Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Neked is vannak emésztési panaszaid? Itt a segítség 




Miért pont a leves?

Kiskorom óta a legkedveltebb ételtípusom a leves, nem tudom mi az oka, de így érzem, és ezáltal igyekszem is minden nap fogyasztani valamilyen formában.

Mégis miért mondom azt, hogy kiváló alternatíva kezdeni egy étkezést ?

A válasz nagyon egyszerű, gondoljuk át az emésztésünket, annak is az első szakaszát amikor az étel a gyomorban van. A gyomorban nagyjából 36 celsius fok van, szóval mondhatni elég meleg, így lett kialakítva és ezen a hőmérsékleten tudja elvégezni az emésztő és keverő feladatait. Így tud elegendő mennyiségű és minőségű savat termelni, ami a fehérjék emésztésében kulcsfontosságú. A gyomorban kezdődik a fehérjék emésztése a pepszin hatására. Ez nem egy kóla márka, hanem az enzim neve. Az enzim olyan, mint egy ezermester. Azért ezermester, mert ő az a fehérje, ami ilyen alacsony hőmérsékleten létre tudja hozni a fehérjék bontását kisebb egységekre.  -azért emelem ki az alacsony szót a hőmérséklet vonatkozásában, mert ha enzim nem lenne a gyomorban, ugyanehhez a feladathoz óriási hőre lenne szükség, ami magát az élő szervezetet önmagát is károsítaná-

Azért meséltem el nektek röviden a gyomor működését, hogy megértsétek azt. Amikor a gyomor hőmérsékletét hideg étellel itallal lecsökkentjük. Mondjuk azért, mert az étteremben jön a pincér és jó hidegen behűtve hozza az üdítőnket, akkor tudjuk azt, hogy a saját élettani működésünk ellen teszünk vele.

Miért is?

Mint mondtam, a gyomorsav akkor jó, ha tömény ( igen erős sav a jó, kb 1,5-es pH értékű) és meleg.

A pH skála  0-14-ig terjedő értékeket vehet fel. Az alacsonyabb szám a savas, 7-es a semleges és 14 a leglúgosabb. Ez kiválóan szemlélteti, hogy a gyomorban micsoda erős sav van. A gyomornak olyan bevonata van, ami meggátolja, hogy az erős sav irritálja a nyálkahártyát/ a hámrétegét. Az utolsó mondat egy következő cikkem tekintetében lesz fontos, amit a refluxról írok.

Itt nem a pincérek ellen beszélek, hanem azért hogy legyünk egyre tudatosabbak, lássuk át a szervezetünk működését. Ezzel karöltve pedig cselekedjünk egyre több olyant ami az egészségünket szolgálja, a szervezetünket pihenteti és segít a harmónia állapotában megtartani. Hagyjuk el szépen sorban azon szokásainkat, amelyek következményeit a szervezetünknek nagy munkába kerül semlegesíteni.

Fontos megjegyeznem azt, hogy nem az a hibás, amikor valaki havonta megiszik egy üdítőt ami hideg, mert mondjuk hogy az belefér még az elején. Hanem az ártó cselekedet, amikor valaki mindig, egész nap hideg, hűtött, esetleg cukros, mesterséges édesítőszeres ételeket fogyaszt előszeretettel.

Mi történik akkor, ha valaki eszik egy kiadósabb hús vagy magas fehérjetartalmú ételt és iszik rá sok hideg üdítőt?

Nagyon egyszerű a válasz, a gyomorfunkció romlik. Mivel a gyomor funkciója a fehérjék előemésztése ezért romlik az egész fehérjeemésztés. A vékonybélre sokkal nagyobb feladatot ró ezáltal, mert amit a gyomor nem tudott elvégezni, azt majd a vékonybélnek kell. Viszont ha már a vékonybél is be van gyulladva a sok gluténtól , tej és tejterméktől, hüvelyesektől és a cukortól ezáltal ő sem tudja megfelelően ellátni az emésztő és felszívó funkcióját. Akkor jön hogy a vastagbélben velünk szimbiózisban élő mikroorganizmusok fáradtságos munkával próbálják lebontani az emésztetlen ételmaradékokat a vastagbelünkben. Azon céllal írtam ezt le, hogy lássátok, egy ponton való beavatkozás is milyen rendszerszintű változásokat hoz létre a szervezetben.

Hogy kerül a képbe a leves ?

Nagyon kézenfekvő a válasz! Úgy, hogy a leves az egy meleg folyadék, ami a gyomor hőmérsékletét segít az optimális tartományba hozni. Plusz a gyomornak kevesebb emésztőnedvet kell legyártania, mert a levessel vittünk be folyadékot. Azért fontos a kisebb mennyiségű folyadékpótlás is, mert az üres gyomorban kb 30-40 ml folyadék van. Ezt az infót pedig köszönöm a SOTE gyógyszerhatástan és toxikológia intézetének, mert ő általuk tudom ezt.  Emellett a leves jó esetben tartalmaz fűszernövényeket. A fűszernövényeket pedig nem csupán az ízük miatt használták mióta világ a világ, hanem az emésztést elősegítő hatásuk miatt. Ezért is bíztatok mindenkit arra, hogy a fűszerek széles skáláját iktassák be az életükbe.

Az viszont fontos, hogy amennyiben nem csak levesből áll az étkezésetek, tegyetek úgy, hogy étkezés előtt kb 1-1,5 dl levest esztek meg, ami langyos vagy meleg. Ha viszont csak levest fogyasztotok az lehet nagyobb adag is.

A teremtés tökéletes és természetes, ha a teremtett világ rendje szerint élünk, akkor minden betegség és baj elkerül. A betegség annak a jele, hogy az ember olyan életviteli szokásokat iktatott be az életébe, ami ebbe a természet rendjébe nem tartozik bele.

Mik lehetnek ezek?

Helytelen táplálkozás, itt gondolok a minőségre és a mennyiségre egyaránt

Helytelen napi rutin, például ha valaki hajnali 2 kor fekszik le és felkel 9-10 kor az egy helytelen szokás.

Kevés mozgás, lustaság,

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, ha tetszett oszd meg az ismerőseiddel is !

Szeretettel,

Nagy László

 

Tovább
0

A migrént befolyásoló étkezés: Milyen étel ronthat a helyzeten?



A világon emberek milliói szenvednek a migréntől napi szinten.Az biztos, hogy a fejfájások oka legnagyobb százalékban a stressz reakció, illetve a nem optimális táplálkozás. Ha valaki odafigyel a saját lelki világára és nem idegeskedik bizonyos tényeken amelyeken egyébként sem változtathat, már sokat tett az egészségéért. A másik fontos aspektus pedig a táplálkozás, úgy kell elképzelni mintha építenénk egy házat. Az építőanyagunk az étel a remekmű pedig a ház. Gondolom akárki házat szeretne magának nem szemetekből tákolná össze, továbbá nem mondana olyant, hogy jaj most sietnem kell munkába, ezért inkább csak félig csináljuk meg a tetőt, hátha kibírja a vihart. Nos, ha a házadat és az életed minden területét rendben szereted tudni, miért a táplálkozásod a kivétel? 

 

Mi a migrén és honnan lehet felismerni ?

A migrén egy gyakori fejfájás, amely lehet visszatérő, lüktető, általában csak a fej egyik oldalán érezhető. Onnan tudod még felismerni, hogyha mozgatod körkörösen a fejedet és ugyanúgy fáj, nem változik az erőssége, akkor valószínűleg migréned van. Ha viszont mozgatod a fejed, lefekszel vagy van olyan kényelmes póz ahol kevésbé fáj, akkor az másra utal. De mindig érdemes a legoptimálisabb pózt felkutatni.  A migrént kísérheti hányinger, továbbá túlérzékenység bizonyos szagokra, fényekre és hangokra. Az emberek egy része úgy véli, hogy az étkezés befolyásolni képes a migrént. A kutatások arra utalnak, hogy egyes ételek mindenképpen súlyosbíthatják a migrén lefutását. 


A migrént befolyásoló tényezők

I. A koffein


A koffein egy stimuláns, amely megtalálható számos ételünkben italunkban, a magyar felnőtt népesség nagyrésze függ is ettől az anyagtól. A koffein és a migrén kapcsolata érdekes. Egyes emberekben a magas koffeinbevitel migréneket erősítő hatással lehet. 

A migrén kezelése: acetilszalicilsav ( ide nem akartam gyógyszernevet írni, de mindenki ismeri, írjátok be a googleba ki fogja adni), paracetamol ( egy másik ismert nemszteroid gyulladáscsökkentő) és a koffein kombinációja. Hatékonyan kezeli a migrént, erről kutatások is vanak illetve ismerőseim személyes tapasztalata. 

Migrénhez hasonló tüneteket okozhat a koffeinfüggők esetében az, ha kimarad a koffeinbevitel. Például vegyünk egy embert, aki 3 éve kávézik, napi 3-at iszik és úgy dönt, hogy nem szépen levezeti és leszokik róla, hanem egyből 0-ra viszi le a kávébevitelét. Ilyenkor is fejfájás, alacsony energiaszint jöhet létre. A kávéfogyasztók 47%-a fejfájást tapasztal, miután 12-24 órája nem kapta meg a koffeinadagját. Mindössze napi 100 mg koffeinbevitel hatására is kialakul a függőség. A kávéról és koffeines italokról való leszokás mindenképp fokozatos, akár hetekig is eltartó folyamat legyen. A hosszát az egyéni érzékenységek és az illető akaratereje határozza meg. 

II. MSG, monosodium-glutamate, vagy nátrium-glutamát
A nátrium glutamát önmagában is kiválthat migrént és egyéb fejfájásokat. A kínai étterem szindróma is a nátrium glutamáttól alakulhat ki. Heves szívverés, fejfájás, emésztőrendszeri fájdalmak, ezek a legfőbb ismertetőjegyei. Mindenféle sós, húsos ételhez előszeretettel használják. Amikor meg akarunk kóstolni pár szem csipszet és arra eszmélünk, hogy az egész zacskónyi elfogyott, olyankor az agyunk jutalmazórendszere került befolyás alá, bizonyos ízfokozók által. Az ízfokozók használatát a háztartásban kerülni szokták, viszont a feldolgozott ételek nagyrészében benne van. 

III. Aszpartám Ez a jól ismert édesítőszer, ami a szervezetben aszparaginsavra, fenil-alaninra ( fenil ketonúriában szenvedőknek ezért nem ajánlott) és metil alkoholra bomlik a szervezetben. Már a szájban bomlásnak indul ez az édesítőszer, 28-32 Celsius-tól már bomlásnak indul, pont emiatt veszélyes. Kis áttekintés a metanolról, faszesznek is hívják, erősen mérgező anyag, mert a szervezetben formaldehiddé alakul át, amely egy komoly sejtméreg. Májkárosító hatású, idegsejteket is pusztítja, ezért vakul meg az, aki metanolt iszik, ha többet fogyasztott el akkor pedig meg is hal.  50-75g tiszta metanol hatására már  beáll a halál.Persze szokták mondani, hogy az aszpartámban nincs ennyi metanol, jójó, de arzént sem kezdünk el majszolgatni, mondván, hogy csak kevés. Szerintem az idegkárosító hatásán túl, mindenki számára érhető, hogy miért okozhat migrént. 

IV. Szukralóz Számos esetjelentés arra utal, hogy ezen édesítőszer bizonyos emberekné migréneket okozhat.

V.  Glutén A glutén, ha már személy lenne, annyi lenne a rovásán, hogy amíg él börtönben lenne. A búza, árpa, rozs egyaránt tartalmaznak glutént, minél “nemesebb” egy növény, annál több glutént tartalmaz. A gabonából vagy a gluténtartalomból már nagyon kicsi mennyiség is elég a tünetek kiváltásához. Akik nem gluténérzékenyek azoknak is számos egészségügyi kockázattal jár a fogyasztása. Nem hiába használtak régen is kovászt az emberek, mivel az előemészti a glutént kisebb polipeptidekre. Úgy kell elképzelni, hogy a fehérjemolekula nagyon sok akár ezer, milló aminosavból is állhat. A fehérjemolekula egy társasház, mondjuk egy felhőkarcoló, az aminosavak pedig a benne lévő lakások. Így tudjuk már, hogy az aminosavak ( lakások) tömkelegéből épül fel egy fehérjemolekula ( társasház). 


Ha ezeket az ételeket kiiktatod az étrendendből, az bizonyos hogy egészségesebb leszel. A stresszkezelés, relaxáció, yoga vagy valamiféle sport is előnyödre válhat. Érdemes kipróbálni többféle módszert is, hogy melyik az ami neked a leghatékonyabb. 

Kellemes olvasást!

Szeretettel ajánlom hölgyeknek a menstruációs zavarokról szóló cikkemet. Amit az alábbi linkre kattintva olvashatnak. Hölgyeknek és mindazoknak akit érdekel a téma ! :)


Források: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2030071

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7936222

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3657889

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618274

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12650798

 

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek