A elején kezdjük azzal, hogy mi is egy vírus? A vírus egy élettelen dolog, örökítőanyagból áll ( RNS/DNS) illetve egy ezt körülvevő tok. Az örökítőanyag a saját maga megsokszorozására hivatott, a tok pedig védi a vírust a külső behatásoktól. Azaz minél hosszabb ideig életben tudjon maradni a gazdaszervezeten kívül. Ezen leírás bízom benne, hogy érzékelteti azt a tényt. A vírus nem élőlény. A vírus olyan, mint egy program a CD lemezen vagy valamilyen adathordozón. Amíg be nem kerül a számítógépbe ( jelen esetben az emberi test) , nem tud szaporodni. A vírus a gazdaszervezetet használja fel saját maga sokszorosítására. Amikor a vírus a gazdaszervezettel kapcsolatba lép, mondjuk nyálkahártyán keresztül való érintkezés. A sejthez tapad, van egy dokkoló( ez a későbbiekben lesz fontos)  egysége, ami a sejt belsejébe juttatja az örökítőanyagát ( RNS- mert a koronavírus ilyennel rendelkezik-a hasonlat kedvéért a program) .

Itt pedig el is értünk a kardinális pontig, ha a gazdaszervezet immunrendszere erős, akkor érzékeli azt, hogy olyan program került a gépezetbe ( szervezet) ami nem a sajátja és nem a mi célunkat szolgálja, akkor az immunrendszer( vírusirtó program- milyne érdekes, hogy a számítógép esetében is ezt a hasonlatot használják, ugye? ) a betolakodót semlegesíti. Ez az esetek nagyrészében igaz. Egy egészséges ember, aki nem beteg könnyűszerrel túl van a víruson. Idővel ki is alakul a védettség, ezáltal a továbbiakban bármikor kapcsolatba lép vele, felismeri és minden rendben van.

A másik opció pedig a legyengült immunrendszerű egyénekre vonatkozik.  Mivel a vírus ellen nincs gyógyszer (vagy csak kevés Pl aciklovir)  csak a szakszerű ellátás és az egyén szervezetének erősítése a lehetséges opció.

A lehetséges opciók között a legkézenfekvőbb a szervezet saját "orvosa", vagyis az immunműködés optimalizálása.

Mi az immunrendszer? Az immunrendszer a szervezetünkben olyan sejtek/szervek együttműködése, ami a veszélyes/káros betolakodók ellen véd minket, összehangolt működése révén.  Az emberi szervezet folyamatos kölcsönhatásban van a környezetével, pontosan ezért kell legyen egy olyan védekező egység, amely szelektálja, hogy milyen anyagok/élőlények( gombák, mikroorganizmusok) veszélyesek, vagy veszélytelenek a szervezet működését tekintve. Az immunrendszerünk katonái azok a fehérvérsejtek, amelyek a védelmi funkciókat ellátják. 

Az immunrendszer működését befolyásolja:

  • Életkor
  • Nem
  • Környezet ( PL: elektroszmog, lakhely, légszennezettség mértéke )
  • Genetikai hajlam és epigenetika
  • Szenvedélybetegségek (dohányzás, alkohol, gyógyszerek) 
  • Szellemi igénybevétel
  • Lelki tényezők
  • Fizikai megterhelés (sport, fizikai munka) 
  • Stressz ( Komolyan összefügg vele) 
  • Táplálkozás ( fehérje, zsír szénhidrátbevitel, vitaminok, ásványi anyagok és mikroelemek )

A soron következő cikkemben az immunrendszer működését befolyásoló tényezőket fejtem ki részletesebben. A cikk folytatása több részletben fog következni: Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket a táplálkozáson keresztül. 

Jelen helyzetben úgy látom, hogy ez az egyik leghasznosabb, amit tehetünk magunkért és a szeretteinkért. 

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Szeretettel,

Nagy László

Gyógyszerész hallgató

Holisztikus táplálkozási ismeretek referens