Örülök annak, hogy a jelenlegi otthon ülős helyzetben te az önfejlesztést választottad a cikkem által, ahelyett hogy valamilyen visszahúzó dolgot tennél. Az előző cikkemben szót ejtettem a glutén illetve annak a gyulladáskeltő, lyukas belet okozó hatásáról. Most pedig pár olyan otthoni praktikával ismertetlek meg, amelyeket könnyedén alkalmazhatsz, nem igényel komolyabb szakmai tudást. Ellenben nagyon jó hatásfokkal tudod alkalmazni a mindennapi életed során.

Ezt nem biztos, hogy eddig tudtad rólam, de nagy szerelmese vagyok a gyógynövényeknek és belőlük kivont hatóanyagoknak . Csodás változásokat lehet elérni általuk. Gondolhatsz arra is, hogy a növény egy szép dísz, tisztítja neked és mindenkinek a levegőt, anélkül, hogy bármit is kérne érte, talán csak egy kis vizet tőled, ha a lakásodban tartod. Fantasztikus illatuk van, főleg a magas illóolajtartalmúaknak. Emellett sok kutatás és népi vagy természetgyógyászati tudás igazolja a hatékonyságukat.

Most az illóolajokról lesz szó. Mit jelent az hogy illóolaj ? Az illóolajokat definíció szerint desztillációval vagyis lepárlással (víz-, vízgőz-, vagy gőzlepárlás), hidegen sajtolással állítják elő. Az illóolajokat gyakran valamilyen természeti rendtől való eltérés jobbítására használják. Ilyen rendtől való eltérés lehet a nyugtalanság, álmatlanság, köhögés,gyulladás, fájdalmak és még hosszan folytathatnám a sort. Vagy a baktériumok gombák elszaporodása, illetve egyéb olyan esetek, amelyek az ember életét nehezebbé teszik. Nagyon sok kutatás van arról, hogy mondjuk a borsmenta, ánizs, oregánó, fahéj,k amilla,  szegfűszeg olaja nagyon erős antibakteriális/antimikrobiális hatással rendelkezik.

Fertőtlenítésre, és arra, hogy bizonyos fakultatív patogének ( Azt jelenti, hogy a normál flórában előfordul, viszont ha a rendeltetési helyéről máshová megy, ott bajt okozhat. Például egy vastagbélbaktérium a vastagbélben a dolgát teszi rendeltetésszerűen, ellenben ha ugyanez a baktérium feljut a vékonybélbe, vagy a gyomorba, ott bajt okozhat) ne szaporodjanak el bennünk vagy a közvetlen környezetünkben érdemes használni az illóolajokat párologtatási céllal. Azért emelem ki a párologtatást, mert azt a legkönnyebb megtenni és a komplikációk esélye is minimális. A minimális szót azért használom, mert ha a közelünkben van 1-2 év alatti gyermek, akkor érdemes csak pár cseppet elkalmazni, hogy meglássuk miként reagál rá. 1-2 év alatti gyermek bőrére illetve testén nem érdemes alkalmazni az illóolajokat, a heves reakciók elkerülése végett. Illetve ha valaki mégis alkalmazni szeretné ( bőrön keresztül/ belsőleg), kérdezzen meg egy hozzáértőt arról, hogy mit szabad és hogyan.

Melyek azok az illóolajak amelyeket érdemes használni?

Ánizsolaj (Anisi aetheroleum Gyógyszerkönyvi név) :  Antivirális, antimikrobális, epilepszia ellenes, gyulladás ellenes, nyugtató, hörgőket ellazító-fontos lehet felső légúti megbetegedésekben) , ízeltlábúak ellen is hatásos.

Borsmentaolaj ( Menthae piperitae aetheroleum): gyulladáscsökkentő, gyomornyugtató, émelygés ellen, légfrissítés, allergiával és megfázással együttjáró orrdugulás ellen.

Gyömbérolaj (Zingiberis aetheroleum) Vérnyomáscsökkentés, általános jó közérzet, émelygés, emésztési panaszok, allergia, izomfájdalmak ellen

Kamillaolaj (Matricariae aetheroleum) : emésztési panaszok, gázképződés, nyugalom elősegítése, segíti az elalvást és a nyugodt alvást .Külsőleg ekcéma kezelésére is használják. Mindezek mellett gyönyörű kék színű olaja van, amit egyes készítményekben gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmaznak. Az egyik személyes kedvencem.

Rózsaolaj ( Rosae aetheroleum) : Antibakteriális, nyugtató, akné kezelése külsőleg

Érdemes még kipróbálni a levedulaolajat, tömjénolajat és amelyik illat még közel áll a szívedhez.

FDA által elismert antibakteriális/vírusellenes hatású illóolajak még:

Bazsalikomolaj, eukaliptuszolaj, oregánóolaj, citromolaj, fahéjolaj, szegfűszegolaj

Érdemes beszerezned egy párologtatót, amibe ízlés szerint cseppenthetsz pár csepp 100%-os illóolajat, illetve vizet tölthetsz bele, hogy felfrissítsd a szobád légterét. Csak ezeket ajánlom, mivel ezek rendelkeznek a fent említett hatásokkal

Ezen olajoknak van más hatása is az antivirális és antimikrobális hatáson felül. Amennyiben még érdeklődést mutattok a többi illóolaj iránt illetve érdekeltek vagytok a gyógynövények alkalmazásába, kérlek jelezzétek felém kommentben és írok arról is cikket.

Köszönöm a figyelmeteket, boldog vagyok, hogy ismét engem választottatok!

Üdvözlettel:

Nagy László

Gyógyszerész hallgató

Holisztikus táplálkozási ismeretek referens

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30549623

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115301726

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769004/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5511972/