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618274

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12650798

 

Tovább
0

Aludj hatékonyabban !



 


Sokan mondják, hogy kialvatlanok, még több alvásra lenne szükségük. Többféle ember van, olyanok, akik ténylegesen keveset alszanak, mondjuk kevesebb, mint 6 órát, viszont vannak olyanok is, akik napi 8-9 óra alvás mellett is hulla fáradtak. Ahogy Arnold Schwarzenegger is mondta, ha több időt akarsz a napodban produktívan tölteni, de neked 8-9 óra alvásra van szükséget, akkor “azt ajánlom aludj gyorsabban”. Én arra jöttem rá, hogy gyorsabban aludni nem tudok, viszont hatékonyabban mindenképp.


Mi befolyásolja azt, hogy milyen gyorsan alszol el?

Nagyon fontos szerepe jut a fénynek a normál éjjel-nappali ritmus kialakításában. Gondolom már megfigyelted, hogy reggel az ég színe nagyon erős kék, méghozzá azért, mert a kék fény hatására, az agyadban a melatonin elbomlik ezért ébredsz fel reggel. A melatonin az a hormon amelyet az agy termel és leszel álmos, ezáltal lesz pihentető az alvásod és emiatt tudsz nyugodtan aludni. Amikor megy le a nap este a színe eltolódik a narancsos sárgás felé. Méghozzá azért, mert ez a narancsos szín ( mint akár a sólámpa ) nyugtató hatással van a szervezetre, küldi a jelet, hogy készülj fel az alvásra, mert itt az idő hozzá. A szemünk küldi az agynak a jelet, hogy termeljen melatonint, ezért alszunk el. Viszont, ha előtte számítógépezünk, telefonozunk vagy akár tv-zünk, akkor a készülékekből áradó kék fény azt a jelet küldi a agynak, hogy még maradj fenn mert kék az ég. Ez a  szervezet becsapása. Elalvás előtti egy órában már ne telefonozzunk, vagy használjunk digitális eszközöket, mert ezek megzavarják a normál ritmusunk. Vagy ha mégis néhanapján muszáj használni, akkor töltsünk le olyan programot, ami kiszűri a kék fényt a kijelzőből. Már nagyon sok van erre például a flux nevű program, ami az est előrehaladtával egyre jobban kiszűri a képernyőből a kék fényt és nyarancsossá váltja. 

A hangokra is érdemes figyelni

Mivel a füleinket nem tudjuk becsukni, ezért a zajoktól nem tudunk úgy elzárkódni, mint a látott dolgoktól. Érdemes lefekvés előt már csak nyugodt hangokat hallgatni, nyugtató zenéket, ne pedig egy akciófilmet, mert akkor nagy valószínűséggel nem leszünk nyugodtak és ezért kelünk nyűgösen. Ha zajos a környék, esetleg ideiglenesen valami buli van a közelben, érdemes lehet erre az időre beszerezni egy füldugót. A fehér zaj generátor is nagyon jó választás lehet.


A koffeinbevitel hatása

Erre a részre nem szánok sok mondatot, mivel úgy gondolom, mindenki számára egyértelmű, hogy pörgetőket, stimulánsokat nem sok értelme van alvás előtti 4 órában fogyasztani. Tudom, hogy a kávé után is lehet aludni, mindenki tud, csak közben az idegrendszer nem olyan mértékben regenerálódik, mivel stimuláció alatt van, azaz fokozott az ébersége. Este már hagyjátok el a koffeintartalmú italokat, inkább igyatok lefekvés előtt nyugtató gyógynövényteát, az sokkal hasznosabb lehet. 

 


Kiegészítők, amik segítségedre lehetnek az alvásban

Nagyon sok hatékony ilyen szer van, én mégis kettőt emelné ki belőle. Az egyik a cikk elején említett melatonin, amit szájon át bevihetünk a szervezetbe, néhanapján, ha nagyon nem jön álom a szemünkre. Általában 1-3 mg-os adagokban érdemes szedni, kezdésnek 1 mg-ot ajánlanék, majd ezt emelhetjük 2 mg vagy akár 3 mg-ra is. Ekkora mennyiség fölé viszont szerintem nem érdemes menni. Hetente maximum 3-4 nap aludjunk a kívülről bevitt melatoninnal, nehogy kiakalkuljon a hozzászokás. 

A másik kiváló alternatíva, a gyógynövényteák, mint pldául a citromfű ( melissa officinalis ) , ezt lehet kombinálni macskamentával ( Nepeta cataria ) , vagy akár macskagyökérrel ( Valeriana officinalis)  is. A komló ( Humulus lupulus ) is egy remek választás elalvás előtti teának, uraknak most eszébe juthat, hogy a sörben is az van, nos, mértékkel fogyasztható, de ha valaki minden este azzal szeretne álomba merülni, talán már kicsit sok. Lefekvés előtt 1 filter teát érdemes meginni, vagy ha szálas teával rendelkezünk, ami jobb, legalább 3-5 g teafűvel érdemes. Ha valakinek cicája van, a macskamentát nem érdemes otthon tartania, mivel az ingerli őket és a végén egy macskaorgiává csap át az élmény, ami véleményem szerint nem segíti elő a nyugodt alvást :) .


Pihentető alvást és kellemes olvasást kívánok !

 

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek