Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Csúcs-hatás

Mitől lehet valakinek lyukas a bele?



Napjainkban az emberek nagy részét érinti ez az állapot, ami alacsony energiaszinthez vezet, illetve megágyazhat sok más olyan betegségnek, amit valószínűleg mindannyian szeretnénk elkerülni.

Ahhoz viszont, hogy valamit el tudjunk kerülni, fel kell ismernünk magát a tényezőt ami kiváltja, átlátni a folyamatot és mindent megtenni annak érdekében, hogy egészségben megmaradjon az egész szervezetünk.

Mit jelent a lyukas bél?

Ha a belet megnézzük a szövetét egy sejtsor alkotja, ezek nagyon közel vannak egymáshoz méghozzá azért, hogy megőrizzék a bél integritását. A bél integritása alatt azt értjük, hogy optimális működés esetén azt enged be a belünk a véráramba, amire szükségünk van. Minden olyant ami akár káros lehet a szervezet egészére nézve, azt pedig kiüríti mondjuk széklettel. Ha képletesen akarom szemléltetni, nyugodtan képzeljétek el egy erős kőfalnak, ami a várakat körül határolja. Ez a kőfal védi meg a bentlakókat minden külső betolakodótól vagy támadástól.

Van egy olyan képlet, amit a tudomány tight junction-nak nevez, ami szoros kapcsolatot jelent. Amikor ez a szoros kapcsoló struktúra ép, a “várfal “kiválóan végzi a dolgát. Csak olyan tápanyagok szívódnak fel, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Mondjuk a víz, ásványi anyagok, fehérjék, zsírok, szénhidrátok. Ezeknek gyakran van szállító “csatornája”- ezek a transzporter fehérjék- , ez biztosítja, hogy csak az jusson át a bél falán akinek “van engedélye”-azaz van transzportere- , akinek pedig nincs, az megy a vastagbél által kiürítésre.

Gyakran mondják, hogy az vagy amit megeszel, ezt úgy javították ki később, hogy az vagy, ami felszívódik abból, amit megeszel.  Ebből a kis részletből kiderül, menyire fontos, mi kerül be a véráramba és ezáltal az egész szervezetbe.

A glutén egy fehérje ami a búzafélékben található, ez emészthetlenül átjut a gyomron át a vékonybélbe. A vékonybélben általa felszaporodik a zonulin nevű enzim. A zonulin enzim pedig kinyitja tight junctionokat (szoros kapcsolat) .  A véráramba bekerülő antigének, az immunrendszerünket válaszadásra késztetik. Ennek következtében felszaporodnak az úgynevezett citokinek, amelyek ugyancsak áteresztő belet eredményeznek. Így lesz ebből egy ördögi kör. -Ezt a kissé tudományosabb eszmefuttatást elmagyarázom közérthetőbben is. Azért választottam mindkét elbeszélési módot, hogy az olvasók széles rétege megérthesse, mert nagy a fontossága.-

A helyzet a következő: Az előzőekben várfalként jellemzett védőgát, helyenként átszakad. Mivel átszakadt olyan anyagok is bejutnak a keringésbe, amik nem kívánatosak, hogy nagyon finoman fogalmazzak. Bejutnak az ellenfél katonái a várunkba, ahol semmi keresnivalójuk nincsen, ott elkezdenek rombolni és garázdálkodni.

A gluténnal történő interakció hatására a bél integritása - “várfal/elhatároló funkciója” 6-8 órára megszűnik. Ebből könnyen megérthető, hogy abban az esetben amikor valaki napi több alkalommal eszik glutént, vagy a későbbiekben felsorolt tényezők közül jelen van az életében. A bél “védőfal “ funciója folyamatosan ki van kapcsolva.

Mik azok a tényezők vagy ételek, amelyek károsítják a bél falát?

Túlzott cukor és fruktózfogyasztás

Káros mikroorganizmusok jelenléte a bélrendszerben, ezek lehetnek gombák, mint pl a candida, paraziták vagy akár baktériumok is

Glutént tartalmazó gabonafélék ( Búza, árpa, rozs és a sima zab) megjegyzem gyakran még a kukoricát is ide sorolják, viszont mellette a kukoricának a fruktóz tartalma is kimagasló

A túlzott stressz is okozhat áteresztő belet, itt a fizikai és mentális stresszre egyaránt gondolok

PHA, WGA ezek növényi lektinek , ezek fizikailag is megsértik a belet különösképpen a bélbolyhokat. Emellett a keringésbe jutva antigénként viselkednek, ezáltal autoimmun megbetegedésekkel is szoros kapcsolatba hozhatóak.

Gyulladás is okozhat lyukas belet

Túlzott mennyiségű szeszes ital fogyasztás ( sör, whiskey-eleve gluténtartalmú, a gluténmentes alkoholok pedig az alkohol gyulladáskeltő hatása miatt sértik meg a bél védőgát funkcióját)

Nehézfémek és vegyszerek

Mik lehetnek a következményei a lyukas bélnek?

Alacsony energiaszint

A szervezetben lokális szóval helyi gyulladás, főleg a bélfalakon. Emellett ha a vérkeringésbe jutnak ezek az anyagok, akkor szisztémás azaz egész szervezetre kiterjedő gyulladást is okozhatnak.

Cöliákia

Diabétesz

Crohn-betegség

Irritábilis Bél Szindróma

Ételallergia

SM szklerózis multiplex

Elhízás ( igen ez is egy metabolikus zavar)

Nem alkoholos zsírmáj

Hiperlipidémia ( magas lipid-szint a vérben, vagy magas koleszterinszint)

Egyszóval, ha valaki figyel a belének épségére nagy lépést tesz a harmonikus élet felé.

Ha egészséges a bél a tápanyagok emésztése és felszívódása is megfelelő, kevesebb étel is elég ugyanannyi tápanyag beviteléhez. Azért is hívom fel a figyelmeteket erre újból, mert ami felszívódik az ételből amit megeszel, azt tudja felhasználni avagy beépíteni a szervezeted.

Mivel az összes műszaki cikkre rá van írva, hogy GARANCIA CSAK MEGFELELŐ FELHASZNÁLÁS ESETÉN . Akkor én azt mondom, a szervezetednek ez az egyik garanciája, a megfelelő “üzemanyag” bevitele.  Azért is vetettem fel ezt a példát, mert mindenkinek egyértelmű, hogy a fűnyíróba nem kerozint vagy akár étolajat kell önteni. Ellenben az emberek nagy többsége a szervezetébe mindenféle ételnek mondott kreálmányt elfogyaszt. A tudatosság és a felelősségvállalás pedig ott kezdődik, hogy megszabom azt, mi kerülhet be a szervezetembe, mi az amit elkerülök.

Ez áldozatokkal járhat vagy akár több időt kell ráfordítani? Igen, valószínűleg. Viszont az lesz az ajándékod, hogy magas az energiaszinted, egészséges vagy és 80 évesen az unokáddal tudsz focizni a kertedben, nem pedig a tolószékből nézed.

lyukas bél Cöliákia Colitis Glutén autoimmun alacsony energiaszint egészség táplálkozás IBS Diabetes IR Inzulin rezisztencia zsírmáj

Szeretettel,

Nagy László

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996528/

Tovább
0

Az energiaital tényleg szárnyakat ad ?



Azért is érdekes ez a téma számomra, mivel én imádom az energiaitalokat, ellenben korlátoztam a fogyasztását heti egy vagy kettő doboznyira. Ez alatt a kisebb kiszerelést értem, ami 250 ml-es űrtartalmú. Az energiaital egy nagy piacot képvisel amerikában és egyre nagyobbat hazánkban is. Méghozzá azért, mert az élet egyre gyorsabb, többet dolgoznak az emberek, kevesebbet alszanak és így tovább. Valahogy lépést kell tartani a világgal. 


Mindenki használ valamiféle stimuláló szert, akár kávé, energiaital vagy ami a legegészségesebb a meditáció. Kimutatták, hogy a meditáció a sérült szöveteket képes regenerálni.  2007 és 2017 között volt egy felmérés, amelyben kiderült, hogy a kanadai fiatalok 58%-a, az amerikai katonák 53%-a és a főiskolások 51%-a fogyaszt energiaitalt. De mi teszi az energiaitalokat ennyire népszerűvé? Egyszerű a válasz, mindenki energikus akar lenni, hatékonyabb és kevesebb alvással persze. Egy idő után valószínűleg rá fognak jönni, hogy így nem működik, mert kiégés, betegség a vége mindig ennek a gondolkodásmódnak. 


Nincs két olyan termék amely pontosan azonos lenne. De a gyakori összetevők közé tartozik a koffein, taurin/arginin, B-vitaminok, ginseng , guarana, cukor , a mesterséges édesítők és a színezék. 

Cukor:

 Úgy gondolom, hogy ezt nem kell túlragozni, a cukor különböző formái, ekkora mennyiségben ( 10-14g/100ml) nagyon káros. Nem csak hízást okoz, hanem a  hasnyálmirigyünket is megdolgoztatja, ami egy idő után kifárad. Mivel nincs hozzászokva az ilyesféle terheléshez. 

Koffein:

A koffein egy stimuláns, anyagcsereserkentő, éberséget fokozó hatóanyag. Amelyet az emberiség túladagol. Heti 1-2 ilyen adaggal még nincs semmi probléma, a gond onnan kezdődik, amikor már csak ezzel tud valaki felkelni vagy akár nekiállni a munkájának. 

Taurin:

A közhiedelemmel ellentétben nem bikahere kivonat. Viszont egy nagyon fontos aminosav, ami segíti az agy izom kapcsolat kialakulását edzés közben. Javítja a szív munkáját és egészségét. Akár segíthet az izomgörcsök elmúlasztásában is.

Arginin:

Segíti a nitrogén-oxid termelést, így tágulnak az erek, edzés hatására javul a bedurranás. Növeli a teljesítményt, fizikailag is és mentálisan is. Erekciós problémák fennállása esetén is hasznos lehet. 

B-vitaminok:

Általánosságban elmondható, hogy a szervezet energiatermelő folyamataiban vesz részt. Tápanyagokból energianyerés, ezáltal magasabb energiaszint. 

L-karnitin:

Ez egy olyan anyag, amely segíti a szabad zsírsavak mitokondriumba való szállítását. Úgy kell elképzelni, hogy a zsír az üzemanyag, amit az l-katnitin megfog és beviszi a kazánba elégetni. Majd ha a kazánban elégett a zsírsav, abból energia lesz. 

Édesítőszerek,színezékek:

A jobbik eset az amikor természetes színanyagokat használnak, mint például a cékla kivonata. Rosszabb  esetben pedig mesterséges anyagokat. Az édesítőszerek nem tartoznak a legegészségesebb anyagok közé. Akik várandósak vagy babát terveznek, semmiképp nem ajánlom a fogyasztását. Inkább kerülje. Látható, hogy az energiaitalban sok olyan összetevő van, ami kifejezetten előnyös, és néhány ami nem.

Ami előnyös tulajdonságot kölcsönöz neki külön is be lehet vinni. Aki heti 1-2 alkalommal fogyaszt, azt gondolom még belefér. Majd amikor pedig már megérti mindenki, hogy egyáltalán nem is szükséges, mert a megfelelő táplálkozás is szárnyakat ad. Le is lehet mondani az ivásáról. 

Olvassatok sokat, mert az is szárnyakat ad és magabiztosságot!

Olvassátok el az előző cikkemet az élelmiszeripar buktatóiról. Itt olvasható

 

Tovább
0

Egyél többet, hogy fogyj !



leptin fogyás diéta kalória egyensúly hormonrendszer energia energiafelhasználás pajzsmirigy hipotalamusz zsírsejt zsír csont petefészek

Sokan hamisan azt hiszik, hogy a testsúlycsökkenés, fogyás az csupán arról szól, hogy a szervezettől megvonjuk a kalóriákat. Azonban ma már a kutatások is azt bizonyítják, hogy a leptin nevű hormonnak nagy szerepe van, az ideális és egészséges fizikum kialakításában. 


Mi is a leptin? 

A leptin egy hormon, amit a szervezet zsírsejtjei termelnek, gyakran emlegetik “jóllakottság” hormonként is, vagy akár az “éhség” hormonjának is hívják. A leptin az agyra hat, különösen a hipotalamuszra. A leptin azt a jelet küldi az agynak, hogy elegendő mennyiségű zsír illetve energia áll a rendelkezésre, így nem kell többet enni, le lehet állni az evéssel. Továbbá azt a szignált ( jelet ) is küldi, hogy lehet égetni a kalóriákat normál ütemben, vagy akár fokozottan is, mivel elegendő tápanyag áll a rendelkezésre. A termékenységben, immunitásban, bizonyos agyi létfenntartó folyamatokban is fontos szerepet játszik. A leptin fő feladatai közé tartozik az energiamérleg szabályozása, a általunk elfogyasztott energia mennyisége és hogy abból mennyit alakítsunk át zsírrá. 

A leptin azért alakult ki, hogy megelőzzük általa az éhínséget illetve a túlevést egyaránt, így segíti a szervezetünket, hogy jó túlélők legyün. Az imént írtam, hogy az agynak ad jeleket a leptin, méghozzá olyant, hogy mikor és mennyit eszünk, illetve azt, hogy mekkora mennyiségű zsírszövet van a testünkön. A sok leptin azt mondja az agynak, hogy van elég tápanyag, biztonság van, viszont a kevés leptin azt mondja az agynak, hogy baj van, el kell kezdeni raktározni, illetve visszafogni a kalóriaégetést, mivel éhezés veszélye áll fenn. 

Leegyszerűsítve: eszünk , a testzsírunk emelkedik, a leptin szintje emelkedik, ezáltal kevesebbet eszünk, több kalóriát égetünk.

Ha viszont, nem eszünk/keveset, a testzsír lecsökken, a leptin szint lecsökken ezáltal többet eszünk és kevés kalóriát égetünk. 

Ha az elhízott emberek sok testzsírral rendelkeznek, nem azt a jelet kellene kapniuk az agyukban, hogy leállhatnak az evéssel, mivel magas a leptinszintjük? De igen ! Azt a jelet kellene kapniuk, hogy elég, biztonságban vagy, égetheted a kalóriákat. Azonban a helyzet az, hogy egy csomó leptin van a véráramban, viszont valamiért az agy “ nem látja”. Ezt nevezzük leptinrezisztenciának. Azért rezisztencia, mert úgymond az agy ellenáll a leptinnek. Hasonló ez, mint a inzulinrezisztencia, mivel a hasnyálmirigy termeli az inzulint, csak a sejtjeinken lévő receptorok zárva vannak, így az inzulin nem képes kiváltani a jelet. Leptinrezisztencia fennállása esetén, az agy teljes működése megváltozik, mivel mindent bevet annak érdekében, hogy a testtömeget/ testzsírt gyarapítani tudjuk. A szervezetünk egy túlélőgép, nagyon precíz, kifinomult, épp emiatt is kell folyamatosan figyelni rá. 

Ilyen eseben, az ember nem energikus, csökken a motiváció a hétköznapi dolgok elvégzésére, inkább csak pihengetne, ülne vagy akár feküdne, hogy takarékoskodni tudjon.  Az egészséges test tartalmaz zsírt egyértelműen, csak megfelelő mennyiségűt, egyik véglet sem jó, sem a túl szálkás izomzat, sem pedig a túlságosan elhízott. 


Úgy gondolom, hogy a leptin megér még egy írást, ebben a részben ismertettem a leptin jelentőségét a szervezetben, a leptinrezisztenciát. Viszont, hogy mint mindennek, jó legyen a vége, a következő cikkben pedig a megoldásról ejtek szót. 


Kellemes olvasást!


Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359004

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281561/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8532024/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25232147

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049514002418

Tovább
0

Csúcs-hatás

blogavatar

Már kisgyermek korom óta az egészséges élethez vezető utat keresem, néhányat már meg is találtam ezen utak közül. Az írásaimmal pedig az a célom, hogy át tudjam nektek adni :) Itt is megtalálhattok már: https://www.instagram.com/drhealthylifeadventure/

Utolsó kommentek