leptin leptinrezisztencia testedzés sport antitápanyag cukor liszt

Felhívom a figyelmed, hogy ennek a cikknek van egy előzménye is, mégpedig, az “Egyél többet, hogy fogyj ! “ című, érdemes azt is elolvasnod, hogy egy komplexebb képet kapj a helyzetről. Alul megtalálod a linket, hogy ne kelljen keresgetned.

A legtöbb étrend/diéta nem kecsegtet hosszútávú eredményekkel, mivel általában csak egy kúráról beszélhetünk. Mi is a különbség egy étrend és egy kúra között? Az, hogy a kúra, egy ideiglenes tarthatatlan állapot, sanyargatással megfűszerezve, nem logikailag felépített és nem tartható hosszú távon. Persze vannak akik most biztosan mondják, hogy “nana, én azért bírnám pár hónapig”. Biztos vagyok benne, hogy lehet bírni, de nem ugyanaz, ha valamit csak elviselsz és valamit élvezel. A diéta annyit tesz az én olvasatomban, hogy egy személyre szabott étrend, amitől energikus vagy, könnyen tartható és olyan ételeket tartalmaz, amiket jóízűen elfogyasztasz. 


Az a bizonyos sokat emlegetett “yoyo” effektus is részben a leptin hormonnak köszönhető. Mivel egy gyors megszorítással elérhető a nagymétékű súlycsökkentés, viszont a szervezet ezután átkapcsol vészüzemmódba, hogy mentse, ami menthető. Megkapta a jelet, hogy nincs étel, éhínség van, vegyük vissza  a kalóriák égetését, fogjuk vissza magunkat a fizikai aktivitástól és pihenjünk. Így az agyunk aktívan fogja védeni azt a még fennmaradt zsírmennyiséget, mivel a szervezetünk számára az éléskamra, a hűtő, egyenlő a zsírszövettel. Mert ha épp nincs mit megenni, akkor onnan tud energiát nyerni. A  fogyókúrázók többsége ismeri is, eleinte nagyon gyorsan lehet leadni sok-sok Kg-ot, ami általában víz, glikogén - az izomszövetben és a májban raktározott szénhidrát, ami akár 2-4 Kg is lehet egy felnőtt emberben- és gyakran több izomszövet. Ebből látható, hogy egy ilyen fogyókúrával az ember hatásosan növeli a testzsírszázalékát,mivel az izom előbb elkezd bomlani, mint a zsír. Méghozzá azért, mert az izom aktív szövet, nagyon sok energiát igényel a fenntartása. 


Mi az a leptin rezisztencia, és mi okozhatja?

A leptinrezisztencia annyit tesz, hogy a zsíszövetben termelődő hormon megfelelő mennyiségben van a vérben, viszont az agy nem érzékeli, így továbbra is a raktározásé és a demotiváltságé a főszerep. A leptinrezisztenciát a szerveztben a gyulladások válthatják ki, ha megemelkednek a szervezetben a gyulladási faktorok, akkor a leptinérzékenység csökkenhet.  Érdekes módon, ha a vérben sok a leptin, akkor az agy egyre érzéketlenebbé fog válni. Ez olyan, mint például a hozzászokás. Ha egy élőlény folyamatosan ugyanazt azt ingert kapja, egy idő után kisebb választ ad rá. Amikor egy csigát felteszünk az asztalra és felé nyúlunk, biztos, hogy bebújik a házába, viszont ha ezt sokáig csináljuk vele, akkor nem fogja ugyanezt a reakciót kiváltani, így nyugodt marad.

leptin leptinrezisztencia testedzés sport antitápanyag cukor liszt

 A gyulladások nagyon sokrétűek lehetnek, így elmesélem azt, hogy milyen ételek kerülésével lehet ezeket hatásosan kivédeni. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, például, fehér lisztek, cukrok, amik az emésztőrendszerbe kerülve gyulladásokat képesek kiváltani.   Érdemes sok rostot fogyasztani a nap során, mivel tisztítják a belet, segítik a bél mozgását és bizonyos hasznos baktériumokat támogatnak. A testedzés is nagyon hatékony ellenszere a leptinrezisztenciának. Mivel ilyenkor a szervezet kalóriát éget, optimalizálódik a működése. Továbbá kutatások is igazolják, hogy az edzésnek áldásos hatásai vannak.  Az alvásnak is óriási szerep jut, mivel az agy ilyenkor állítja vissza optimálisra a szervezet működését. Aki megfelelő mennyiségben és minőségben alszik, annak jobb az egészsége és a fizikuma egyaránt. A trigliceridek magas szintje a vérben, megakadályozza a leptin agyba történő eljutását. A trigliceridek szintjét hatékonyan a cukrok, lisztfélék kiküszöbölésével lehet csökkenteni. Az is megfigyelhető volt kutatásokból, hogy aki több fehérjét eszik, annak a leptinérzékenysége sokkal jobb, ezáltal egészségesebb, energikusabb és jobb az alakja is. 

A végére következzen egy kis összefoglalás.  A szervezet egy nagyon sokrétű gépezet, így nem lehet egy-két dologra ráfogni, hogy az a baj. Oda kell figyelni az étkezésre, a testedzésre, a jó minőségű és elegendő alvásra, továbbá az antitápanyagok kizásárára is.

Jó leptinérzékenységet és kellemes olvasást kívánok ! 

Források: 

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022637

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15111494

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531540

http://ajcn.nutrition.org/content/73/2/240.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19755625

Az ígért, előző cikk linkje:  ITT !!